Kolesarstvo

Slovenski kolesarji v Švico s ciljem dveh medalj

Ljubljana, 13. 09. 2024 19.57 | Posodobljeno pred 4 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ž.Ž., STA
Komentarji
19

Selektor slovenske kolesarske reprezentance Uroš Murn bo na svetovno prvenstvo v cestnem kolesarstvu od 21. do 29. septembra v Švici popeljal najmočnejšo slovensko ekipo, nastopala bosta tudi naša zmagovalca tritedenskih preizkušenj Tadej Pogačar in Primož Roglič. Tako selektor ne skriva, da je njihov cilj v domovino prinesti dve medalji, s cestne dirke in kronometra.

Selektor Uroš Murn je prvi cilj dosegel že s tem, ko je zbral najboljše, kar trenutno premore slovensko kolesarstvo. "Sem tretje leto na tej poziciji. In smo vložili kar nekaj truda in vsega, da smo lahko pripeljali vse naše najboljše kolesarje, ki nastopajo v svetovni seriji, da gremo s skupnimi cilji na to prvenstvo," je dejal Murn.

Na cestni dirki na SP v Zürichu bosta nastopila oba šampiona, za katerima je izjemna sezona.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP

Tadej Pogačar je letos nastopil na dirki po Italiji in Franciji in se na obeh največjih tritedenskih dirkah na svetu ovenčal z naslovoma skupnega zmagovalca za izjemen dvojček zmag Giro–Tour. Primož Roglič pa je za vse težave s padci in poškodbami dobil bogato poplačano na zadnjem grand touru v sezoni, dirki po Španiji, ko je še četrtič osvojil rdečo majico Vuelte.

Primož Roglič
Primož Roglič FOTO: Profimedia

Ob Pogačarju in Rogliču so se selektorjevemu pozivu odzvali tudi Matej Mohorič, Jan Tratnik, Domen Novak, Luka Mezgec in Matevž Govekar.

Ob takšni ekipi so cilji postavljeni zelo visoko. "Medalja tako na kronometru kot na cestni dirki. Vsaj dve medalji. Kaj več je že težko. Na kronometru imamo enega tekmovalca, na cestni dirki računamo na eno, lahko sta pa tudi dve, seveda, potrebovali bomo tudi malo sreče," slovenski selektor ni skrival ciljev.

V slovenskem taboru dobro poznajo traso cestne dirke. "Trasa je zelo zahtevna, 4500 višinskih metrov, 273,9 km dolga dirka. V Zürichu so zelo zahtevni vzponi, en del je ravninski ob jezeru, potem se gre na vrh, zaokroži pa po hribih nad jezerom."

Tudi vožnja na čas je pisana na kožo slovenskemu kolesarju."Kronometer je dolg 46 km, 400 višinskih metrov, ni tehnično zahteven, dva krajša vzpona, ki si sledita en za drugim."

Primož Roglič bo nastopil tudi v disciplini, v kateri je postal olimpijski prvak
Primož Roglič bo nastopil tudi v disciplini, v kateri je postal olimpijski prvak FOTO: AP

Selektor se je odzval tudi na uspehe slovenskega kolesarstva, ko so vse tri velike dirke Giro, Tour in Vuelta v sezoni v slovenskih rokah. "V dobi modernega športa je to nekaj nepredstavljivega, kar delajo naši fantje."

"To ni samo slovenski fenomen, jaz to imenujem globalni fenomen, da imamo dva fanta, ki sta pobrala vse tritedenske dirke v enem letu in ki izhajata iz ene majhne Slovenije. To je nepredstavljivo tudi za celotni ostali svet. Ne smemo pa pozabiti tudi na ostale fante, ki prav tako veliko pripomorejo k tem uspehom."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

"Vemo, da imajo fantje svoje klubske programe, ki so zelo natrpani, naporni, prilagojeni samim tekmam in pripravam. Zraven morajo usklajevati še svoje družinsko življenje, ki ga ne smejo zanemariti. Zame osebno je to izredno velika čast in ponos, da sem lahko del te zgodbe," je še enkrat opisal, koliko odrekanj in truda je bilo vloženega, da bo Slovenija lahko v Švici računala na najboljše tekmovalce.

"Kot kolesar si nisem nikoli predstavljal, da bomo enkrat najboljši na svetu," je še podčrtal selektor.

Izjemni uspehi prinašajo tudi veliko priljubljenost kolesarskega športa v Sloveniji. Murn, ki je bil tudi sam profesionalni kolesar, je še vedno, kot pravi, dokaj aktiven za rekreativnega kolesarja.

