Kolesarstvo

Vingegaard se otepa vloge favorita in pričakuje zgodnji napad Pogačarja

Bilbao, 30. 06. 2023 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
22

Jonas Vingegaard in Wout van Aert sta v Bilbau predstavila načrte in pričakovanja pred sobotnim začetkom 110. Dirke po Franciji. Danec bo prvič v karieri branil zmago na eni od tritedenskih preizkušenj, a se z dodatnim pritiskom, kot pravi, ne obremenjuje. Lanski dobitnik zelene majice Van Aert pa je zatrdil, da o točkovnem seštevku ne razmišlja. Prioriteta je ekipno branjenje rumene majice, do katere bo skušal tretjič v karieri priti Tadej Pogačar.

Jonas Vingegaard je lani za mnoge presenetljivo slavil na dirki po Franciji, pri čemer mu je izdatno pomagal Wout van Aert.
Jonas Vingegaard je lani za mnoge presenetljivo slavil na dirki po Franciji, pri čemer mu je izdatno pomagal Wout van Aert. FOTO: AP

Čeprav Tadej Pogačar po zlomu zapestja pravi, da še vedno ni stoodstoten, se Jonas Vingegaard z besedami svojega največjega konkurenta v boju za skupno zmago ne obremenjuje. 26-letni Danec pričakuje, da bo zmagovalec Toura v letih 2020 in 2021 napadel že zgodaj. Morda že v soboto in nedeljo, ko bo prvi dve etapi gostila španska pokrajina Baskija. 

"Pričakujem, da bo napadel že zgodaj, tako kot lani. Moral bom biti pripravljen in v najboljši formi," začetek francoske pentlje v Bilbau previdno pričakuje Vingegaard, ki je lani Pogačarja ugnal za skoraj tri minute (2:43). Kapetan ekipe Team UAE Emirates je sicer nedavno dejal, da je Vingegaard kot lanski zmagovalec v vlogi prvega favorita, a Danec odgovarja, da o tem sploh ne razmišlja. 

'Sem v formi, ki smo jo načrtovali'

"Odvisno bo od tega, kdo bo v najboljši formi. Mislim, da ni pomembno, kdo je pred začetkom prvi favorit. Lahko bi tudi rekel, da ta vloga pripada njemu," je Vingegaard v celoti osredotočen zgolj nase. "Razmišljam, kje bi se še lahko izboljšal. V zadnjih dveh mesecih sem se popolnoma osredotočil pripravi na Tour. Mislim, da sem v formi, ki smo jo pred tem načrtovali." 

Letos sta se s Pogačarjem pomerila le na dirki od Pariza do Nice, kjer je slavil kolesar s Klanca pri Komendi. Danski specialist za najtežje vzpone je odlično formo v začetku junija potrdil z zanesljivo zmago na kriteriju po Dofineji, potem pa se je posvetil zadnjim pripravam pred Tourom, s katerimi je zelo zadovoljen. 

"Po Dofineji sem imel zelo dobro obdobje treningov. Pripravljen sem. Moja forma je dobra, a šele čez tri tedne bomo videli, ali bo to dovolj," je nadaljeval kapetan Jumbo-Visme, ki pravi, da zaradi lanske zmage dodatnega pritiska ne čuti: "Po eni strani bi lahko rekli, da sem tisti, ki ga bodo drugi napadali, ampak tudi jaz bom napadal zmago, enako kot sem jo lani in predlani. Mislim, da to ne spremeni veliko." 

Jonas Vingegaard bo skušal brez pretresov preživeti prvi teden. Potem pa se bo odločalo o končnem zmagovalcu, pravi.
Jonas Vingegaard bo skušal brez pretresov preživeti prvi teden. Potem pa se bo odločalo o končnem zmagovalcu, pravi. FOTO: AP

Van Aert ne razmišlja o zeleni majici

Vingegaardu bo pri branjenju rumene majice brez dvoma v izdatno pomoč eden najbolj vsestranskih kolesarjev na svetu Wout van Aert.

"Letos sem v drugačnem položaju kot lani, ko sem imel jasen cilj zbrati čim več točk. Letos bom sicer napadal etapne zmage, a zelena majica ni pravi cilj. Mislim, da sta glavna favorita zanjo Jasper Philipsen in Mads Pedersen. Veliko etap se bo po napornem in dolgem dnevu končalo s sprintom, kar jima zagotovo ustreza," napoveduje "belgijska lokomotiva".

Poleg Jonasa Vingegaarda in Wouta van Aerta bodo barve Jumbo-Visme zastopali še Francoz Christophe Laporte, Belgijca Tiesj Benoot in Nathan van Hooydonck, Nizozemca Wilco Kelderman in Dylan van Baarle ter ameriški specialist za vzpone Sepp Kuss. 

28-letnik je v svoji karieri zbral že 41 zmag, v tej sezoni pa mu ne gre vse po načrtih, saj je slavil le dvakrat – na enodnevni preizkušnji E3 Saxo Classic in državnem prvenstvu v kronometru. Na nedavni dirki po Švici je ostal brez uspeha, čeprav je kar trikrat stal na odru za zmagovalce. 

"Ne bi rekel, da sem se mučil. Dobil sem seštevek po točkah, s čimer bi bili številni kolesarji zelo zadovoljni. Res pa je, da ljudje okoli mene pričakujejo zmage. Tudi sam jih. Zato sem bil še toliko bolj zadovoljen, da mi je na DP le uspelo slaviti." 

