Kolesarstvo

Pogačar o Milano–Sanremo: Nisem kolesar, ki bi imel na takšnih dirkah najboljše možnosti

Ljubljana, 14. 03. 2022 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
28

Tadej Pogačar v sezono, v kateri bo lovil tretje zaporedno slavje na dirki po Franciji, ne bi mogel vstopiti boljše. Sredi marca se lahko pohvali že s sedmimi zmagami, dobil je vse tri preizkušnje, na katerih je nastopil. Njegov naslednji velik cilj pa je italijanski spomenik od Milana do Sanrema, ki bo na sporedu v soboto.

Tadej Pogačar je drugič zapored postal kralj dirke Tirreno–Adriatico.
Tadej Pogačar je drugič zapored postal kralj dirke Tirreno–Adriatico. FOTO: AP

Lani je od spomenikov osvojil Liege–Bastogne–Liege in dirko po Lombardiji, že v soboto pa bo imel priložnost, da svoji neverjetni beri zmag doda eno najprestižnejših. Klasika od Milana do Sanrema velja za najdaljšo na koledarju (293 kilometrov, op. a.) in po profilu trase bolj ustreza težjim kolesarjem. A če kdo, potem je Tadej Pogačar sposoben zmagovati tudi na terenih, ki mu niso najbolj pisani na kožo.

"Vsi me sprašujejo, kaj lahko pričakujejo v soboto. Pričakujete lahko dolgo in naporno dirko. Milano–Sanremo je ena najlažjih dirk za priti do cilja, a najtežjih za zmagati. Tja bomo šli z močno ekipo, poskušali bomo po najboljših močeh," je napovedal dvakratni zaporedni zmagovalec dirke po Franciji, ki je lani (in tudi letos na Strade Bianche) dokazal, da mu še kako ustrezajo tudi enodnevne preizkušnje. 

Na stavnicah  Pogačar velja za tretjega favorita, pred njim sta le vsestranski Wout van Aert in sprinter Caleb Ewan, kljub temu pa je kapetan UEA Team Emiratesa mnenja, da je to preizkušnja, na kateri mu bo najtežje priti do zmage. Pretežno ravninsko dirko, ki se tradicionalno zaključi v Sanremu na (ulici, op. a.) Via Milano, bi lahko zapletla dva manjša klanca v zaključku trase Cipressa in Poggio di Sanremo. 

Lani je o zmagovalcu odločal sprint, dobil ga je Belgijec Jasper Stuyven:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

5,6 kilometra dolga Cipressa s povprečnim naklonom 4,1 % se zaključi slabih 30 km pred ciljem. Poggio, na katerem lahko pričakujemo številne napade, pa se začne, ko je do konca le še devet kilometrov. A zaradi dolžine 3,7 kilometra in naklona, manjšega od štirih odstotkov, je le malo verjetno, da bo tam prišlo do ključne selekcije. 

"Samo poglejte zaključek dirke. Cipressa ni tako strma. Tudi čez Poggio lahko gredo številni, ne da bi izgubili čas, tudi sprinterji. Lahko se zgodi, da bo odločal sprint, lahko pa tudi samostojni napad. Nisem kolesar, ki bi imel na takšnih dirkah najboljše možnosti. Ampak, seveda, če se mi bo ponudila priložnost, bom poskusil," je Pogačar namignil, kar tako ali tako že vsi pričakujejo – da bo tudi v soboto poskušal priti do zmage. 

Pogačar je na Strade Bianche slavil z izjemnim solo napadom 50 km pred ciljem. Tudi na Milano–Sanremo se je že dogajalo, da so kolesarji slavili po takšnih akcijah, a so bile v zadnjih letih sila redke in še manjkrat uspešne. 23-letnik s Klanca pri Komendi pa nas je že večkrat naučil, naj nikoli ne rečemo nikoli. "Napad z velike razdalje bi bil nekaj posebnega, vendar mislim, da je kaj takega malo verjetno. Morda ti lahko uspe, če napadeš na Cipressi," je še dodal.

Primož Roglič je na dirki od Pariza do Nice dobil šesto etapo in osvojil rumeno majico za najboljšega v skupnem seštevku.
Primož Roglič je na dirki od Pariza do Nice dobil šesto etapo in osvojil rumeno majico za najboljšega v skupnem seštevku. FOTO: AP

Roglič za van Aerta, vrnitev Mohoriča

Sobota bo ponudila prvi medsebojni spopad najboljših slovenskih kolesarjev v tej sezoni. Tako Pogačar kot Primož Roglič sta si minuli teden prikolesarila odlični popotnici. Prvi je dobil dirko od Tirenskega do Jadranskega morja, drugi pa preizkušnjo od Pariza do Nice. A Rogliča se tokrat ne pričakuje v boju za zmago, sploh zato, ker bodo pri Jumbo-Vismi najbolj stavili na prvega favorita van Aerta.

