Kolesarstvo

Roglič preživel krizne minute in s pomočjo van Aerta potrdil rumeno majico

Nica, 13. 03. 2022 16.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Primož Roglič je po pravi drami na zadnji etapi dirke od Pariza od Nice zadržal prednost v skupnem seštevku po silovitem napadu Simona Yatesa na sklepnem vzponu dneva. 29-letni Anglež si je v primerjavi s Slovencem ustvaril že 27 sekund prednosti, a se je kapetanu Jumbo-Visme s pomočjo ekipnega kolega Wouta van Aerta uspelo vrniti. Yatesu je na koncu zasluženo pripadla etapna zmaga, z desetimi sekundami zaostanka pa je Roglič potrdil rumeno majico.

Primož Roglič se je na vzponu čez prelaz Eze znašel v velikih težavah, a je uspel zadržati prednost v skupnem seštevku.
Primož Roglič se je na vzponu čez prelaz Eze znašel v velikih težavah, a je uspel zadržati prednost v skupnem seštevku. FOTO: AP

Simon Yates je silovito napadel 19 kilometrov pred ciljem, slediti pa mu ni mogel nihče. Težave je imel pri tem tudi na tej dirki prepričljivi  Primož Roglič, ki mu je na poti do 62. zmage v karieri in druge v tej sezoni odločilno pomagal predvsem moštveni kolega Belgijec Wout Van Aert.

Ta je na zadnjem vzponu na prelaz Eze našel pravi ritem, s katerim sta z Rogličem ostala blizu Yatesu. Devetindvajsetletnik iz Buryja je na vrhu prelaza imel 25 sekund naskoka, na spustu pa sta nato družno Roglič in Van Aert to prednost oklestila na devet sekund. Van Aert je ciljno črto prečkal kot drugi, Kisovčan pa kot tretji. Četrtouvrščeni Američan Brandon McNulty (UAE Team Emirates) je v cilj pripeljal 1:44 minute za zmagovalcem.

Roglič je tako storil dovolj, da je ohranil 29 sekund naskoka v skupnem seštevku pred Yatesom. Tretje mesto je pripadlo Kolumbijcu Danielu Martinezu (Ineos Grenadiers), ki je imel okoli 30 km pred koncem etape veliko smole, saj je s predrto zračnico izpadel iz boja za etapno in skupno zmago. Na koncu je v skupni razvrstitvi zaostal 2:37 minute.

Roglič o van Aertu: Pol človek, pol motor

"Očitno ne gre brez vsaj nekaj drame. Še enkrat več je bilo zelo težko. Moram pa priznati, da mi je vsaj malce lažje ter da sem bolj vesel kot po lanski dirki. Moram se zahvaliti celotni ekipi, še posebej Van Aertu. Je pol človek, pol motor. On lahko stori vse," je po zadnji etapi za organizatorje priznal 32-letni Kisovčan.

"Nisem se počutil dovolj močno, da bi sledil Yatesu. Ni bilo strmo, a enostavno nisem imel dovolj moči. Trpel sem, da sem prilezel prek zadnjega vzpona in omejil izgubo časa. Na srečo je imel Wout super dan in res mi je odločilno pomagal vse do cilja," je še dejal Roglič. Dobil je prvo dirko svetovne serije na francoskih tleh, ki so mu v zadnjih sezonah prinesle precej razočaranja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vesel, da je prekinil francoski urok

"To so skorajda moje domače ceste, vseeno pa se to ni izkazalo za prednost. Res sem vesel, da sem zmagal," je še na kratko s sinom Levom v naročju v izjavi dejal slovenski as.

Kisovčan je tako dobil še jubilejno deseto večdnevno dirko v svetovni seriji, s čimer med aktivnimi kolesarji zaostaja le za Britancem Chrisom Froomom (12). Tadej Pogačar je v nedeljo osvojil šesto večetapno dirko v svetovni seriji.

Roglič je imel sicer že lani priložnost, da postane najboljši na dirki proti soncu, a je v zadnji etapi dvakrat padel, brez pomoči moštvenih kolegov pa je moral nato z velikim zaostankom priznati premoč takratnemu zmagovalcu Nemcu Maximilianu Schachmanu.

