Kolesarstvo

Dieta Rogliča? 'Vsak gram v prehrani preštevamo'

Madrid, 28. 08. 2024 09.49 | Posodobljeno pred 16 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
44

Vadbeni fiziolog in nutricionist z doktoratom univerze Birmingham dr. Tim Podlogar je eden ključnih mož iz ozadja, ko gre za prehrano kolesarske ekipe Red Bull Bora Hansgrohe, kjer ima na Dirki po Španiji vlogo kapetana Primož Roglič. "Vsak gram v prehrani preštevamo," je med drugim povedal v intervjuju.

Okolje, v katerem dirkajo kolesarji na 79. Dirki po Španiji, je neskončno vroče. Po drugi strani govorimo o Primožu Rogliču, ki v Španiji nastopa s precej neugodno poškodbo, dirka v bolečinah. Ali je s prehrano možno vplivati na boljšo regeneracijo, v njegovem primeru na morda hitrejše celjenje poškodbe? 

Da bi govorili, da bi prehrana dodatno pripomogla k celjenju poškodbe, dvomim. Naša naloga, torej vloga prehranskega oddelka pri Red Bull Bori Hansgrohe, je to, da mu zagotovimo dovolj hrane, dovolj energije iz dneva v dan. Govorimo o res visokih količinah prostih sladkorjev, ki jih kolesarji zaužijejo. Med večino etap se vnos sladkorjev poveča med 100 in 120 gramov ogljikovih hidratov na uro, v dopoldanskem in popoldanskem času pa nato še dodatni ogljikovi hidrati, pač to predstavlja vir energije. Brez energije ne le, da telo ne more proizvajati previsoke moči na kolesu, ampak se tudi regenerirati ne more. Kolesarji pojedo velike količine ogljikovih hidratov, je pa zanimivo to, da jih moramo včasih držati nazaj, ker je telesna masa vendarle izjemno pomembna in ne zgodi se redko, da bi kolesar tritedensko dirko končal težji, kot jo je začel.

Slišali smo že nekaj o kilogramih Rogliča. Trener si želi, da bi jih ohranil skozi celotno dirko. Glede na to, da ne govorimo o optimalnih okoliščinah, ali je zato še toliko težje ohranjati želeno težo kolesarja?

Vprašanje je, kaj v tem trenutku optimalna teža pomeni. Moramo vedeti, da med telesno aktivnostjo se kolesar znoji, v eni uri lahko izloči tudi dva litra znoja. Moramo vedeti, da ne govorimo o telesni masi zjutraj, ampak o kilogramih ob koncu etape. Po recimo treh ali štirih urah kolesarjenja v vročini. Se pravi, včasih si želiš, da je kolesar zjutraj nekoliko težji, kar bi pomenilo, da ima po vseh verjetnosti nekoliko več vode v telesu, ki jo potem z znojenjem lahko izgubi. Je pa mentalno zelo težko za kolesarja videti nekoliko višjo številko na tehtnici, saj vati na kilogram na strmih vzponih veliko štejejo. To je neka psihološka igra med nami, nutricionisti, ki želimo, da ima kolesar zjutraj nekoliko višjo težo, in pa kolesarji samimi. Za kar pa dejansko dietetični oddelek v ekipi poskrbi, je, da je v prehrani malo vlaknin, se pravi malo zelenjave, malo stvari, ki dejansko ostanejo neprebavljene v črevesju, kar lahko recimo naslednji dan povzroči nekoliko višjo telesno maso. Poleg tega smo zelo striktni glede vnosa soli, ki ga skušamo zmanjšati na minimum, in na ta način dodamo, da je kolesar lažji. Telo se zelo dobro navaja na visok ali pa nizek vnos soli, kar pomeni, če vzamemo nekoliko soli iz prehrane, vzamemo nekoliko vode telesu, da to vseeno dobro vpliva nate. Se poslužujemo številnih takih tehnik, da manipuliramo telesno maso.

Primož Roglič je trenutno drugi v generalni razvrstitvi Dirke po Španiji.
Primož Roglič je trenutno drugi v generalni razvrstitvi Dirke po Španiji. FOTO: Profimeda

Torej gre tudi pri Rogliču za neke vrste dieto?

