Kolesarstvo

Pogačar z jasnim ciljem na prvo italijansko klasiko, Tratnik bo delal za Mohoriča

Firence, 04. 03. 2022 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
7

Čeprav so jo prvič priredili šele 2007, velja dirka Strade Bianche za eno najprestižnejših klasik na koledarju kolesarske sezone. V zadnjih letih so na njej slavila sama imenitna kolesarska imena, ki se jim bo v soboto skušal pridružiti Tadej Pogačar. Za slovenskim asom je odličen uvod v sezono na dirki po ZAE, v izjavah pred prvo evropsko preizkušnjo letos pa ni skrival, da bo na toskanskih cestah ciljal na nadaljevanje niza zmag. Pogačar je na stavnicah drugi favorit. Velike apetita ima tudi Matej Mohorič, ki bo v vlogi sokapetana za Bahrain Victorious.

Tadej Pogačar je na dirki po Združenih arabskih emiratih poskrbel za sanjski uvod v novo sezono. Nadaljeval jo bo po belih toskanskih cestah.
Tadej Pogačar je na dirki po Združenih arabskih emiratih poskrbel za sanjski uvod v novo sezono. Nadaljeval jo bo po belih toskanskih cestah. FOTO: AP

Kombinacija zahtevnih makadamskih cest, kratkih, a strmih vzponov in izjemnega vzdušja, ki ga vsako leto pripravijo italijanski "tifosi", je poskrbela, da je Strade Bianche v le nekaj letih postala ena najbolj priljubljenih dirk na koledarju specialistov za enodnevne klasike. 

To potrjuje tudi seznam zmagovalcev iz prejšnjih sezon, med 2019 in 2021 so tam slavili Julian Alaphilippe, Wout van Aert in Mathieu van der Poel. Tadej Pogačar, ki bo na Strade Bianche nastopil četrtič, zmage še nima, njegova najboljša uvrstitev pa je sedmo mesto iz lanske sezone. 

V izjavi za spletno stran svoje ekipe ni skrival, da si letos želi storiti korak naprej, a je v isti sapi poudaril, da ne bo edino orožje emiratov. "Nobena skrivnost ni, da je to dirka, na kateri si močno želim zmagati. Vendar imamo tudi Alessandra Covija, ki je v odlični formi, in Diega Ulissija, ki je zelo izkušen, zato bomo dobro pokriti."

Časa za čakanje in taktiziranje ne bo

Letošnja trasa bo identična lanski. Od 184 kilometrov je kar 63 "makadamskih", ki so razporejeni po 11 odsekih. Prvi bo že kmalu po 18. kilometru, tako da časa za ogrevanje nog ne bo. Zadnji makadamski odsek bo legendarni vzpon La Tofe 12 km pred ciljem, kjer se mnogokrat ustvari ključna razlika. Lani je Van der Poel prav na tem delu z napadom razredčil skupino vodilnih, ko je iz boja za zmago izpadel tudi Pogačar. 

Tako start kot finiš bo v Sieni, še posebej zanimiv pa je zadnji kilometer po zavitih sienskih ulicah, kjer na nekaterih delih naklon preseže 16 odstotkov.

Trasa dirke Strade Bianche 2022
Trasa dirke Strade Bianche 2022 FOTO: strade-bianche.it

Po mnenju stavnic je prvi favorit za zmago Alaphilippe, najboljši iz leta 2019. Francoz ima letos za seboj šest dirkaških dni in je še brez zmage, a je o njegovi formi prerano razpredati. Sploh zato, ker je bil kar pet od šestih dni zelo blizu najboljšim, in jasno je, da bo zelo nevaren tudi v soboto. 

Za njim na stavnicah že najdemo Tadeja Pogačarja, ki je v nasprotju z Alaphilippom letos slavil že trikrat. Na dirki po ZAE je dobil etapi s ciljnima vzponoma in tudi rdečo majico za najboljšega v skupnem seštevku. "Po dirki po ZAE smo še nekaj dni ostali tam, sedaj pa smo nazaj v Evropi, lačni novih uspehov. V Italiji vedno uživam, ker so navijači neverjetni in tudi hrana je odlična," se dvakratni zmagovalec dirke po Franciji veseli nadaljevanja sezone. 

