Kolesarstvo

V vožnji na čas v nedeljo tudi Bujak in Žigart

Zürich, 21. 09. 2024 21.02 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob Primožu Rogliču, ki bo lovil kolajno med člani v vožnji na čas, bosta na kronometru na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu v Zürichu v slovenski ženski vrsti nastopili Eugenia Bujak in Urška Žigart. Nimata posebnih rezultatskih ciljev, želita pa vse dati od sebe. Žigart bo nastopila tudi na cestni dirki, enako kot Roglič.

Ženske v nedeljo v vožnji na čas čaka 29,9 km dolga trasa z nekaj več kot 300 višinskimi metri.

V Litvi rojena Bujak je pri 35 letih že v sklepnem delu tekmovalne kariere. Dosedanja članica zasedbe UAE Team ADQ bo prihodnjo sezono dirkala za Cofidis.

To sezono je dvakrat zasedla sedmo mesto na belgijskih klasikah, na olimpijskih igrah v Parizu je bila v vožnji na čas 16., na cestni dirki pa 42. Septembra na evropskem prvenstvu v kolesarstvu v Limburgu je bila na 31,2 dolgem kronometru članic osma.

To formo želi prenesti tudi na SP. "Mislim, da se forma v enem tednu ne more spremeniti prav veliko. Vendar pa je proga povsem druga, bolj zahtevna, v prvem delu je kar dosti klanca, in upam, da mi uvodni del ne bo vzel preveč moči in bom lahko nadaljevala naprej," je dejala pred nedeljsko preizkušnjo, ki bo zanjo edina na prvenstvu v Švici.

"Že dolgo časa nisem vozila takšnega kronometra, kjer bi bil najprej odsek skoraj pet km navzgor, klanec, gre malo po stopničkah gor, dol, potem je spust, pa še enkrat gor. Upam, da bom dobro odvozila ta prvi del, da mi ostane še kar dosti moči za drugi del," je še dodala.

"Upam za dobre noge jutri in da bom dobro odvozila. Opremo imam dobro, bila sem v vetrovniku v Silverstonu, tako da ne morem reči, da nimam dobre opreme. Drugače sem se že po olimpijskih igrah v Parizu odločila, da na SP v Zürichu ne bom nastopila na cestni dirki. Smo štiri punce, Urška Žigart, Urša Pintar, tudi Špela Kern, za katero si želim, da se dokaže ter izkoristi priložnost. Po kronometru bom šla domov in spremljala nastope doma," je še dejala.

Urška Žigart skupaj s partnerjem, letošnjim skupnim zmagovalcem Gira in Toura Tadejem Pogačarjem, na poletnih olimpijskih igrah v Parizu ni nastopila. Zato pa bo skušala izkoristiti nastop v Švici.

"Vožnja na čas mi je že od nekdaj zelo pri srcu, vseeno si sam s sabo, pač trpiš, kolikor lahko. Letos so se odločili dati še malo 'klančka' na kronometer, pa sem rekla, zakaj pa ne. Tako kot vedno, poskusila bom dati čim več moči na pedala in čim bolje odvoziti tudi spuste. Na koncu je sicer še vedno kar dosti ravnega, ampak upam, da ne bo preveč pihalo v prsa," je dejala Žigart.

Voziti kronometer je nekaj povsem drugačnega, kot peljati se v skupini. "To mi je tudi všeč, da si sam na progi," je dejala.

Eugenia Bajuk
Eugenia Bajuk FOTO: AP

Proga ji je všeč, tudi prvi del, ki gre bolj v klanec. "Dali so noter kar vratolomen spust proti jezeru, ni ovinkov, ampak je pa v bistvu v smislu, kdo si upa, in tam lahko kar nekaj izgubiš. Še vedno bom skušala na ostalih delih proge odvoziti čim bolje, pa potem tam malo bolj varno," je dejala Žigart, ki je letos že tekmovala v kronometru, tudi na ženskem Giru.

Žigart se je pripravljala na kronometer in cestno dirko. "Tiste, ki se pripravljajo samo na kronometer, so delale malo krajše in bolj intenzivne treninge s fokusom na to dolžino, jaz sem še vedno trenirala tudi za cestno dirko, ampak na koncu moraš pritiskati na pedala ves čas, tako da je isto," je sklenila.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.