Vsa prehrana, ki jo Primož zaužije, je natančno razdelana, vsak gram je preštet. Vse je stehtano, vnaprej načrtovano in potem po etapi se vse rekalibrira na podlagi tega, kar se je dogajalo med dirkanjem. Poročati mora, koliko je zaužil. Dejansko je na nek način na dieti. Ne želimo, da izgubi telesno maso, številke na tehtnici pa varirajo od 500 gramov gor oz. dol. Na lažjih gorskih etapah želimo imeti nekoliko nižjo telesno maso, medtem ko za kakšne ravninske etape – na Vuelti jih sicer praktično ni – lahko ima nekoliko višjo telesno maso, zato takrat v prehrano dodamo nekoliko več vlaknin, zdrave zelenjave. Tu se dejansko spremeni pogled na to, kaj je zdravo za navadnega človeka in kaj je optimalno z vidika potrebe kolesarja, da lahko pokaže največ. Za prehrano, ki jo kolesarji zaužijejo, bi mnogi trdili, da ni zdrava, ampak v tem primeru je to najbolj zdrava prehrana, ki jo lahko kolesar dobi. Na tak način namreč dobi dovolj energije, dovolj potrebnih hranil in se iz dneva v dan najbolje regenerira. Če bi to užival normalen človek, bi hitro pridobil odvečne kilograme, saj gre za velike vnose kalorične hrane.

Kako pa je videti meni kolesarja, ko nastopi gorska etapa? Vemo, da so to trenutki, kjer pravi obraz pokažejo najbolj jekleni kolesarji, med katere sodi tudi Primož Roglič.

Posamezne etape v Španiji se začnejo precej pozno v dnevu, kar pomeni, da ima kolesar precej časa, da prebavi hrano že zjutraj. Zajtrk se praviloma začne med 9. in 10. uro, čas do takrat porabijo za več spanja, torej da kar najbolj spočijejo telo, potem pa je za zajtrk na mizi neke vrste mlečni riž. Nič posebnega, veliko je nekih sirupov, medu, marmelad. S ciljem, da dobimo dodatne sladkorje. Ko govorimo o beljakovinah, je to kakšen skyr. Dejansko zelo lahka hrana. Ovseni kosmiči se pojavijo zgolj, ko ne gre za gorsko etapo. Gre za precej monotono prehrano, Vuelta je precej zoprna, saj se ni prijetno zbuditi in vsak dan jesti mlečni riž, ampak to je najbolj optimalno. In potem po etapi kolesarje čaka riž, morda sladica z malo maščobami, malo vlakninami. Potem znova riž, piščanec iz vidika beljakovin, ni pa tu rdečega mesa oz. ga praktično ni. Morda bela riba, losos na prosti dan. Gre za hrano, ki bi jo otroci radi jedli, ker je zelo enostavna, ampak tako pač je v vrhunskem športu.

Transferju kolesarjev v Galicijo je sledil prosti dan kolesarjev, morda edini dan, ko napoči trenutek, da se lahko na meniju znajde kaj bolj prijetnega. Kaj denimo?

Vedno manj je tega, če sem iskren. V preteklosti je bilo drugače. Zdaj, ko je vse na tako visoki ravni, drugače ne gre. Treba pa se je zavedati, da je bila uvodna etapa po dnevu premora precej razgibana, tako da na prosti dan nismo mogli ustreči kolesarjem, jim ponuditi kaj bolj okusnega. Je pa denimo drugače na Dirki po Franciji, kjer je več sprinterskih etap mogoče. Takrat so denimo na meniju pica, burger ... Minulo sezono na Elizejskih poljanah, ko je naš kolesar Jordi Meeus zmagal, je sicer večer pred etapo jedel hamburger, torej nič kaj šampionska prehrana, ampak dejstvo, da so kolesarji lahko uživali v prehrani, naslednji dan na sprinterski preizkušnji ni igralo tako pomembne vloge.

Kako pa je z vnosom tekočin v telo? Jasno, najbolj prijetno je, ko kolesar doseže etapno zmago, v hotelu odprejo penino, sicer pa tudi pri samih napitkih vlada precejšnja monotonija.  