Tudi Mohorič z velikimi ambicijami

Z najboljšo slovensko uvrstitvijo na Strade Bianche se lahko pohvali Jure Kocjan, ki je bil leta 2011 četrti. Takrat je slavil Philippe Gilbert. 

Od Slovencev bosta nastopila še Matej Mohorič in Jan Tratnik, oba člana Bahrain Victorious. Mohorič bo skupaj s Pellom Bilbaom v vlogi kapetana svoje ekipe, kar je potrdil športni direktor Gorazd Štangelj. "Matej in Pello imata vse, kar je potrebno za uspeh. Sta v odlični formi. Poleg pravih nog bo potrebno biti ob pravem času na pravem mestu. Če bo mokro ali vetrovno, bo še toliko težje. Potrebno bo biti pri stvari," je povedal 49-letni Novomeščan, ki v svoji karieri na Strade Bianche ni nastopil. 

Lani je dirko dobil Mathieu van der Poel. Letos ga zaradi poškodbe ne bo. Njegov povratek se pričakuje v aprilu.
Lani je dirko dobil Mathieu van der Poel. Letos ga zaradi poškodbe ne bo. Njegov povratek se pričakuje v aprilu. FOTO: AP

Kopica kandidatov, ki bodo imeli svojo računico

Visoke apetite ima Britanec Tom Pidcock, ki bo v vlogi kapetana Ineosa, za katerega bo vozil tudi Richard Carapaz, a se od ekvadorskega specialista za gorske etape ne pričakuje veliko.  V odlični formi je tudi Alejandro Valverde. Pri 41 letih je to njegova zadnja sezona med kolesarsko elito, s tremi zmagami pa je letos dokazal, da ga še ne gre odpisati. Prvo orožje Jumbo-Visme bo zmagovalec iz leta 2018 Tiesj Benoot. So pa dan pred dirko iz nizozemske ekipe sporočile, da je zaradi slabega zdravstvenega stanja nastop odpovedal Tom Dumoulin.

Od bivših zmagovalcev preizkušnje po "belih cestah" bosta nastopila še Zdenek Štybar (Quick-Step) in Philippe Gilbert (Lotto Soudal), a nista v ožjem krogu favoritov, kamor stavnice uvrščajo še Benoita Cosnefroya (AG2R Citroën Team), Tima Wellensa (Lotto Soudal) in že omenjenega Covija, ki bo drugo orožje Team UAE Emiratesa. 

Pogačar ostaja v Italiji

Pogačarja po dirki ne čaka veliko počitka. Že v ponedeljek se namreč začenja Tirreno–Adriatico, kjer bo branil skupno zmago iz leta 2021. "To je bila ena večjih zmag v moji karieri, zato že nestrpno pričakujem začetek. Format dirke so v primerjavi z lani nekoliko spremenili, a kot vedno nas čakajo dolge in naporne etape," je še povedal 23-letni Slovenec, ki ga 19. marca za prvi vrhunec sezone čaka še spomeniška klasika od Milana do Sanrema.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Trend01
04. 03. 2022 13.18
+1
Lahko bi tudi napisali, da se v nedeljo začne dirka Pariz - Nica (1196,4 km), ki bo imela 8 etap. Zanimive bodo predvsem tiste od srede dalje. Od naših bodo nastopali: Luka Mezgec, Jan Polanc in Jure Roglič.
uporabnica1
04. 03. 2022 17.10
Trend01
04. 03. 2022 17.25
+1
motorist_mb
04. 03. 2022 12.39
+2
Ajde mali in vlki Predator gremo 😁😁😁
motorist_mb
04. 03. 2022 12.56
+3
uporabnica1
04. 03. 2022 12.38
+2
Koliko napak v tekstu 🤦🏻‍♀️
Pepe Bolcev
04. 03. 2022 12.09
+0
Glede na to, da se novinarju ni zdelo vredno napisat… dirka je jutri…