Kolesarstvo

Pod curkom domačega šampanjca

Komenda, 25. 07. 2024 08.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
81

V njegov domači kraj smo se pripeljali, ko mu je večtisočglava množica še vedno skandirala v središču prestolnice. V dobrih 20 kilometrov oddaljeni Komendi pa so hiteli s še zadnjimi pripravami, da bi bilo vse tako, kot mora biti, ko bo z balkona pomahal ta hip najbolj vroči slovenski športnik, ki je v zadnjih treh tednih poskrbel za ponosno trkanje po prsih pod Triglavom – imamo najboljšega kolesarja na svetu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ovacije za Pogačarja v domači Komendi
    02:57
    Iz 24UR: Ovacije za Pogačarja v domači Komendi
  • Iz SVETA: Pogačar sokrajanom pomahal z balkona
    02:17
    Iz SVETA: Pogačar sokrajanom pomahal z balkona
  • Iz SVETA: Veličasten sprejem za  Pogačarja na Kongresnem trgu
    02:47
    Iz SVETA: Veličasten sprejem za Pogačarja na Kongresnem trgu

Tehniki preizkušajo ozvočenje, gostinsko osebje polni še zadnje hladilnike "jurčka", ko prostor pred občinsko stavbo še sameva. Tadej Pogačar je še vedno v Ljubljani, kjer mu zbrana množica skandira na slavnostnem sprejemu na Kongresnem trgu, kamor je veliki zmagovalec pravkar končane Dirke po Franciji prišel v svojem slogu. S kolesom, seveda.

Tega ob sebi drži tudi gospod Ivan, ki naslonjen na drevo čaka, da se bo začelo polniti tudi prizorišče v Komendi, Pogačarjevem domačem kraju. 78-letnik, ki je prišel med prvimi, nam pripoveduje, kako je od svojega doma v Šentjakobu prikolesaril, namesto popoldanskega ljubljanskega sprejema pa se je raje odločil za večernega v Komendi.

Kolesarjenje pri 78 letih
Kolesarjenje pri 78 letih FOTO: 24ur.com

Tukaj je kazalo na boljše vreme, pravi, hkrati pa se mu je zdelo, da bi med nekoliko manjšo množico lahko lažje prišel do Pogijevega avtograma kot pa na nabito polnem Kongresnem trgu.  

Zatišje je izkoristil tudi Vinko iz Vira pri Domžalah, ki je za spominsko fotografijo sedel pod drevo v znamenitem krožišču, odetem v dve Pogijevi barvi. Rožnato, ki je zaznamovala zmago na Giru, ter rumeno, ki slavi uspeh na Touru. Je v popolni kolesarski opravi, v Franciji pa se je sicer mudil tudi sam. Skupaj s člani enega izmed športnih društev so tja odšli za ves teden in vsak dan prekolesarili med 80 in 100 kilometrov, ko je kolesarska karavana zavila skozi Barcelonette, pa so ob cesti glasno navijali za Pogačarja.  

Vinkova fotografija za spomin
Vinkova fotografija za spomin FOTO: 24ur.com

Podobno izkušnjo opisuje tudi Sebastjan iz Šenčurja, ki v družbi Naceta in Nuše čaka na začetek sprejema. "Bolj pristno je iti v domači kraj," pojasni, zakaj so se odločili za Komendo namesto za Ljubljano. Kot rečeno, pa je tudi on videl Pogačarja v živo prav pred kratkim. Sedem prijateljev je s šotori v Francijo odšlo za štiri dni, Pogačarja pa so spodbujali dober kilometer pod vrhom Isole 2000, zadnjega vzpona 19. etape. "Vzdušje je bilo fenomenalno," se zadovoljno spominja.

Nace, Sebastjan in Nuša
Nace, Sebastjan in Nuša FOTO: 24ur.com

Kot pravi, so bili odeti v slovenske barve, zato so se z njimi hoteli slikati tudi drugi navijači, ko so v njih prepoznali rojake kolesarja, ki je krojil letošnji Tour. Še večja atrakcija pa je bil njihov zvočnik, ki je skrbel za zabavo ob trasi. Med smehom pripoveduje, kako so se Portugalci, Italijani, Francozi navduševali nad tradicionalno slovensko glasbo in jih spraševali za naslove pesmi, ki so jih nato vnašali v iskalnik na telefonu.  

