Kolesarstvo

Rogliču so se prišli poklonit tudi danski nogometni navijači

Ljubljana, 20. 06. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
13

Na Kongresni trg se je v ponedeljek popoldne zgrnila pisana navijaška sestava. Tisti v rožnatih majicah so se nagnetli pod manjši oder ob Slovenski cesti, tisti v belo-rdeči opravi pa so vstopali v mestne avtobuse v smeri stadiona Stožice. Trije danski bradači pa so se vseeno pridružili Slovencem, ki so čakali na Primoža Rogliča. Prišli so prav zaradi tega, saj so tudi sami kolesarski navdušenci in so spremljali skoraj vse etape Gira, osebno pa poznajo tudi domačega kolesarskega asa Jonasa Vingegaarda.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Roglič na dirki po Franciji ne bo sodeloval
    02:40
    Iz 24UR: Roglič na dirki po Franciji ne bo sodeloval
  • Iz 24UR: Sprejem za Primoža Rogliča
    01:41
    Iz 24UR: Sprejem za Primoža Rogliča
  • Iz 24UR: Sprejem za Primoža Rogliča
    02:27
    Iz 24UR: Sprejem za Primoža Rogliča
  • Novinarska konferenca Primoža Rogliča v Ljubljani
    07:42
    Novinarska konferenca Primoža Rogliča v Ljubljani
  • Iz SVETA: Pogovor z Mojco Novak
    08:23
    Iz SVETA: Pogovor z Mojco Novak

Tri tedne po veličastni zmagi Primoža Rogliča na dirki po Italiji, ko je tik za slovensko mejo postal kralj znamenitega Gira, so na svoj račun končno prišli tudi tisti, ki 27. maja niso v zrak skakali na Višarjah ali pod njimi. Od blizu so lahko videli športnika, ki je svoj uspeh zapisal v kolektivno športno zavest naroda kot enega nepozabnih trenutkov, ko smo zaradi snete verige že mislili, da je vse izgubljeno.

Želeli avtogram

Že ob prihodu na Kongresni trg je bilo jasno, da je Roglič trenutno zvezdnik številka ena v Sloveniji. Obkrožila ga je množica fotografov, ljudje pa so hiteli k ograji v upanju, da bodo prišli do njegovega avtograma ali vsaj do skupne fotografije. 

Na podpis je upal tudi Blaž, ki je prikolesaril iz Črnuč. Na svojem kolesu je imel rožnato nalepko 3 Cime. 19. kraljevska etapa od Longaroneja do Tre Cime di Lavareda je prinesla 5400 višinskih metrov in najvišjo točko letošnjega Gira, prav v Dolomite pa se je odpravil Blaž, da bi stisnil pesti za Rogliča.

Blaž s flomastrom v roki
Blaž s flomastrom v roki FOTO: Aljoša Kravanja

"Odločili smo se za tisto etapo, ker je bilo tam manj gneče kot na Višarjah, Primoževo zmago pa smo potem gledali že na morju," pripoveduje ob ograji za odrom, kjer je čakal na prihod Rogliča.

Na Tour bo treba še počakati

Robert pa je za na Kongresni trg oblekel rumeno majico z napisom Tour de France. "Ker je to še tisto zadnje, kar mu manjka," nam je pojasnil. A ravno pred prihodom na sprejem je Roglič na novinarski konferenci v ljubljanski mestni hiši razkril, da se bo letos udeležil še španske Vuelte, ne pa tudi francoskega Toura.

 "Nič hudega, če ne letos, pa drugo leto," Robert vztraja pri pravilni izbiri svoje oprave, prepričan v Rogličev uspeh v prihodnje.  

Robert v majici francoskega Toura
Robert v majici francoskega Toura FOTO: 24ur.com

Bili so tudi na vrhu Višarij

Naš pogled pritegne rožnata majica z Gira. Nosi jo Klemen, ki je skupaj z Miho in Dejanom zmagi Rogliča zaploskal prav na Svetih Višarjah. Karte za gondolo so kupili že isti dan, ko so šle v prodajo, v petek so nato prispeli v Kranjsko Goro, v soboto dopolne pa krenili na Višarje. Postavili so se 700 metrov pred ciljno črto, kjer je Rogliča čakala množica slovenskih navijačev.

Klemen, Miha, Dejan, Gregor, Rok in Maks
Klemen, Miha, Dejan, Gregor, Rok in Maks FOTO: Aljoša Kravanja

"Že zadnjih 30 kolesarjev je bilo noro vzdušje, potem pa je šel mimo še Primož, nismo pa vedeli, kako se bo razpletlo. Potem pa so ljudje z vrha drug za drugim začeli kričati, da mu je uspelo," opisujejo "telefončke", ki so proti dolini ponesli vest o slovenski zmagi.

