Kolesarstvo

Pogačar sledi svojemu instinktu in se z legendami ne želi primerjati

Trento, 14. 10. 2024 15.16 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
10

Tadej Pogačar je vtise po izjemni sezoni strnil na dogodku Festival športa v organizaciji italijanskega športnega dnevnika La Gazzetta dello Sport. Spregovoril je o izpolnitvi velikega cilja – osvojitve naslova svetovnega prvaka. Pojasnil je, zakaj se vse bolj pogosto odloča za tvegane napade od daleč, in pogled že usmeril v prihodnost ter dirkam, ki jih še nima v svoji sicer izjemno bogati zbirki. Teh je iz sezone v sezono manj.

Tadej Pogačar je za piko na i fantastične sezone minuli konec tedna slavil na dirki po Lombardiji.
Tadej Pogačar je za piko na i fantastične sezone minuli konec tedna slavil na dirki po Lombardiji. FOTO: AP

Na dogodku v Trentu so Tadeja Pogačarja na odru najprej pozdravili trije otroci, odeti v rožnato, rumeno in mavrično majico. Aktualni lastnik vseh treh je prav slovenski šampion, ki je letos med 25 zmagami dobil tako Giro kot Tour in dirko za naslov svetovnega prvaka. 

"Ko sem bil vaših let, sem se udeleževal dirk, na katerih sem bil zadnji ali pa jih sploh nisem končal. Nikoli ne smete obupati. Morate biti predani in trdo delati. Na koncu bo vaš trud poplačan. Hvaležen sem, da sem dobil toliko priložnosti. V kolesarstvu in življenju nasploh," je uvodoma nagovoril najmlajše in se med spomini na začetne kolesarske dni dotaknil zmage Luke Mezgeca iz leta 2014, ko je najboljši slovenski sprinter dobil etapo na dirki po Italiji. 

"Tisti dan smo vozili v Avstriji in po dirki šli s kombijem v Trst. Bilo je veliko slavje. Še danes je to eden najlepših spominov. V mlajših letih mi je bil v velik navdih." 

Mezgec je takrat postavil velik mejnik za slovensko kolesarstvo. Verjetno pa si ni nihče predstavljal, da bo desetletje kasneje njegov rojak na poti do rožnate majice, ki si jo je pred tem mimogrede lastil Primož Roglič, dobil kar šest etap. Pogačar je nato ta dosežek ponovil še na Touru. Postal je prvi po Marcu Pantaniju leta 1998 z dvojčkom Giro-Tour, kar ga je še bolj utrdilo v debatah za največjega vseh časov. 

Sam pa se ne z legendami športa ne želi primerjati: "Nimam vzornika, nikoli ga nisem imel. Primerjav z največjimi nimam rad. Niti rojen nisem bil, ko si ti šampioni že zmagovali. To so bili drugi časi kolesarstva, sam pa grem po svoji poti. Pišem svojo zgodovino. Živim v trenutku in ne gledam v preteklost." 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še bolj neverjeten je podatek, da je Pogačar letos "izgubil" le Sanremo, kjer je bil tretji, in veliko nagrado Quebeca, kjer je zasedel sedmo mesto. Za razliko od lanske sezone, ko mu je zagodla poškodba zapestja na Liege–Bastogne–Liege, letos zdravstvenih težav ni imel. Posledica? 57 dni dirkanja in neverjetnih ter predvsem težko ponovljivih 25 zmag. Pogačar del razlogov za tako uspešno sezono pripisuje prav že omenjeni lanski poškodbi. 

"V resnici mi je tisto okrevanje dovolilo, da sem se bolje pripravil na letošnjo sezono. Na Giru sem se počutil izjemno, zmaga mi je omogočila, da sem sezono nadaljeval z manj pritiska. Po Touru je bil moj glavni cilj svetovno prvenstvo, potem pa Lombardia. Sezono sem zaključil tako, kot sem si želel." 

Navijačev ni navduševal zgolj z zmagami, ampak s številnimi drugimi potezami. Denimo ko je med vzponom dirke po Italiji na Bassano del Grappa 12-letnemu navijaču podaril bidon. "Uživam trenirati in nastopati v vaši državi," se je zahvalil italijanskemu občinstvu. "Všeč so mi pokrajina, gore, hrana, kava in še posebej ljudje. Škoda edino, da so ceste občasno precej nevarne za nas kolesarje." 

Na Giru je poskrbel za drugo zaporedno slovensko slavje.
Na Giru je poskrbel za drugo zaporedno slovensko slavje. FOTO: AP

Že pred začetkom sezone je v en glas poudarjal, da si poleg zmag na uvodnih dveh tritedenskih dirkah želi predvsem mavrično majico svetovnega prvaka. V Zürichu mu je to uspelo v velikem slogu. Še enkrat več je bil brez prave konkurence. "Ko sem oblekel ta (mavrični, op. a.) dres, sem dobil mravljince. Nikoli si nisem mislil, da se bom tako počutil. Fantastičen občutek je voziti v mavrični barvi. Želim uživati v vsakem trenutku s tem dresom." 