Sprejem za Tadeja Pogačarja v Komendi
Sprejem za Tadeja Pogačarja v Komendi FOTO: Luka Kotnik

Ob Pogiju v Alpah

Strateški položaj pod odrom zavzame družina Dimec. Samo zaradi tega sprejema so prišli vse iz Savinjske doline. Postavijo se takoj k ograji pod odrom, da bi lahko iz prve vrste skandirali junaku dneva. Oče Robi se je šele prejšnji dan vrnil iz Francije, kamor je odšel za 10 dni. Ko so se tekmovalci zadnji teden vrnili v Alpe, je tam kolesaril tudi sam. Naredil je 600 kilometrov in 12.000 metrov višinske razlike, postreže z zavidljivo bilanco.

Družina Dimec v prvi vrsti
Družina Dimec v prvi vrsti FOTO: Luka Kotnik

Ob njem stojita njegova otroka, 12-letni Lovro in 14-letna Glorija, ki sta sicer ostala doma, sta pa dirko vsak dan spremljala v neposrednem prenosu, hkrati pa se veselila očetovih fotografij in posnetkov iz zakulisja dogajanja.

Ura se začne bližati osmi, napovedanemu začetku sprejema. Najdemo tudi Pogačarjeve sorodnike. Barbara, Tadejeva sestra, potrpežljivo odgovarja na novinarska vprašanja, hkrati pa pogleduje na uro. Hiti namreč domov, da bi pomagala pripraviti še zakusko, na kateri se bo zbrala družina, ko bodo končane vse obveznosti tega svečanega dne. 

Barvna kombinacija Pogačarjeve tete

Tadejeva teta Milena prikoraka v rumeni obleki. "Ker je ona vzela rumeno barvo, je meni ostala rožnata," se posmeji njen soprog. "Čeprav ni ravno tipična moška barva, pravi, da mi vseeno pristoji," pokaže na svojo majico, ki simbolizira zmago na Giru.

Barvna kombinacija zakoncev
Barvna kombinacija zakoncev FOTO: Luka Kotnik

Medtem ko nam je sestra Barbara priznala, da je Tadejevo dirkanje na Touru najraje spremljala doma, kjer se je lahko osredotočila tudi na komentiranje, je teta Milena nekajkrat obiskala tudi skupinski ogled v tamkajšnjem planinskem domu.

Natakarica Maša je imela vse tri tedne polne roke dela.
Natakarica Maša je imela vse tri tedne polne roke dela. FOTO: Luka Kotnik

Maša, ki je ta večer skrbela za številna grla ob točilnem pultu, je žejo gostom lajšala tudi vse zadnje tri tedne. Kot pravi, so v njihovem gostišču poskrbeli za ogromno platno, kjer so vsak dan med 13. in 18. uro spremljali neposredni prenos iz Francije. Planinski dom je iz dneva v dan privabljal več ljudi, vrhunec pa je bila seveda nedeljska zabava, ko je Tadej v Nici zmagoslavno dvignil trofejo.

Če je družina Dimec prišla iz Savinjske doline, je še daljšo pot prepotoval Simon. S sinom je prišel z družinskega dopusta v Rovinju, da bi se Luka lahko udeležil tega dogodka. Tudi on namreč trenira kolesarstvo in je del ekipe Pogi team, ki je skupaj s Pogačarjem odkolesarila iz Vikrč na sprejem v Ljubljano, fantje pa so se nato na enak način vrnili še nazaj.

Simon s sinom Luko (na levi) in njegovimi sotekmovalci
Simon s sinom Luko (na levi) in njegovimi sotekmovalci FOTO: Luka Kotnik

Lukova noč bo kratka, saj njegov oče pravi, da se bosta že ob petih zjutraj odpravila nazaj proti Rovinju. "Tam bo nekaj pojdel in spet sedel na kolo. Kljub počitnicam ga ni treba siliti k treningu, sam želi to," se sodeč po očetovi pripovedi za prihodnost slovenskega kolesarstva ob tako zagriženem podmladku ni treba bati.

Če bi bil s kolesom, bi bil že tukaj

Če bi se tudi Pogačar iz Ljubljane vračal s kolesom, bi se sprejem verjetno začel točno ob osmih. Popotovanje z avtomobilom pa mu je vzelo precej več časa. Zbrana množica ga je vse bolj nestrpno pričakovala. Prizorišče se je povsem napolnilo, pod odrom ni bilo več prostora, zato se je reka ljudi razlila tudi čez rumen in rožnat krog v krožišču, kjer je bil predviden Tadejev podpis. Pa na klanec za drevesom in celo med nepokošeno travniško cvetje visoko nad zastavo velikanko.

A skoraj ena ura je minila, preden so zaslišali brnenje helikopterja, ki je naznanil Pogijev prihod.

V spremstvu svoje zaročenke Urške Žigart, prav tako profesionalne kolesarke, je zbranim najprej pomahal z balkona občinske stavbe, nato pa se skozi množico prebil do mesta za podpis na asfaltu.