Belgijec se je izkazal na minuli dirki Pariz–Nica, kjer je v odločilni etapi ostal ob Rogliču, ki ni imel najboljšega dne, in mu pomagal omiliti izgubo v primerjavi s Simonom Yatesom, po kateri je Kisovčan obdržal vodstvo v skupnem seštevku. Tudi zato številni od njega pričakujejo, da bo tokrat bolj v vlogi pomočnika. Stavnice ga sicer med favoriti uvrščajo na deseto mesto ob bok ekipnemu kolegu Christophu Laportu

Pričakuje se tudi nastop Mateja Mohoriča, ki ga stavnice uvrščajo v širši krog favoritov. Po nesrečnem padcu in odstopu na Strade Bianche je kolesar Bahrain Victoriousa izpustil dirko Tirreno–Adriatico, a naj bi že bil nared za največje napore, poročajo pri Cyclingnews. Kvota na Mohoričevo zmago je 51, na Rogličevo 26, na Pogačarjevo pa 6. 

Roglič bo pred tem izkusil še francoske kocke 

Jumbo-Visma je potrdila, da bo Primož Roglič pred sobotnim spomenikom nastopil še na enodnevni klasiki za veliko nagrado Denaina, ki bo v četrtek. Dirka je – podobno kot slovitejši Pariz–Roubaix – poznana predvsem po odsekih granitnih kock. Trasa bo za nekaj sto metrov daljša od 200 km, od tega jih bo 21 na granitnih kockah, ki so razporejene na 12 odsekih. Roglič se je za nastop najverjetneje odločil zaradi priprave na Tour. Tam bodo imeli kolesarji prav tako opravka z granitnimi odsek, in sicer jih bo na peti etapi s ciljem v Arenbergu nekaj manj kot 20 kilometrov. 

