Kolesarstvo

Novak uživa ob Pogačarju: To je moje sanjsko delo

Ljubljana, 26. 10. 2024 10.17 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za Domnom Novakom je druga sezona v ekipi UAE Emirates, kjer se je uveljavil kot desna roka Tadeja Pogačarja. Šampionu s Klanca pri Komendi je pomagal do zmage na dirki po Italiji in svetovnem prvenstvu. Kot pravi, mu je v veliko čast, da lahko pomaga najboljšemu kolesarju na svetu. Pri tem neizmerno uživa tudi zato, ker je najboljši ravno takrat, ko vozi za druge in ne zase.

Del ekipe UAE Emirates ob zmagi Tadeja Pogačarja na letošnjem Giru je bil tudi Domen Novak.
Del ekipe UAE Emirates ob zmagi Tadeja Pogačarja na letošnjem Giru je bil tudi Domen Novak. FOTO: AP

"Moja najboljša sposobnost je, da lahko 'umrem' za sotekmovalce," je v intervjuju za revijo Rouleur povedal Domen Novak. "Za druge sem sposoben dati veliko več kot zase. Ko sem s Tadejem, sem še bolj motiviran. Je najboljši kolesar na svetu, moj dober prijatelj je in zelo uživam v skupnem času na kolesu." 

Novak je pojasnil, da ga je v ekipo emiratov privabil prav klic aktualnega svetovnega prvaka. "Po Giru 2020 me je poklical in mi dejal, da bi me rad videl v svoji ekipi. Rekel je, da potrebuje kolesarje, kot sem jaz." 

"Presrečen sem, da sem podpisal. V prvem letu nisem veliko dirkal z njim, letos pa veliko več. Dobro se poznava. Ko je za menoj, se mi ni treba ozirati nazaj, ker točno vem, kje je. Vedno razmišljava na enak način."

 Pogačar ve, kako se zahvaliti pomočnikom

29-letnik iz Dolenje vasi se je letos zelo izkazal na dirki po Italiji, kjer je bil desna roka rožnate majice. "Vedno je zelo hvaležen za mojo pomoč, je izjemen vodja. Ko je 'šef' vesel, sem vesel tudi sam," se je pošalil Novak in razkril, da Pogačar svojim pomočnikom hvaležnost pokaže ob pogajanjih za nove pogodbe. 

"Ko z vodilnimi v ekipi govorimo o podaljšanju, Tadej vedno da povratne informacije, ki so nam v pomoč pri pogajanjih. Tudi po zmagah se vedno zahvali z darili," je pojasnil. 

Domen Novak si nastop na svetovnem prvenstvu v Zürichu šteje v posebno čast.
Domen Novak si nastop na svetovnem prvenstvu v Zürichu šteje v posebno čast. FOTO: Profimedia

Svetovno prvenstvo? Super ponosen sem, da sem bil del ekipe

Nekdanji član Bahraina, ki ima pogodbo z emirati sklenjeno do leta 2027, je letos kot pomočnik sodeloval pri eni najbolj dominantnih sezon v zgodovini kolesarstva. Tadej Pogačar je postal prvi po letu 1998 z dvojčkom Giro - Tour, ob čemer je dobil kar 12 etap. Za piko na i je pobral še dve spomeniški klasiki in mavrično majico svetovnega prvaka, ko je brez prave konkurence slavil na cestni dirki v Zürichu. 

"Še nikoli ga nisem videl tako veselega," je Novak še enkrat podoživel septembrski čas s slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu v Švici. "Super ponosen sem, da sem lahko bil del ekipe." 

"Ko pomislim na Giro, Tour in svetovno prvenstvo, mi je v čast, da sem lahko sodeloval pri dveh tretjinah teh zmag. To so bile moje sanje. Vem, da sam ne bom nikoli zmagal Grand Tour dirke, ampak ko lahko pomagam nekomu drugemu, je del zmage tudi moj. Pravilno sem se odločil, ko sem se pridružil emiratom. To je moje sanjsko delo." 

 

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poper00
26. 10. 2024 13.16
-1
Vsi kolesarji in vsak ,ki pozna Pogačarja govorijo o njem v superlativih le par neumnih ,ki ga sploh ne poznajo ,nenehno pljuva po njem in širi laži.
sentilj54
26. 10. 2024 12.04
-2
Jaz bi tudi užival v njegovi senci.
misekmali
26. 10. 2024 11.13
+2
Vsi okoli njega bodo obogateli. Pravilno da šejk odpre denarnico, saj so odlična reklama.