Ko je končno dosegel oder, je bil odlično razpoložen. Na vprašanje, ali mu je ljubša rožnata ali rumena, je hudomušno odgovoril, da je njegova najljubša barva rdeča, s čimer je sprožil izbruh navdušenja med zbranimi, ki si ga seveda želijo videti še kot zmagovalca španske Vuelte. "Ali pa morda mavrična," je namignil še na prihajajoče svetovno prvenstvo.  

Zbrana množica
Zbrana množica FOTO: Luka Kotnik

V zadnjih tednih je bilo veliko govora o njegovi superiornosti na Touru. Torej ne bi prepuščal etapnih zmag na Touru? "Jonasu ne," je z omembo danskega konkurenta Vingegarda spet nasmejal vse prisotne. 

Nato pa je nekaj toplih besed posvetil domačemu kraju. Kolesar, ki ga danes opeva ves svet, se je začel spominjati svojih začetkov. Priznal je, da je bil povsem vzhičen, ko je lahko prvič nastopil na komenski dirki, ki je zavila prav mimo njegovega domovanja. Dejal je, da ga prevevajo prav posebni občutki, kadar se vrne v Komendo, vidi to krožišče, plakate, posvečene njemu, prijatelje, sosede. "Hvala, da se lahko počutim res doma,"  se je zahvalil in požel velik aplavz. 

Zmagoslavni šampanjec
Zmagoslavni šampanjec FOTO: Luka Kotnik

Po izmenjavi daril je prišel čas še za sklepni trenutek večera. V svoji karieri je odprl že nešteto šampanjcev, a ta na domačih tleh je bil vseeno nekaj posebnega. 

