Kolesarstvo

Nova sezona, stara forma: Pogačar v ZAE do lepe popotnice pred italijanskim sporedom

Dubaj, 27. 02. 2022 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tadej Pogačar je v svojem slogu odprl novo kolesarsko sezono. Na domači dirki njegove ekipe po Združenih arabskih emiratih je dobil dve etapi in tudi rdečo majico za najboljšega v skupnem seštevku. Piko na i sijajnim predstavam je postavil na sobotni zadnji etapi, ki se je končala z vzponom na Džebel Hafit (10,9 km s 6,8-odstotnim naklonom), kjer je bil kljub napadom tekmecev vnovič najmočnejši. Aktualni zmagovalec Toura je po koncu izpostavil, kako pomembno je sezono začeti z zmago, in se zahvalil ekipnim kolegom, ki so mu pomagali na poti do zmagoslavja.

Tadej Pogačar je imel v skupnem seštevku 22 sekund prednosti pred Yatesom in 48 pred tretjim Pellom Bilbaom.
Tadej Pogačar je imel v skupnem seštevku 22 sekund prednosti pred Yatesom in 48 pred tretjim Pellom Bilbaom. FOTO: AP

"Presrečen sem zaradi zmage. Ta vzpon (na Džebel Hafit, op. a.) s strmim naklonom in tehničnim finišem mi zares ustreza, saj sem tu slavil že tretjič," je za organizatorje dirke uvodoma povedal Tadej Pogačar. Slovenski as je moral na cesti odgovarjati na napade Adama Yatesa, ki je v etapi in tudi v skupnem seštevku na koncu osvojil drugo mesto. A vsakič, ko je 29-letnik iz angleškega Buryja skočil, je imel dvakratni zaporedni zmagovalec dirke po Franciji pripravljen odgovor. Vodilne može ekipe UAE Emirates pa lahko veseli tudi dejstvo, da so se v prvem tednu uradnega dirkanja v novem letu zelo izkazali Pogačarjevi pomočniki.

Joao Almeida, sicer uradno v vlogi sokapetana, in Rafal Majka sta osvojila peto oziroma sedmo mesto v skupnem seštevku. Portugalec je svojo moč pokazal na zadnjem vzponu sobotne etape, ko je bil vse do konca v igri za etapno zmago. "V finišu smo imeli dva kolesarja, zato smo si za cilj zadali etapno zmago. Joao je skušal izkoristiti svojo odlično formo za napad, a je bil Yates odlično razpoložen in je uspel odbiti njegov poskus. Ko sva ostala sama, sem se osredotočil na zmago v ciljnem sprintu," je zmagovalno taktiko na sedmi etapi opisal kolesar s Klanca pri Komendi. 

To je bila zanj druga zaporedna zmaga na dirki po ZAE. "Lani sem bil v podobni situaciji, ko sem moral odgovarjati na Yatesove napade. V tem je med najboljšimi na svetu, zato sem res zadovoljen, da sem ga na koncu uspel prehiteti," je 23-letnik potrdil, da je že na začetku sezone v odlični formi.

Zmaga na prvi etapni dirki svetovne serije na Ucijevem koledarju je še toliko bolj pomembna, ker je potekala v domači državi Pogačarjeve ekipe. "Fantastično je, da smo lahko uspeh proslavili skupaj z našimi sponzorji. Vsem bi se zahvalil za prispevek k zmagi v tem tednu dirkanja," je še povedal Pogačar. 

Odličen dan za UAE Team Emirates je na enodnevni klasiki Faun-Ardeche dopolnil Američan Brandon McNulty, ki je za zmago ugnal tudi Primoža Rogliča. Kisovčan je sezono 2022 odprl s 26. mestom. 

Pogačar se po uspešni uverturi sedaj vrača v Evropo, v marcu se bo preizkušal na italijanskih cestah. Petega marca ga čaka makadamska klasika Strade Bianche po Toskani, le dva dni kasneje pa se začenja etapna dirka od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer bo prav tako branil skupno zmago iz lanske sezone. Za konec marčevskega sporeda pa Pogačarja čaka še prvi od petih spomenikov sezone od Milana do Sanrema, kjer se ga pričakuje v igri za zmago.