Kolesarstvo

Philipsen v sprintu boljši od Girmayja, miren dan za favorite

Orleans, 09. 07. 2024 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck) je zmagovalec desete etape Dirke po Franciji, ki se je pričakovano odločala na ciljni ravnini. Drugi je bil Biniyam Girmay (Intermarche - Wanty), tretji pa Pascal Ackermann (Isreal - Premier Tech). Za favoriti je tokrat miren dan v glavnini, Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je ohranil 33 sekund prednosti pred Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step).

Za Jasperja Philipsna je to sedma etapna zmaga kariere na Dirki po Franciji in prva na letošnji izvedbi. Najuspešnejši med sprinterji je z dvema Eritrejec Biniyam Girmay, ki je bil tokrat prekratek za hat-trick. Belgijec se je "na vetru" znašel že skoraj 200 metrov pred ciljem, a je bil tokrat enostavno premočan za konkurenco. 

"Neskončno dolg prvi teden z obilo smole je za nami. Oddahnil sem si, ker sem končno lahko pokazal svojo moč. Dobili smo tisto, po kar smo prišli," je bil zmage vesel Belgijec, ki mu je v zaključku izdatno pomagal ekipni kolega Mathieu van der Poel

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Pet sprintov je minilo brez naše zmage, zato sem presrečen, da je končno tu. Ekipa je vseskozi verjela vame, za kar sem ji neizmerno hvaležen," je dodal kolesar, ki je lani na Touru dobil kar štiri etape.

"Že zdaj ima odličen Tour. V točkovanju za zelenico majico krepko vodi, a skušal sem razmišljati zgolj o sebi, kar me je nagradilo. Tudi glede zelene majice še nisem končal razmišljati," je Philipsen še komentiral sijajno formo že omenjenega Girmayja, ki je z dvema zmagama povsem obnorel rodno Eritrejo. Zanimivo, za zdaj je edini kolesar, ki je letos slavil več kot enkrat. 

Profil 10. etape na Dirki po Franciji
Profil 10. etape na Dirki po Franciji FOTO: Tour de France

Morebitnim ubežnikom se v prvi polovici etape ni uspelo odlepiti od glavnine. Tako je bilo že 80 km pred ciljem bolj ali manj jasno, da bomo spremljali skupinski sprint za etapno zmago. Favoriti so bili pozorni na napovedan veter, ki pa ga na koncu ni bilo, kar je pretendentom za rumeno majico močno olajšalo življenje v pelotonu.

Razmerje v skupnem seštevku ostalo nespremenjeno  

Tadej Pogačar ima še naprej 33 sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom, tretji Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) si je po desetih etapah nabral 1:15 minute zaostanka, drugi slovenski as Primož Roglič (Red Bull-BORA-hansgrohe) pa na četrtem mestu 1:36 minute.

Vse to obeta napet boj med glavnimi štirimi favoriti, a bo treba na to počakati vsaj do srede, če ne celo do konca tedna, z dvema gorskima etapama v Pirenejih.

Profil 11. etape, ki prinaša kar šest kategoriziranih vzponov.
Profil 11. etape, ki prinaša kar šest kategoriziranih vzponov. FOTO: Tour de France

Roglič vesel drugega prostega dne 

"Samo nadaljevali smo še en prosti dan," si je v cilju desete etape oddahnil Roglič, ki mu v skupini z najboljšimi ni bilo treba ravno pretegniti nog. 

V sredo, ko je na sporedu gorska etapa, bo povsem drugače. "Po dveh prostih dneh pričakujemo hudo bitko. Zadnji klanec poznam, je zelo strm. Z leti klanci postajajo še strmejši. Bomo videli, kako bo," je pred mikrofonom nacionalne televizije še dodal Kisovčan. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slayer2
09. 07. 2024 13.54
+5
Dejmo naši!!!
motorist_mb
09. 07. 2024 11.23
+10
Gremo naši 💪
franc1972slo
09. 07. 2024 11.13
-14
Primzi vlada, Pogi strada
mahar123
09. 07. 2024 12.18
+10
nemski_ovcar
09. 07. 2024 12.23
+10
mazo111
09. 07. 2024 09.55
+12