Wout van Aert je na Touru doslej zbral devet etapnih zmag, toliko kot tudi Tadej Pogačar.
Wout van Aert je na Touru doslej zbral devet etapnih zmag, toliko kot tudi Tadej Pogačar. FOTO: AP

Nobena skrivnost ni, da bo ena glavnih van Aertovih nalog v Franciji pomoč ekipnemu kolegu Vingegaardu. Belgijec pravi, da ima za to prave noge: "Do zdaj to leto ni bilo lahko. Velikokrat sem bil blizu, ampak po navadi mi je nekaj zmanjkalo. Mislim, da sem prišel v pravo formo v ravno pravem času. Mislim, da lahko prejšnjo smolo v naslednjih tednih obrnem sebi v prid." 

Van Aertu nedvomno zelo ustreza že profil prve etape, na kateri zmaga prinaša nošenje prestižne rumene majice. Belgijski zvezdnik pred začetkom ne skriva visokih pričakovanj: "Start mi je zelo všeč. Zgodi se lahko vse. Klanci so nekoliko prekratki za gorske specialiste. Imam visoke ambicije. Seveda bom skušal zmagati in obleči rumeno majico." 

Če bo van Aert že uvodoma napadal zmago, bo primarni cilj Vingegaarda brez večjih težav preživeti prvi teden, potem pa se posvetiti najtežjim etapam. "Mislim, da bosta odločala drugi in tretji teden. Ker je toliko gorskih etap, je težko predvideti, kje se bo odločal zmagovalec" je še pristavil 26-letni Danec.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bububu123
30. 06. 2023 20.18
-1
Lanj mu je zmago prinesel Roglič s pobegom na 11. etapi, ko je izmučil Pogačarja. Letos Vingegaard ne bo ugnal Pogačarja, ker nima drugega kapetana. Se mu pa vidi, da je edini v ekipi, ki se ne podreja. Tudi po obnašanju, ki je sedaj na Netflixu je daleč za vsemi. Še Wouth dela za ekipo in je čist drug človek kot ga predstavljajo novinarji.
SenecaLucius
30. 06. 2023 20.36
+1
To verjamete sam navijači TJV. Imaš zadnje dni na voljo precej posnetkov te etape, kjer se vidi, da je Pogačar veliko preveč sam vlekel na čelu, obenem pa še ni v svoje telo pravočasno vnesel dovolj hrane in tekočine. Te napake letos ne bo ponovil.
DasaizDalasa
30. 06. 2023 20.16
Mladini se poškodbe celijo hitreje kot nam starim. Jaz sem optimist. Najbrž tudi ne bo brezglave napadal.
Mio56
30. 06. 2023 18.20
+5
Če Pogi pride do konca s tem zapestjem bo ze zelooo velik uspeh...sploh pol une etape po unih kockah ga znajo zelo zaustavit zaradi vseh treslajev. Tko da za letosnji Tur upajmo na cim boljso uvrstitev, nemoremo pa po vsemu pricakovat gladke zmage....zgodi se pa lahko vse..seveda upajmo da v dobrem smislu!
Giorgia fan
30. 06. 2023 17.58
-5
Kako z veaseljem , zaradi Tadeja seveda , bi lahko pričakoval še en TDF .... A zgodil se je TOUR 2020 , kjer so zmagali Tadej , Primož , TJV in še najmanj UAE !
Brus123
30. 06. 2023 17.40
+9
Samo da Pogiju zdrži roka, ima šanse. Drugače pa itak kolo sreče, tale tour.
enapi
30. 06. 2023 17.32
-12
Pogačar max 4. danec pa 2.
slayer2
30. 06. 2023 19.23
+8
Bourne
30. 06. 2023 17.27
+9
Ce Tadeju uspe letos osvojiti tretji TDF, potem ostane pred njim samo se 5 boljsih v vsej zgodovini kolesarstva. In to pri njegovih zgolj 24 letih.
ReAnDa
30. 06. 2023 17.30
+7
Ja, to bi bilo fenomenalno. Upajmo, da ne bo tisto: "Mladost l u d o _ _."
enapi
30. 06. 2023 17.31
-9
Tdf ni najtežja dirka. Ima samo največji renome.
pojtrarara
30. 06. 2023 18.05
-7
enapi bi se kar strinjala letos sem primerjala giro in tdf (recimo lasnki) etape na giru so praviloma vedno daljše vse okoli 200 km, ne glede na število klancev prej, pri tdf so kar krajše, še posebej gorske... pa moram priznat,da ima giro od vseh gtjev najlepši pokal za zmagovalca... ampak kaj čemo promocija naredi svoje in zato imajo tdf za največjo.
gullit
30. 06. 2023 18.15
+8
Tdf je največji zato ker se tam vsako leto zberejo najboljši kolesarji. Kratko in jedrnato
Nidani
30. 06. 2023 17.24
+3
Pameten dečko!
ReAnDa
30. 06. 2023 17.12
+1
Kjer se tepeta dva, tretji...
franci1972slo
30. 06. 2023 17.20
+4
Tretji pa je kdo? Tour že dolgo časa ni bil tako nekonkurenčen.
ReAnDa
30. 06. 2023 17.28
+4
franci1972slo
30. 06. 2023 17.56
+3
XVXC
30. 06. 2023 17.08
+19
Slovenci v naših očeh ste zlati. Pogumno naprej.
Nesrečko Kosovel
30. 06. 2023 16.59
-6
Nimaš možnosti mladenič.