Več ali manj gre za vnos vode. Količine so enormne. Zjutraj kolesarji dobijo smuti, morda kak sadni sok, saj govorimo o sladkorju. Čez dan pa mineralna voda, organics našega generalnega pokrovitelja. Načeloma pa nič posebnega. Kolesarje skušamo navaditi, da vse, kar zaužijejo, kaloričnega mislim, preštejejo.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
29. 08. 2024 12.44
+0
Zakaj so pijanček običajno suhi,ker je dvigovanje pevskega vrčka težki napor....
avgust.
28. 08. 2024 21.59
+1
Ne vem, koliko zasluži, a ob upoštevanju vsega tega definitivno premalo. Je pa v skokih enako. Zato pa skačejo in kolesarijo Slovenci, naši južni bratje imajo raje žogo, tam ni takega štetja kalorij pa verjetno več denarja.
Bigbadjohn
28. 08. 2024 16.52
+1
Ali obstaja kak diagram, kako se energija po urah sprošča iz žganca? Prosil bi za predstavitev ajdovega, koruznega in belega (pšenično-krompirjevega). Vnaprej lepo zahvalim in Lp!
Ici
28. 08. 2024 13.43
+2
A se res, pri vseh milijonih, ki jih zasluži, moramo mi ukvarjati z Rogljičevo prehrano? On se z našo zagotovo ne.
Roko66
28. 08. 2024 13.28
-2
Popoln amater za UAE "nutricista" dr. sleparja Gianettija avtorja Pogižgancev! Hahahaha še bo luštno!
mahar123
28. 08. 2024 18.55
že 5 let ponavljaš to..sem mislu da je Pogi samo Rogli ego sesu..ke komedija
Roko66
29. 08. 2024 20.01
Počaki še 5 let...boš ostal odprtih ust s sesutom egom....Hahahaha komedija se nadaljuje!
0523
28. 08. 2024 13.08
+4
Se bo pa v penziji razlezel, ko bo lahko jedel, kar mu je všeč.
Bagzii
28. 08. 2024 12.31
+8
Bom tule napisal. Spodaj je nekdo omenil šah. Šahisti (velemojstri) se NA PAMET naučijo 1000-1200 različnih napadov oz.obramb od tega 300-400 takih, v kolikor jih oba šahista poznata 20-25 optimalnih potez naučenih NA PAMET. Večina misli l, da je šah samo zadeva prepoznave vzorcev, talenta, genialnosti ampak ti ljudje dobesedno leta in leta šah študirajo. Da se navežem na temo, na šahovskem turnirju šahisti pojedo 5000-7000 kalorij (3x vnos nešportnika) omenjam zgolj kot zanimivost, ker si sam nisem nikoli mislil daa so kožgani tak porabnik energije in s tega stališča je šah fizično (kalorije=energija) z roko v roki "tradicionalnim" športom - torej tistim, ki bi jim pripisali tako porabo energije. V času Covida nato s filmom "The Queen's Gambit" postal izredno popularen. Na chess.com smo lahko spremljali Carlsena, Nakamuro, vse velemojstre ki so streamali vsako igro. Carlsen, Nakamura, Gotham Chess, sestri Botez so v teh letih naredili šah izjemno izjemno popularen pri Z in "skibidi" generaciji...
Podlesničar
28. 08. 2024 12.53
-7
Bigbadjohn
28. 08. 2024 16.55
+1
Ne vem, a je bil Mihail Talj, ki je izjavil, da vnaprej pozna le eno potezo. Še sreča- je pristavil- da najboljšo!
mateja80
28. 08. 2024 12.18
+8
Svet športa je zašel.
300 let do specialista
28. 08. 2024 11.47
+0
Tavares si je v penziji privoščil papanje, kako bo s tem🤣🤣
300 let do specialista
28. 08. 2024 11.47
+8
A rogljiča pa Rogljič ne poje? Z marmelado🫠
Podlesničar
28. 08. 2024 11.41
-2
Sladkor, voda, riž... hahaha, potem pa svizec zavije čokolado.
Nidani
28. 08. 2024 11.11
+4
To je skrb vsakega vrhunskega športnika. Je pa zanimiv članek. Če sem pa žleht, gre nekaterim štetje bolje od rok. 🤭
športnik66
28. 08. 2024 11.06
+4
Šport, kjer moraš paziti na vsak zaužiti gram hrane že ni zdrav. Človek se žene preko svojih naravnih zmožnosti. Tak šport me nikoli ni zanimal.
čudna sorta
28. 08. 2024 11.31
+9
Mogoče so pa ti šah ali domine pisane na kožo.
Nidani
28. 08. 2024 11.59
+3
Takle mamo, če sam sebi praviš športnik... 🤣
Bagzii
28. 08. 2024 12.01
+5