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko133
15. 03. 2022 14.17
-3
Mene zanima ena stvar : Zakaj Pogačar še nikoli ni čestital Primožu, ko ga je ta premagal? (za razliko od Primoža, ki mu čestita vedno)
uporabnica1
15. 03. 2022 18.30
+2
Janko133
15. 03. 2022 19.42
-3
Ne, nikoli mu ne stisne roke, da ne omenjam, da je po zmagi Primoža na OI na kronometru (na kronometru Pogačar ni nastopil), zmogel le what a ride.. kako bedno! Pa kakšne neumesne izjave je podajal po Dirki po Baskiji, na kateri je bil Primož boljši od njega. Če pa prikličemo Tour 2020 v spomin pa je Primož takoj ko je malo prišel k sebi, odšel do Pogačarja ter mu čestital in ja to so poteze, ki Primoža delajo velikega. Kdor hoče biti dober zmagovalec, mora biti tudi dober poraženec!
uporabnica1
16. 03. 2022 12.31
+1
Omajgad kok eni nakladate in se izmišljujete. A zdaj če ni na kameri pomeni da ni naredil? In zato, ker javno ni napisal spisa pomeni da ni čestital? Lahko, da mu je osebno, kar bolj cenim kot pa izpostavljanje na družabnih omrežjih
SpremeniVzdevek
16. 03. 2022 13.33
Janko133
16. 03. 2022 21.00
-1
Tadej ne more prenesti oz ne prenese, ko ga Primož premaga, to je dejstvo in pika. ČE HOČEŠ BITI DOBER ZMAGOVALEC, MORAŠ BITI TUDI DOBER PORAŽENEC!
motorist_mb
14. 03. 2022 18.27
+5
Predator samo melji naprej 😁😁😁
Debely
14. 03. 2022 16.48
+1
Ne tej dirki bo zmagal Wout.
zk12
14. 03. 2022 16.06
+6
pojtrarara
14. 03. 2022 15.38
-12
kako ni kolesar za takšne dirke - če pa je že dobil enodnevne in tudi spomenike kot LBL in Lombardia.
uporabnica1
14. 03. 2022 15.42
+10
Lbl in Lombardia sta bolj za klančarje, Msr je v prvi vrsti za šprinterje :)
SpremeniVzdevek
14. 03. 2022 17.06
+9
Ne razlagaj ji ker nima pojma, samo minus ji stisni
petka5
14. 03. 2022 17.39
-6
no ce gledamo rute pol tud strade b. ni za klancarje pa je cudezni decek kolesarstva vse ugnal za toliko in to celo po padcu... glede cilja sta oba b9lj kot ne na ravnini... in alaphilupe nikili ni bil klancar pa je top tudi na lbl in podobnih enodnevnih dirkah... toliko o delitvah na tiste za klancarje in neklancarje...
pojtrarara
14. 03. 2022 18.17
-5
ja, tako ko je zapisano zgodaj... čudne so te delitve - predvsem sploh kar Pogačarja zadeva - saj ko zmaga z ogromno prednostjo na ravninskem ITT krepko tudi pred golimi spec. za ITT, še posebej ravninskega - takrat je v suuper formi, je ko se piše zgodraj, čudežni deček, ki zmore vse, ima nadnaravne sposobnosti napram ostalim, zato tudi ravninski itt lahko zmaga z ogromno razliko pred specialisti, ko ga pa izgubi - takrat pa isti, iki so našli prej zgodnje razlage, začnejo s tem da on ni specialist za tako traso, itd... enak modus operandi očitno velja za tele enodnevne dirke - klasike... pol ko pa se za metlo pripelje na Emilii, ki jo zmaga klančar Primož - torej je očitno za klančarje... takrat pa kaj... aja takrat pa eni pridejo z razlagami,da se mu ni zdela dovolj pomembna dirka da bi jo vsaj toliko vozil,da bi se pred metlo pripeljal v cilj... kaj drugega reči kot svašta ima razlag za to stoletno odkritje v kolesarstvu :))) in če je tako stoletno odkritje (kot poimenujejo Tadeja) bi človek pa pričakoval da je pa res vsega sposoben :)))
uporabnica1
14. 03. 2022 18.20
+5
@petka5 Roko na srce, je bila konkurenca na Strade Bianche zelo okrnjena. Že pred dirko je bilo nekaj glavnih favoritov out potem pa še na dirki tisti grozovit padec, ki je izločil skoraj vse favorite. Na tisti dirki so vzponu kar strmi, zato so pred Pogačarjem to dirko že odlično vozili tudi klančarji.
uporabnica1
14. 03. 2022 18.45
+2
Seveda pa to ne pomeni, da Pogi nima šans na Milano Sanremo. So bili tudi že hribolazci, ki so presenetilo. Recimo Nibali leta 2018, je pa res da je tut izjemen spustaš
Janko133
14. 03. 2022 18.48
+1
Uglavnem, na dirki Milano-Sanremo bom navijal za tandem Wout-Roglič! Tudi če zmaga Wout se bom iskreno veselil!!!
Izalco
14. 03. 2022 19.01
Na ravninskem ITT zmaga z ogromno prednostjo? Resno? Če so pravi specialisti za ITT, kot npr. Ganna, zraven, potem nima šans.
mahar123
14. 03. 2022 19.04
+2
Prav imaš! Tudi jaz mislim, da je največji vseh časov
pojtrarara
14. 03. 2022 20.06
-3
na tdf21 v ravninskem kronometru je premagal evropskega prvaka Kunga v itt za 19 sek Kung je mojster ITT - je bil takrat v tistem času aktualni EP, in tretji iz SP v ITT... in pogačar ga je šišnil na tdf za 19 sek, poleg tega mojstra Wouta - prav tako med največjimi v ITT - ga je šišnil za pol minute... in pol praviš da nima šans... par dni pred to etapo na tdf pa ga Jan premaga na primerljivem ITT na DP - in to ne samo Jan tratnik (mojster ITT), ampak jan Polanc.... res čudežno ane :))
uporabnica1
14. 03. 2022 20.21
+1
Josip_L
14. 03. 2022 21.12
+1
Kdo? Si pogledal lestvici najboljših vseh časov? Očitno nisi!
Janko133
16. 03. 2022 21.02
Vse kar je pojtrarara napisala dosedaj drži kot pribito, z njo se 100% strinjam!
Lajalica
14. 03. 2022 15.16
-1
Napišete velik cilj, sam pa pravi, da ni kolesar za take dirke...
uporabnica1
14. 03. 2022 15.17
+9
Njegov velik cilj sta Liege in Tour, novinarji ne vedo tega :)
Lajalica
14. 03. 2022 15.34
+5
StAnalitik
14. 03. 2022 18.16
+0
Njegovi cilji so tisti,ki mu jih odredi Hauptman
uporabnica1
14. 03. 2022 15.03
+12
Zanimiva in odprta dirka. Gremo naši, Rog & Pog & Moh 👍