Pogačar je, kakopak, odgovarjal tudi na vprašanja o svojem atraktivnem slogu dirkanja. Če je v minulem desetletju Chris Froome serijsko zmagoval s preračunljivim slogom, ko se je zdelo, da ima vsak napad načrtovan meter, je Pogačar bistveno bolj nepredvidljiv. 

Mavrična majica je bila med glavnimi cilji sezone.
Mavrična majica je bila med glavnimi cilji sezone. FOTO: Profimedia

Napada od daleč, kar se je še nekaj let nazaj zdelo povsem nedojemljivo. 81 kilometrov je bila dolga solo vožnja za zmago na Strade Bianche, na svetovnem prvenstvu je napadel kar 100 kilometrov pred ciljem in nato zadnjih 51 vozil sam. Lombardijo je odločil s skokom 48 km do ciljne črte. "Nikoli si nisem želel čakati do ciljne črte. Morda zato dirkam na takšen način. Pomembno je, da imaš več možnosti. Vedno sledim svojemu instinktu." 

Seznam dirk, ki jih v svoji izjemni karieri še ni dobil, je iz sezone v sezono krajši. Med največjimi ostajajo zgolj še Vuelta in spomeniški klasiki Milano–Sanremo ter Pariz–Roubaix. Predvsem za slednjo so dolgo govorili, da Pogačarju zaradi profila ni pisana na kožo, a sedaj si tega ne upa reči več nihče.

"Vedno se bo našel nekdo, ki bo lahko hitrejši od mene, ampak vedno lahko poskušam presenetiti. Že dolgo razmišljam o teh dirkah, predstavljajo mi veliko motivacijo."  Motivacijo, ki tudi v prihodnje jamči podobne uspehe ...

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Oliguma
14. 10. 2024 17.54
Ni besed o superlativih..z drugimi se pa ti ne moraš primerjati..ker si boljši..kot so bili drugi vsi skupaj. Časi na etapah se razlikujejo..med prvimi..če gremo samo do Lensa nazaj...za 10 min.turbo.. Pogačar hitrejši..na raznih etapah..
XVXC
14. 10. 2024 17.35
+3
Valuetta. Na Touru bo šele legendarno. Tadej in Primož pol pa dolgo, dolgo nič. Naj zmaga boljši💪 Bravo Tadej. Neutrudni borec vročega asfalta. V naših očeh si zlaten 😃😃 kapo dol. Kaj takega. Šampioni so doma v Sloveniji, posamezniki in ekipe iz leta v leto jih je več in zmage se nizajo. Prihodnost je lepa le tako naprej. Gremo Slovenija. 🤌💪🇸🇮...Tour de Spain..Kolesarstvo je postalo gladiatorstvo 21 stoletja. Padci. Poškodbe mladih fantov. Borci vročega betona in asfalta. Kako ste eni omejeni. Jaz vedno navijam za Roglo in Pogačarja, pa ne bi nikoli nič slabega želel Vingegordu, Remcu, Can Aertu, itn...vsem kapo dol !!! Pravi Slovenci se veselimo uspehov vseh Slovenskih kolesarjev, ker so vsi fenomeni in so vsi naši. Nevoščljivci in hinavci pa zadržte svoje primitivne pomisleke za sebe! Kaj delajo naši fantje zadnja leta, je bilo pred desetletjem še nepredstavljivo, prej bi rekel fantazija. Kjer je na dirki klanec, mu je kos samo Pogačar s Klanca!Pogi ima bombe v nogah, če ne bo presenečenj, mora letos osvojit giro. Neverjeten je. Če rečemo, da je kolesarstvo najtežji šport in kolesarji z izjemno telesno strukturo (vlaknaste mišice, ogromna pljuča, visok prag bolečine ob pretiravanju v obratih), potem lahko rečemo, da je Pogi najboljši športnik na Zemlji.
Vinko ERRRR
14. 10. 2024 17.16
-2
Prihodnost bo pokazala koliko so vredni njegovi rezultati
Bratje Slovani
14. 10. 2024 16.56
+6
Bistveno boljši je od vseh prej,danes je konkurenca nekaj drugega.
Hribovito2020
14. 10. 2024 16.54
+4
Bigbadjohn
14. 10. 2024 16.51
-2
A da je "v en glas" poudaril? V en glas kaj pove lahko le skupina ljudi, oz. vsaj dva- en človek pa ima itak le en glas. Nesmisel!
džonborno
14. 10. 2024 16.48
+0
Čestitke! Upam samo, da ima pošlihtane "prehranske navade" in da ne bo čez par let treba vračat medalje!
poper00
14. 10. 2024 16.45
+7
Nabolši vseh časov.Kolesarjenje spremljam aktivno več kot štirideset let pa nisem nikoli videl niti približno to kar dela on.
bandit1
14. 10. 2024 16.35
+12
Fant je v super formi in ne tolče žensk po zadnji plati, razen mogoče svoje.
blef
14. 10. 2024 16.27
+13
Že danes za mene najboljši sloveski športnik vseh časov.