Kolesarstvo

Prišel je čas za Mohoriča, Govekarja in svetovno prvenstvo na makadamu

Leuven, 06. 10. 2024 07.55 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenska kolesarja Matej Mohorič in Matevž Govekar bosta danes med zvezdniki svetovnega prvenstva na makadamskih cestah v Belgiji. Tekmovalce med mestoma Halle in Leuven čaka 185 km, od tega bo 100 neasfaltiranih. Preizkušnja se bo začela ob 12. uri, naslov pa brani prav Mohorič.

Tokrat ne tako zahtevna trasa kot zadnji dve sezoni v Benečiji je znova privabila večje število zvezdnikov kolesarstva.

Med glavnimi kandidati za zmago so ob obeh izpostavljenih Slovencih še Mathieu van der Poel, Belgijci Tim Merlier, Tiesj Benoot, Jasper Stuyven in Mehičan Isaac del Toro.

Na startu bo tudi upokojeni olimpijski prvak iz Ria de Janeira Belgijec Greg Van Avermaet ter nekaj zvezdnikov ciklokrosa, eden najboljših tekmovalcev po makadamu Američan Chad Haga ter še številni drugi. Od Slovencev bo na startu tudi Adam Jordan.

Matej Mohorič brani naslov svetovnega prvaka na makedamu
Matej Mohorič brani naslov svetovnega prvaka na makedamu FOTO: Twitter

Lani je v Benečiji Mohorič prepričljivo slavil na drugem SP na makadamu pred Belgijcem Florianom Vermeerschom (+0:45) in Britancem Connorjem Swiftom (+3:39).

Tokrat bodo morali kolesarji na 185 km dolgi trasi premagati nekaj več kot 100 km neasfaltiranih cest in 1150 višinskih metrov.

Sama pravila makadamskega kolesarjenja so nekoliko drugačna, mešanica cestnega in gorskega dirkanja. Ob conah za okrepčila so postavljene tudi tehnične cone za popravila oziroma pomoč podporne ekipe.

Vsakršna pomoč zunaj con za okrepčila ter tehnično pomoč ni dovoljena, za kar je predvidena diskvalifikacija. Dovoljena pa je pomoč reprezentančnih kolegov na trasi. Kolesarji morajo tekmovanje končati na istem okvirju, kot so preizkušnjo začeli.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.