Kolesarstvo

'Razlika med Pogačarjem in Rogličem je pogosto razlika med njunimi pomočniki'

Ljubljana, 10. 02. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
0

Novozelandski kolesar George Bennett je bil zadnjih sedem sezon član Jumbo-Visme, pred začetkom letošnje pa je podpisal dvoletno pogodbo z UAE Team Emirates. "Preklopiti med dvema najboljšima kolesarjema, ko gre za skupni seštevek, je velik privilegij," je povedal v nedavnem intervjuju za revijo Rouleur. Po njegovem mnenju so razlike med Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem minimalne. Velikokrat lahko tehtnico na stran enega ali drugega prevesijo tudi pomočniki. In prav to bo skušal v letu 2022 čim večkrat storiti.

George Bennett je bil v zadnjih letih eden najbolj cenjenih pomočnikov Primoža Rogliča, letos pa bo lahko nanj računal Tadej Pogačar.
George Bennett je bil v zadnjih letih eden najbolj cenjenih pomočnikov Primoža Rogliča, letos pa bo lahko nanj računal Tadej Pogačar. FOTO: AP

George Bennett si je ime v kolesarski karavani ustvaril predvsem kot odličen pomočnik. Njegov največji posamični uspeh je zmaga na dirki po Kaliforniji leta 2017, kot pomočnik pa se je proslavil predvsem pri prvih dveh zmagah Primoža Rogliča na dirki po Španiji (2019 in 2020). Na tritedenskih dirkah je doslej zbral že 14 nastopov, zato je jasno, kako pomembno okrepitev bo predstavljal za ekipo Team UAE Emirates Tadeja Pogačarja

Novozelandec se na novo sezono trenutno pripravlja doma, kjer je na začetku januarja nastopil na petdnevni etapni dirki, ki jo je sklenil na četrtem mestu. "S Tadejem še nisem vozil, sem pa večkrat vozil proti njemu. Veselim se, da mi ga odslej ne bo treba več loviti," se je za revijo Rouleur pošalil Bennett. 

Prva priložnost za spoznavanje slovensko-novozelandskega dvojca bo prihajajoča dirka po Združenih arabskih emiratih med 20. in 26. februarjem. "Upam, da ga bom lahko na naši domači dirki bolje spoznal. Za nas bo zelo pomembna. Velik privilegij je, da sem lahko preklopil med dvema najboljšima kolesarjema na svetu, ko gre za vožnjo na generalno razvrstitev," je dodal Bennett. 

Rogliča je lahko v šestih skupnih sezonah pri Jumbo-Vismi dodobra spoznal, zato je zagotovo pravi naslov za primerjavo obeh najboljših slovenskih kolesarjev v zgodovini. "Razlike med njima so majhne. Pogosto so lahko edina razlika med njima njuni pomočniki, zato vem, da bom imel pomembno vlogo. Rekel bi, da je Jumbo-Visma sedaj nekoliko slabša, mi pa smo malenkost boljši. Kot ljubitelj kolesarstva se že veselim medsebojnih dvobojev." 

Tadej Pogačar je v Bennettu dobil zlata vrednega pomočnika.
Tadej Pogačar je v Bennettu dobil zlata vrednega pomočnika. FOTO: AP

Emirati v leto 2022 vstopili izdatno okrepljeni

Ekipo Tadeja Pogačarja je pred začetkom sezone okrepilo kar osem kolesarjev. Poleg Bennetta sta najbolj zveneči pridobitvi Portugalec Joao Almeida in Španec Marc Soler, od katerih se prav tako pričakuje, da bosta zelo pomembna pomočnika 23-letnika s Klanca pri Komendi. V vlogi sprinterja se je iz Bore-Hanshroge pridružil tudi odlični Nemec Pascal Ackermann

Celotna postava, ki bo branila barve ekipe Team UAE Emirates na domači dirki po ZAE, še ni znana. Je pa že jasno, da bodo poleg Pogačarja in Bennetta nastopili še Rafal Majka, Rui Costa in Joao Almeida

Bennett je v že omenjenem intervjuju razkril tudi okvirni načrt dirk za leto 2022. Preizkušnji po ZAE bo sledil tritedenski "trening premor" v Andori, nato pa bo nastopil na dirkah po Kataloniji (od 21. do 27. marca) in Baskiji (od 3. do 8. aprila). Novozelandec se bo kasneje udeležil treh ardenskih klasik (Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne in Liege–Bastogne–Liege). Kot generalka pred Tourom, za katerega sicer še ni uradno potrjen, pa mu bo služil kriterij po Dofineji. Za napovedi o drugem delu sezone je še prezgodaj, meni Bennett, ki je priznal, da si še posebej želi nastopiti na dirki po Franciji.