KOMENTARJI (81)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aple2014
26. 07. 2024 09.34
+3
Baje lahko na OI odkolesarijo vsi kavč komentatorji, izvedenci dopinga, vsi, ki niso šleperji in vsi, ki pljuvate po najboljšem kolesarju sveta. Na čelado pa obvezen napis “ sram me je, da sem Slovenec” Jaz se smejim, ker vem, da vam bo Pogačar še dolgo skakal po živcah hehe,
apodgra
26. 07. 2024 08.45
-2
Da zavrneš nastop na OI , pokažeš kakšen športnik si . Kot športnik moraš sprejeti tudi poraze in spoštovati boljše. Da te je strah, da ne boš opravičil pričakovanja javnosti gleda na svoj status in se zaradi tega ne udeležiš tako pomembnega tekmovanja ,kot so OI , ki so sanje vsakega športnika je beg pred resnico oziroma dvom o lasten tvoji kvaliteti.
mahar123
26. 07. 2024 08.49
+2
očitno sanja počitek,kaj je tle narobe,s tem je izpraznil mesto nekomu ki sanja o oi
apodgra
26. 07. 2024 08.33
-2
Njegova izjava ,zakaj se ne bo udeležil OI v Parizu, da si ne bi z neuspehom na OI poslabša l uspešno sezono , pomeni, da ni ravno tako v odločilni formi ali ne bo dobil potrebnih poživil ,ker ne bo imel na razpolago ekipe Emiratov , strokovne in bolj zdravniške pomoči ( vsa dovoljena ali celo nedovoljena sredstva). Vsega tega ,kar ima pri Emiratih zagotovo , ne bi imele pri naši reprezentanci. O tem sem že večkrat pisal in razmišljal in moje razmišljanje je dobilo realno potrditev. Če je lahko 21 dni vzdržal in z lahkoto premagoval oslabljeno konkurenco, bi to z lahkoto opravil še en dan na OI . Zanj OI ne pomenijo nič , pomembno je svetovno prvenstvo , trasa mu je pisana na kožo . Vedno bolj sem prepričan ,da fant ne zmaguje zato ,ker ima dobre noge , v ozadju je nekaj drugega.
mahar123
26. 07. 2024 08.51
ti očitno ne veš kaj je utrujenost ..giro,tour..saj bo nastopil na sp..tud ta rek je kar neki..važno sodelovati,ne zmagati..bi morali bolj oklestiti slovensko odpravo
Balki36
25. 07. 2024 21.35
+1
Ni šampanjec....ampak šampijanec....pa to
Balki36
25. 07. 2024 21.37
+1
Drgac pa francozi....v pokrajini champagne.....delajo šampijanec....tak da iz slovenije uvozjo....šmarnco...pa donat....pa zmesajo skp....pa je to to....za ta gnar....pa to
prost1
25. 07. 2024 21.27
+2
Krasno je imeti športnika svetovnega kova za sonarodnjaka. Pa še mlad je. Lahko se bomo veselili in navijali še vsaj desetletje. Gremo Pogi novim zmagam naproti.
bojer
25. 07. 2024 19.57
-7
V športu je tudi dovoljeno uživanje alkohola, vsaj tako kaže. In če je dovoljeno to, je dovoljeno še kaj....
mahar123
25. 07. 2024 20.55
+5
vidim da te mika da bi se začel ukvarjat s športom..bojler
Kuku456
25. 07. 2024 19.08
+9
Bolje tak vzornik mladim kot kao težke privatnice influencerke
armenius
25. 07. 2024 18.58
-3
malo že pretiravamo, da ne bo na koncu slučajno kaj narobej s to zmago
lektor1944
25. 07. 2024 18.31
-3
Spomnite se Sergeja Bubke in vam bo marsikaj bolj jasno. Vse je to dogovorjeno med njim in kolesarsko zvezo
Wolfman
25. 07. 2024 14.02
+14
Da je Slovenski kolesar povsem deklasiral takšne kolesarske vele nacije, kot so Belgija, Francija, Italija, itd! pa to bi moral biti v Sloviji prosti dan dela in fešta povsod.
M_teoretik
25. 07. 2024 12.53
+2
Težko je adekvatno prirediti slavje najboljšemu kolesarju na svetu!? Edin s srčnim sprejemom!?
Rožle Patriot
25. 07. 2024 11.51
+8
Sem prepričan, da je bila tista odločitev Penka namerna ... Sigurno je vedel kaj temu sledi .. Bo treba malo bolj raziskat
MajaZzz
25. 07. 2024 11.50
+15
Doncic, sesko, kopitar, cancar,... oni lahko igrajo v tujih klubih pogi pa ne? OI so vas zmotile ker ga tam nebo pol ni slovenec? Pac je SP v kolesarstvu bolj pomembno. Kolesarstvo ni tek100m, fuzbal, basket, judo kjer olimpijsko zlato nekaj pomeni v svetu.
nemski_ovcar
25. 07. 2024 20.58
+1
Majazzz v fuzbalu medalja na OI pomeni en dre.....k.
AdolfH
25. 07. 2024 11.27
+15
Žalostno je brati skoraj same negativne komentarje namesto, da bi privoščili Slovencu vse najboljše 😥Njablzji je pa pit pir pa bit brihtn tko kokr 3/4 folka
Maastrion
25. 07. 2024 12.31
+12
Tisti kateri ima "porihtano" podstrešje in ne spremlja športa, zagotovo ne bo komentiral. Vse kar vidiš negativnega, so ljudje kateri so v življenju nezadovoljni in jezni na vse okrog njih. Takšni ljudje uživajo ob nesrečah drugih, ob uspehih pa postanejo žaljivi in hudobni.
M_teoretik
25. 07. 2024 12.56
+10
Niti ne, ker zafrustriranim prvoščljivcem prvoščim!? Si zaslušjo!?
gullit
25. 07. 2024 11.22
+20
Lepo to, da se je zbralo tako veliko ljudi, tudi iz tujine. Gre za enega največjih uspehov v zgodovini športa. Najbolj sem pa vesel da je tako priljubljen v karavani, ima mnogo prijateljev, da je igriv, da ima zelo dober karakter ter da je veliko daroval. Kapo dol junak.
puspan
25. 07. 2024 11.21
+9
Čestitke Tadej. Upam, da nisi bil hud, ko sem te na žival s Pogačnikom. Tudi malo heca mora biti, kar upam, da si razumel. Veselim se tvojih uspehov, ki si jih dosegel, se bolj pa tega, da si zaprl usta tistim, ki premlevajo tvoje poseganje po poživilih in še marsikaj drugega. Pravilno, da si si bivanje uredil zunaj meja Slovenije, v Monaku. To je pač praksa vseh vrhunskih športnikov vsepovsod. Iz vsega srca ti privoščim vse, kar si si s svojimi odrekanji prislužil in zaslužil. Upam, da še nisi rekel zadnje besede in s tem tudi vsem, ki uživamo ob tvojih uspehih. Ostani zdrav in takšen, kot si bil do sedaj. Enako seveda velja tudi za Primoža, kateremu trenutno ne gre vse, kot bi si vsi želeli.
puspan
25. 07. 2024 11.21
+10
mahar123
25. 07. 2024 11.02
+11
ecoliqua
25. 07. 2024 10.50
+18
Frajer od Pete do glave!!
zmerni pesimist
25. 07. 2024 10.43
-17
Alenka ma prav
zmerni pesimist
25. 07. 2024 10.42
-17