Kolesarstvo

Na Touru dodatni varnostni ukrepi po tragični nesreči Gina Mäderja

Pariz, 30. 06. 2023 20.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Organizatorji kolesarske Dirke po Franciji, ki se bo v soboto začela v španskem Bilbau, bodo v 17. etapi na spustu s prelaza Loze namestili zaščitne blazine, saj si po smrti Švicarja Gina Mäderja na Dirki po Švici prizadevajo izboljšati varnost kolesarjev, je potrdil vodja dirke Christian Prudhomme.

Prelaz Loze bo z 2304 metri nadmorske višine najvišja točka letošnjega Toura.
Prelaz Loze bo z 2304 metri nadmorske višine najvišja točka letošnjega Toura. FOTO: 24ur.com

Odločitev je bila sicer sprejeta, še preden se je švicarski kolesar smrtno ponesrečil na Dirki po Švici na spustu z gorskega prelaza. Vendar te tragedije zagotovo ne želijo podoživeti, je na predvečer začetka 110. Dirke po Franciji poudaril Christian Prudhomme.

Ukrep je tudi del pobude Mednarodne kolesarske zveze (Uci), ki je predstavila novo komisijo, namenjeno izboljšanju varnosti kolesarjev v času, ko so nesreče v tem športu vse pogostejše. Na letošnjem Touru bodo organizatorji tako namestili 30 metrov široke blazine, ki so se februarja uporabljale za svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Courchevelu in Meribelu, da kolesar v primeru padca na tej točki ne bi padel navzdol "v praznino".

Vodja dirke je poudaril tudi pomembno delo lokalnih oblasti pri obnovi cest, kar prav tako pripomore k varnosti kolesarjev. Poleg zvočnih in svetlobnih oznak, ki se že več let uporabljajo, pa bo uveden tudi nov sistem označevanja, ki je bil preizkušen na kriteriju Dauphine in bo še bolj opozarjal na nevarnosti.

"Vedno več pozornosti namenjamo varnosti, vendar nikoli ne bomo imeli stoodstotne rešitve. Kolesarstvo je čudovit, a krut šport," je še dejal Prudhomme.

Organizatorji kolesarske dirke Tour de France pozorno spremljajo tudi nasilne proteste, ki po Franciji divjajo že tretji dan. Sporočili so, da so v stalnem stiku z oblasti in so se pripravljeni prilagoditi razmeram v Franciji.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BlazTom
30. 06. 2023 21.56
+4
Dirkali bodo samo ne tako hitro. Zmagal bo pa tisti ki bo dirkal glih prav 🤣
M_teoretik
30. 06. 2023 21.26
-4
Sem velik ljubitelj velikiih dirk Toura, Gira, Vuelte, ampak zaboga zakaj niso kolesar ( obvezno) zaščiteni ( ključnica, kolena,..), saj bi bila za vse zaščitna oprema predpisana, tako, da ne bi bilo razlik. Zaradi tega dirke ne bi bile nič manj zanimive, le nepotrebnih poškodb bi bilo mnogo manj!?
sataraš
01. 07. 2023 10.18