Trojica je sicer iz Krškega, v Ljubljano pa s prijatelji niso prišli le zaradi Rogličevega sprejema, ampak tudi zaradi tekme slovenske nogometne reprezentance v Stožicah. "Zdaj se bomo preoblekli," smeje razložijo, da imajo s seboj različne navijaške oprave, posameznemu dogodku primerne. 

Danci, ki so prišli z namenom

V Stožice pa so se odpravljali tudi Robert, Alex in Bjarne. Danski navijači so prileteli iz Københavna. "Pravijo, da nas je sem prišlo približno 1500," pojasnijo. Čeprav so v Slovenijo prišli zaradi nogometa, pa to ne pomeni, da so se na Kongresnem trgu ustavili po naključju tako kot številni njihovi rojaki, ki so s kozarci piva v rokah tavali po mestu. Pripovedujejo, da so zjutraj najeli kolesa, lastnik pa jim je povedal za kolesarski sprejem. Nemudoma so se odločili, da pridejo popoldne tudi oni, saj so veliki kolesarski navdušenci, doma so spremljali skoraj vse etape Gira in tudi oni so Rogliču privoščili zmago.  

Robert, Alex in Bjarne
Robert, Alex in Bjarne FOTO: 24ur.com

Alex pa je v mladosti celo kolesaril z danskim kolesarskim šampionom Jonasom Vingegaardom. "Bili smo stari 14 let, nismo pa se družili, saj pri nas velja pravilo 'nič ne govori, samo vozi'. Takrat sicer ni bil preveč dober, potem pa je kar naenkrat eksplodiral," se spominja. 

Slavili uspeh in rojstni dan

Najboljši položaj na ploščadi pa ima Nejc, saj ga je mama postavila na steber, odkoder veselo maha na oder. Oblečen je v dres Rogličeve Jumbo Visme, dobil ga je na nedavni Franji, kjer je prekolesaril družinski maraton. Udeležuje se tudi otroških kolesarskih tekmovanj, v svoji vitrini ima že šest medalj, čeprav bo čez dva dni dopolnil šele sedem let.

Nejc na položaju
Nejc na položaju FOTO: 24ur.com

Prav v ponedeljek pa je svoj četrti rojstni dan slavil Lev, najstarejši Rogličev sin. Ta se je svojemu slavnemu očetu pridružil na odru in Kongresni trg mu je zapel Vse najboljše.

Njegov oče je bil ves čas deležen skandiranja, nato pa še zvokov Big Foot Mame, ki si jih je zaželel za glasbeno spremljavo na ljubljanskem sprejemu. Še eden pa ga čaka v petek, ko mu bo ploskalo domače Zagorje.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MrNurmic .
21. 06. 2023 08.18
Rogla je zvezda,Pogi pač ni
Bofur
20. 06. 2023 15.34
+4
Odlično, čestitke, vrhunski športnik in še boljši človek, pač, poklon Rogliču ! Ampak naslov ni v redu, se mu niso prišli poklonit danski navijači, pač tam so bili, v Ljubljani, kradli bogu čas, in čakali na tekmo Slovenija - Danska v Stožicah :)
lakala28
20. 06. 2023 16.10
-1
Mptric
20. 06. 2023 12.13
-2
Spravite bicikliste iz cest
Natodefinkica
20. 06. 2023 09.46
+14
Rogla ni kaj dodat )))) CAR..
Natodefinkica
20. 06. 2023 09.46
+10
MojsterSplinter
20. 06. 2023 11.18
-3
UsliŠana
20. 06. 2023 09.12
+8
J"s Rogliča samo zato cenim, ker vzame otroke na podelitev...To je res pravi Oče...
Rodion Raskolnikov
20. 06. 2023 08.50
-14
Rekreativni piciklizem je postal šport 50 + letnikov z padlimi ideali, z nergaškimi ženam, ki si želijo nekaj časa zase in se lahko pod krinko rekreacije vdajajo alkoholizmu in prijetnemu druženju s sotrpini.
PolnKontejner
20. 06. 2023 09.30
+10
Bonsa
20. 06. 2023 09.31
+6
Kam predalčkaš mene, ki mi je ta šport postal všeč pri 30? Katere frustracije in kompleksi...
Bofur
20. 06. 2023 15.35
+0
mali.mato
20. 06. 2023 08.43
+13