Bravo 🤦‍♂️🤦‍♂️ ne ni ti potrebno sploh pazit na prehrano, ampak pač ne boš na velikih dirkah. JE zdravo datintelesu optimalno št.kalorij (energije) v optimalnem razmerju. In ne boš verjel dokazano JE BOLJ ZDRAVO. Za nešportnike to pač ni navada, niti jim ni normalno ampak je vsekakor najbolj zdravo za telo.
Bagzii
28. 08. 2024 12.12
+4
In še to "športnik". V VSEH športih, VSAK profesionalec stremi k maximumu, in najmanjši problem je tu prehrana oz.niti ni problem pač pa..niti ne vem kako ti naj razložim..pametuj ampak veš sam da nimaš o prehrani kot se reče 'blage veze'
loli88
28. 08. 2024 11.03
+18
Pa zakaj ga pošiljajo na dirko, če ni 100% ?? Na taki dirki ne moreš dirkat z bolečinami v hrbtu,..ne razumem.
športnik66
28. 08. 2024 11.07
+2
Ima profesionalno pogodbo in mora nastopati. Tak je pač ta šport.
čudna sorta
28. 08. 2024 11.10
+5
Saj se bo vrgel na tla pa bo šel lepo domov.
čudna sorta
28. 08. 2024 11.26
+3
Tako je že večkrat naredil na Tours,ko vidi da ne bo šlo še enostavno vrže na tla.
čudna sorta
28. 08. 2024 11.29
+5
GUNDABAD
28. 08. 2024 11.33
+0
zoprni ste, malo se poglejte v ogledalo nato sodite
G. Papež
28. 08. 2024 11.44
-4
Bagzii
28. 08. 2024 12.09
+8
Niti ni da mora, ti "športnik66" petuješ o prehrani zdaj še o pogodbah ampak nimaš o enem, niti drugem pojma. Seveda lahko odstopi dirko v bolečinah. Ne misli, da ima kdorkoli teoretično lahko v pogodbi zapisano da nastopa v bolečinah, poškodovan, proti nasvetom zdravnikom. Ne vem zakaj pametuješ-še pravi nickname imaš-morda si želel buti športnik ampak če ne pomankanje treninga, te je teplo pomankanje znanja
Vorlon
28. 08. 2024 12.18
-5
kakšen človeka poda tak komentar? Se je fajn skrivati za anonimnostjo.
čudna sorta
28. 08. 2024 11.02
+7
Ne bo pomagalo tudi če vsak dan poje veliko skledo žgancev z ocvirki.
StarWars
28. 08. 2024 10.49
+9
Ogaben prevod.
generaly
28. 08. 2024 10.44
+10
Jak Tobim
28. 08. 2024 10.36
+5
a ni on bil pred leti na t.i. keto dieti?
Podlesničar
28. 08. 2024 11.40
+1
To je bil Contador, pa so se mu potem enkrat šnicli pokvarili...
Bagzii
28. 08. 2024 12.05
+3
Hehe Keto dieta ne bo šla pri vrhunskem športu. Dopongiranci skušajo dokazovat večje količine testosterona zaradi "govejega mesa" ampak to je pravljica. Povišan testosteron ima zato, kermu ga dohtar dnevno (če goljufaš z najkrajšim estrom-da je nezaznaven v nekaj urah) piči v ta zadnjo oz.verjetno kar sam v mini odmerkih pred spanjem. WADA ne sme testirati med 22 zvečer in 6zjutraj. So pa oblike v hormonskem zdravljenju, bodybuildingu ki se jih vnaša na 7 do 30 dni
vrtnar _
28. 08. 2024 10.31
-5
pa kje je Tadej Pogačar? 🤔
flojdi
28. 08. 2024 14.51
-1
.sj.kolikor vem ni bil polomljen ..ampak zmatran./ne mislim nic slabega.vsak sam zase vse najbolje ve.in ni nujno da je treba vsem povedat.
Janez Novak 13
28. 08. 2024 10.09
+2
"Dieta Rogliča" Ali ne bi bila bolj primerna beseda 'prehrana'? Zakaj? Besedo 'dieta' običajno uporabljamo pri hujšanju, šele v zadnjih letih se je prikradla beseda 'dieta' z drugim pomenom. Mnenja drugih? Saj lahko se motim, ker nisem strokovnjak na tem področju. Verjetno je tu nekdo, ki bolj natančno to ve.
bandit1
28. 08. 2024 10.27
+9
Janez, na krmilu imajo displej, oziroma v mlajših kategorijah napisano, kaj morajo na določeni razdalji pojest, popit...., če ne, gre vse narobe. Ti naši Nutricionisti pa so postali moderni v OŠ. SŠ in ih šolstvo plačuje kot strokovnjake. V resnici so pa beda.
Gre gor
28. 08. 2024 10.39
+10
izraz dieta si mi narobe predstavljamo in takoj enačimo s hujšanjem :) Bo dieta pravilno. Konec koncev gre za načrtovano prehrano
orhideja79
28. 08. 2024 10.45
-8
bandit1...zakaj se norčuješ iz nečesa, ki sam nimaš pojma? Sestavit dieto nekomu ni lahko delo, še posebej ne profesionalnemu športniku. Če bi bilo to tako lahko, bi to vsi delali in nebi imeli debelih ljudi ter večina bi bila fit.