Kolesarstvo

O Sloveniji in slovenskih kolesarjih le z izbranimi besedami

Kranj, 03. 09. 2024 11.29 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
9

Legendarni kolesarski zvezdnik Chris Froome ne more skriti navdušenja nad Slovenijo, slovenskimi kolesarji in rezultati, ki jih dosegajo na najvišji ravni. Sploh ob dejstvu, da jih je malo del elitne druščine, a so zato tako izjemni, da so sposobni zmagati, kjerkoli se pojavijo.

Slovenija je od nekdaj kolesarska dežela. A nikoli ni bila tako zelo, kot je danes, ko ima že debelih 100 tednov vodilnega na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Tadeja Pogačarja, s Primožem Rogličem kolesarja, sposobnega izenačiti rekordni dosežek Roberta Herasa, štirikratnega zmagovalca Vuelte, kolesarja, ki je dobil prestižni spomenik Milano–San Remo Mateja Mohoriča in še in še. Stvari, ki se danes zdijo neskončno samoumevne, pa niso. Za dosežki so leta trdega dela, odrekanja, predanosti, podpore ...

A vsi izjemni dosežki danes Slovenijo postavljajo pod drobnogled kolesarskih velesil, največjih asov kolesarskega športa. Tako se je od petka do nedelje na sončni strani Alp, na povabilo generalnega direktorja Kolesarskega kluba Kranj Jošta Zevnika, mudil eden redkih, ki se lahko pohvali z zmagami na vseh tritedenskih dirkah Chris Froome. Štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji, dvakratni zmagovalec italijanskega Gira, dvakratni zmagovalec Vuelte. In užival v videnem. "Navdušen je bil nad naravo, možnostmi za kolesarjenje, mirom, na katerega je naletel na Brdu pri Kranju, kjer je bival," je za 24ur.com povedal Zevnik, ki je bil neskončno vesel, da je v Keniji rojeni britanski kolesar našel čas, da pride v Slovenijo, da je takšen zvezdnik s svojo prisotnostjo popestril kranjski kolesarski praznik.

Chris Froome je med obiskom Kranja osrečil številne kolesarje in kolesarske navdušence, ki so domov odšli bogatejši za ali spominsko fotografijo ali avtogram.
Chris Froome je med obiskom Kranja osrečil številne kolesarje in kolesarske navdušence, ki so domov odšli bogatejši za ali spominsko fotografijo ali avtogram. FOTO: 24ur.com

"Veseli smo bili njegovega prihoda in tudi časa, ki ga je namenil mladim, za spominske fotografije, deljenje avtogramov. Škoda le, da zaradi poslovnih obveznosti ni mogel ostati še kaj dlje, da bi mu lahko pokazali katerega od naših turističnih biserov. A ne glede na to – vse, kar je videl, ga je navdušilo. Sploh nočni kriterij, spremljanje mladih, kako dirkajo in to pod žarometi, kar sicer ni praksa," je dodal alfa in omega kranjskega kluba.

Drugič v Sloveniji, o Slovencih pa z izbranimi besedami

Kolesarski zvezdnik, ki bo pedala vrtel še vsaj eno sezono, se je šele drugič mudil v Sloveniji. Prvič se je to zgodilo pred leti, ko je bil na poroki Davida Rožmana, dolgoletnega maserja, takrat še pri Skyju, danes ekipi Ineos Grenadiers. Drugič tokrat, ko je bil gost tekmovalnega konca tedna v sklopu Velike nagrade Kranja, na kateri je videl številne obetavne mlade slovenske kolesarje, za katere verjame, da bodo šli po stopinjah največjih zvezdnikov tega športa.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
03. 09. 2024 18.14
Bravo Primož, samo še malo sreče do nedelje, tistih pet sekund boš zagotovo še nadoknadil, samo brez nezgode, ti srčno želim, da boš v Madridu z dvignjenimi rokami pokazal svetu peto lovoriko Vuelte. Zelo žal mi je za Van d'Aerta, da mu je smola spet prekrižala veselje in samo upajmo, da s kolenom ni kaj hujšega.
G. Papež
03. 09. 2024 16.13
+0
Froom je primerek nešportnega športnika. Egoist in brezčutenež.
G. Papež
03. 09. 2024 16.11
+0
Ne vem zakaj bi kdo ob Tadeju in Primožu sploh kaj vprašal Frooma. Imamo mi vse doma, kar se kolesarstva tiče.
G. Papež
03. 09. 2024 15.36
+1
Je pa bil Froom oz. ineos pred leti pripravljen izdatno plačati za nešportno uslugo na dirki.
gullit
03. 09. 2024 15.05
+6
Lepo da je prišel v kolesarsko mesto Kranj, kjer je zmeraj bilo ogromno odličnih kolesarjev, pa ogromno dirk. Tudi giro, ko je prvič gostoval v Sloveniji je prišel v Kranj. Drži se legenda ter še naprej uživaj v lepotah Gorenjske.
M_teoretik
03. 09. 2024 14.11
+1
Za ta renome gre zahvala predvsem Rogli, ki je oral ledino največjih uspehov. Podobno kot Križaj, le da je bil Rogla bolj viden v svetu!?
oježeš
03. 09. 2024 13.30
+6
V glavnem, naši Slovenci so brezhibni organizatorji tekem, pa bile kakršne koli zvrsti. In prav šport je tisti, ki nas povzdiguje tako doma kot v tujini in odlično bi bilo, če bi se ostali tega zavedali in posnemali športnike in naše organizatorje tekem.
Oliguma
03. 09. 2024 12.15
+4
Je imel tudi pumpico za astmo s sabo..ali jo ima samo pred dirko ??
celjan2
03. 09. 2024 16.05
Vsi uporabljajo vsa sredstva, ki jih le lahko, da jim dajo tistih nekaj promil več kot so tekmecem. Velja za naše isto. Vprašanje je samo kako dobre medicince in kemike imajo ob sebi. In če ne bi že po defaultu bili super kolesarji jim nobena kemija ne bi mogla pomagati do vrha.