Rogliča zdaj čaka nekaj dni premora, po programu dirk pa ga v soboto čaka nastop na prvem spomeniku sezone na Milano-Sanremo. Tam bo nastopil tudi Pogačar, sicer zmagovalec dirke od Tirenskega do Jadranskega morja.

*Pariz–Nica, izidi:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 29:19:15 
 2. Simon Yates (VBr/BikeExchange-Jayco) + 0:29 
 3. Daniel Martinez (Kol/Ineos Grenadiers) 2:37 
 4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 3:29 
 5. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 3:43 
 6. Jack Haig (Avs/Bahrain-Victorious) 3:51 
 7. Ion Izagirre (Špa/Cofidis) 4:52 
 8. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates) 5:43 
 9. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) 5:48 
10. Aurelien Paret-Peintre (Fra/Ag2r Citroen) 6:32 
...
- odstop v šesti etapi: 
Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)
- odstop pred osmo etapo: 
Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco)
- odstop v osmi etapi: 
Domen Novak (Slo/Bahrain-Victorious)

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apodgra
14. 03. 2022 08.17
-3
Vsak pri enkrat v krizo. Po razlagi komentatorja ni pravočasno vzel hranilnega dodatka , kjer ga ni imel v času, ko bi ga moral vzeti. Sedma etapa je bila za Primoža zelo naporna , kjer je moral sam odgovarjati na vse napade ostale trojke . Ne moremo primerjati konkurence obeh tedenskih dirk , kjer je bila na dirki Pariz.-Nica zbrana veliko močnejša konkurenca . Še danes ne morem verjeti , kako je lahko Tadej na prvem turu de France v kronometru za dve minuti premagal Primoža. Nikoli pozneje ni več vozil niti približno tako.
blef
13. 03. 2022 20.24
+1
Ja čestitke. Primož ni v taki formi kot zadnji dve leti se mi zdi upam, da niso leta. Vseeno je fantastičen. Pogačar je brutalen, če ne bo poškodbe mu tretja zmaga na touru ne uide.
poper00
13. 03. 2022 21.12
-1
Ma niso problem leta.Ima pred sabo vsaj še 5 vrhunskih sezon.To so prve dirke in tudi dnevna forma in počutje igra vlogo.Če stavi letos na tour je komaj začel.
Janko133
13. 03. 2022 20.18
-1
Krvavo prigarana zmaga - bravo Primož! Se mi pa zdi, da letos Primož ni začel sezone v tisti svoji top formi ali pa je bila konkurenca v top formi
mahar123
13. 03. 2022 19.51
+1
Ko misliš, da Van Aert ni team player pa naredi tole
Kuki12
13. 03. 2022 19.50
+1
Bravo Primož in Wout, kateri je nudil neverjetno pomoč pri ohranitvi majice. Borbenost in pogum sta zaščitna znaka naših športnikov. Čestitke tudi Tadeju za zmago na italijanskih tleh. V soboto bo res zanimivo. Obema želim predvsem veliko sreče ter da končata dirko nepoškodovana.
Realni
13. 03. 2022 19.34
-1
No, vemo da Primož ne razočara. Ko doživiš dve srčni kapi, ugotoviš da ima vse pod kontrolo.
petka5
13. 03. 2022 21.10
-3
ane... to je blo vidno rakoj ko je na ravnini zacel vlect in takoj zmanjsal zaostanek iz 20-25 na 10 s.
petka5
13. 03. 2022 19.33
-2
Bravoooo Rogla👏👏👏👏🙌🎉🎉
Trend01
13. 03. 2022 17.05
+1
Bravo Primož! Uspelo mu je. No, pa se je izkazalo, da vedo kdo je kdo v ekipi, Se je van Aert lepo izkazal. Lepo se mu lahko zahvali. ALi Primoža mraz stisne in mokra cesta? Tudi na spustih ni ravno na 100%. Tu se vidi, da ni prišel iz kolesarstva. Te spuste se učiš od mladega, in še to ne uspe vsem. Še enkrat, bravo Primož!
apodgra
14. 03. 2022 08.21
-2
Če na dveh spustih v eni etapi dvakrat padeš in to lanski dirko Pariz -Nica , potem imaš v glavi avtomatsko zavoro in ne voziš na polno, kar je popolnoma normalno.