Kolesarstvo

Jumbo-Visma na Tour z dvema kapetanoma: Sestavili bomo načrt, da premagamo Pogačarja

Ljubljana, 27. 01. 2022 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
10

Nizozemska kolesarka ekipa Jumbo-Visma je na svoji spletni strani objavila šesterico kolesarjev, ki bodo, če bo šlo vse po pričakovanjih, nastopili na dirki po Franciji. Preostala dva bodo določili v mesecu maju, že sedaj pa niso skrivali, kaj bo njihov glavni cilj v tej sezoni. "Skupaj s kolesarji bomo sestavili taktični načrt, da premagamo favorita Tadeja Pogačarja," je bil odločen športni direktor Grischa Niermann. Primož Roglič tokrat ne bo imel vloge edinega kapetana.

Pri Jumbo-Vismi so odločeni, da bodo letos le "slekli" Tadeja Pogačarja.
Pri Jumbo-Vismi so odločeni, da bodo letos le "slekli" Tadeja Pogačarja. FOTO: AP

Lani in predlani je na Touru slavil Tadej Pogačar. V obeh primerih so se morali pri Jumbo-Vismi zadovoljiti z drugim mestom. V 2020 je na predzadnji etapi rumeno majico izgubil Primož Roglič, na zadnjem Touru pa se je na drugi stopnički presenetljivo znašel Jonas Vingegaard, potem ko je kapetan Roglič že po prvem tednu zapustil Francijo zaradi poškodbe in je mladi Danec dobil proste roke. 

Za leto 2022 so v taboru nizozemskega moštva odločeni, da (končno) naredijo še korak naprej. V ta namen za Tour, ki bo na sporedu od prvega do 24. julija, pripravljalo izjemno kakovostno zasedbo, v kateri bodo Roglič, Vingegaard, Sepp Kuss, Rohan Dennis, Wout van Aert in Steven Kruijswijk. Kdo bosta preostala člana osmerice, pa bodo sporočili na začetku maja, je razkril Grischa Niermann

"Skupaj s kolesarji bomo sestavili taktični načrt, kako premagati glavnega favorita Tadeja Pogačarja. Premlevamo vse mogoče scenarije, da bomo karseda pripravljeni," je na predstavitvi za medije pred začetkom sezone povedal Niermann. Zanimivo je dejstvo, da Roglič tokrat ne bo v vlogi edinega kapetana, saj si bo ekipni primat delil z mladim Vingegaardom, ki je, kot že rečeno, lani navdušil kolesarsko javnost z drugim mestom. 

Visokih ciljev ni skrival niti drugi direktor ekipe Merijn Zeeman, ki je dejal, da je Tour najtežja dirka na svetu, zato si jo še toliko bolj želijo osvojiti. "To je za vse nas velik izziv. Komaj čakamo. Ne skrivamo, da si nekega dne želimo zmagati na dirki po Franciji. A konkurenco bo huda." 

Jonas Vingegaard je imel lani izjemno sezono. Za nagrado bo na Touru v vlogi sokapetana.
Jonas Vingegaard je imel lani izjemno sezono. Za nagrado bo na Touru v vlogi sokapetana. FOTO: AP

Za Rogliča bo to že peti Tour v karieri. Zaenkrat se lahko pohvali z dvema etapnima zmagama, v skupnem seštevku pa je bil najboljši drugi oziroma četrti. V napovedih za leto 2022 pa ostaja previden: "Šli bomo korak za korakom, da bomo na Touru pripravljeni, kolikor bo to mogoče. To bo najbolj pomembno. Če nam to uspe, bo rezultat prišel po naravni poti." 

Čeprav bo glavna naloga kolesarjev Jumbo-Visme, da enega od svojih kapetanov v Pariz pripeljejo v rumeni majici, bo imel van Aert tudi svoje individualne ambicije. Ni skrival namreč, da si želi osvojiti zeleno majico za najboljšega sprinterja, a je v isti sapi dodal: "Upam tudi, da bom del zmagovalne ekipe. Dokazal sem že, da sem lahko ekipni igralec in istočasno dirkam za svoj rezultat. Tudi tokrat bom ti dve nalogi skušal kombinirati." 

"Presrečen sem, da sem postal del ekipe. Videti je, da vsi počnejo maksimalno, da bi se še izboljšali. Prepričan sem, da bom pomemben član ekipe," pa v nove izzive optimistično zre izkušeni Dennis, ki je za Jumbo-Vismo podpisal po koncu lanske sezone, v kateri je bil še član Ineos Grenadiers. Letošnji Tour bo zanj – tako kot za Rogliča – peti v karieri. Obenem je še po trikrat vozil dirki po Španiji oziroma Italiji, tako da mu izkušenj z največjih odrov ne manjka. 

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Yayčko
29. 01. 2022 14.49
+1
Če Roglič ne bo imel sedem pomagačev, nima šans. In Wout ni ne vem kakšen pomagač, letos menda starta celo na zeleno majico, torej bo on rabil svoje pomagače.
motorist_mb
28. 01. 2022 18.50
+4
Spet dokazuje direktor da nima pojma tak da škoda besed dalje,Rogle mi je žal!
joahan
28. 01. 2022 08.10
+3
Pogačar je klasa zase.
Kuki12
27. 01. 2022 21.05
+5
Držim pesti, da Primožu enkrat uspe osvojiti Tour, seveda pa bomo navijali tudi za Pogija. Pred leti si nisem predstavljal, da lahko Slovenec osvoji Tour, danes pa sta v igri celo dva. Res, vse čestitke in poklon za vajine predstave. Veliko sreče tudi odtalim Slovencem.
wehrmacht39
28. 01. 2022 17.29
+2
marica kuja
27. 01. 2022 20.56
-7
vsi vemo, da Pogačar (brez krvnega dopinga), proti zdravemu Rogljiču nima šans
enxx
28. 01. 2022 09.39
+4
Žalostno. Brez krvnega dopinga bi bil vaš komentar na mestu.
drimtim
28. 01. 2022 17.52
+3
Rodion Raskolnikov
27. 01. 2022 20.36
+4
To je objektivno degradacija.
blef
27. 01. 2022 20.24
+6
No, da se le vse poklopi za našega Primoža.