"Opažam, da je na cestah čedalje več kolesarjev in kolesark. Upam, da se tega zavedajo tudi vsi ostali udeleženci v prometu. Kajti kolesarji smo izredno ranljivi na cesti, o tem priča tudi veliko nesreč. Upam, da se bo ta mentaliteta izboljšala tudi med samimi ostalimi udeleženci v prometu," je za konec poudaril Murn.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uškakola
14. 09. 2024 11.03
+3
Nekaj se šušlja, da bo čuvaj partizanskih desk ( PENKO ) peljal Pepco Kardelj na svetovno prvenstvo.
mahar123
14. 09. 2024 10.52
a se šteje,da Rogla pride po poškodbi,ali tokrat za spremembo brez poškodbe?
oježeš
14. 09. 2024 10.28
-1
Normalno, da so kolesarji izredno ranljivi na cesti, saj tam kjer je lepo urejena kolesarska steza, morajo peljati po cesti. Pa še to ni dovolj, morata peljati vsaj dva vštric če že ne trije. In potem se jamra o kolesarjevi ogroženosti. Pa najhujši so posamezniki, ki so prepričani, da so nekaj več od ostalih v bistvu pa se pa samo kažejo v kobajagi dresih in so prepričani, da spadajo v kolesarsko elito.
bobiv
14. 09. 2024 10.18
+2
Gremo fantje, po zlato, najbolje, da sta na prvih dveh mestih naša!
Xyz2023
14. 09. 2024 08.48
+5
kaj pa žendka ekipa? Penko ziher pelje samo dve in sicer sveže okronano olimpijsko predzadnjo in njeno kolegico. ciljajo pa na 2 medalji
odlekiran
14. 09. 2024 08.43
-5
Nimajo nobenih možnosti. Pol ekipe namreč ne bo delala za Uršeka. S soliranjem pa ne bo šlo.
misekmali
13. 09. 2024 21.15
+7
A je že bila palica za Penka?
Uškakola
13. 09. 2024 21.12
-1
Če ne bo Komunistov čuvajev prhlih partizanskih desk, bi morda celo uspelo..
ImamLastnoMnenje
14. 09. 2024 09.24
-1
Bolnik prikrajšani. To ni članek za sproščanje družinskih in osebnih frustracij zaradi nesposobnosti ob njegovem komentiranju.
Sir Oliver
13. 09. 2024 21.12
+9
Roglič in Pogačar skupaj, Tratnik in Novak zraven. Neprecenljivo.
culokafrija
13. 09. 2024 21.06
+6
Če bi bil Penko selektor bi poslal ''tamalega bureka''..
Maxx365
13. 09. 2024 21.06
+10
Penko na SP verjetno z isto ekipo kot na OI in na EP, ki se trenutno odvija. Pintarjeva in Bajukova. Zmagovalne ekipe se namreč ne menja.
XVXC
13. 09. 2024 20.52
+3
Svetovno prvenstvo. Valuetta. Na Touru bo šele legendarno. Tadej in Primož pol pa dolgo, dolgo nič. Naj zmaga boljši💪 Bravo Tadej. Neutrudni borec vročega asfalta. V naših očeh si zlaten 😃😃 kapo dol. Kaj takega. Šampioni so doma v Sloveniji, posamezniki in ekipe iz leta v leto jih je več in zmage se nizajo. Prihodnost je lepa le tako naprej. Gremo Slovenija. 🤌💪🇸🇮...Tour de Kanada. Kolesarstvo je postalo gladiatorstvo 21 stoletja. Padci. Poškodbe mladih fantov. Borci vročega betona in asfalta. Kako ste eni omejeni. Jaz vedno navijam za Roglo in Pogačarja, pa ne bi nikoli nič slabega želel Vingegordu, Remcu, Can Aertu, itn...vsem kapo dol !!! Pravi Slovenci se veselimo uspehov vseh Slovenskih kolesarjev, ker so vsi fenomeni in so vsi naši. Nevoščljivci in hinavci pa zadržte svoje primitivne pomisleke za sebe! Kaj delajo naši fantje zadnja leta, je bilo pred desetletjem še nepredstavljivo, prej bi rekel fantazija. Kjer je na dirki klanec, mu je kos samo Pogačar s Klanca!Pogi ima bombe v nogah, če ne bo presenečenj, mora letos osvojit giro. Neverjeten je. Če rečemo, da je kolesarstvo najtežji šport in kolesarji z izjemno telesno strukturo (vlaknaste mišice, ogromna pljuča, visok prag bolečine ob pretiravanju v obratih), potem lahko rečemo, da je Pogi najboljši športnik na Zemlji.
misekmali
13. 09. 2024 21.17
+4
se strinjam... Najtežji šport. Ure in dneve v bolečinah, večkrat se ženejo do pene na ustih.
Marcus Aureliuss
13. 09. 2024 20.41
+6
Girazd Penko verjetno ne bi poslal Pogačarja in Rogliča. Oba bi črtal iz seznama.
St. Gallen
13. 09. 2024 20.39
+3
Maxx365
13. 09. 2024 20.38
-6
Slovenski kolesarji... kaj pa slovenske kolesarke, a njih pa ne bo na prvenstvu?
Roko66
13. 09. 2024 21.02
-6
AUrška si je tud spočila noge,sam prašem za prjatla...
Maxx365
13. 09. 2024 21.04
+6