Kolesarstvo

Mohorič: Imamo močno ekipo, vsak od osmerice lahko dobi vsaj eno etapo

Ljubljana, 23. 06. 2024 17.21 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Le še šest dni nas loči od uvodne etape na 111. izvedbi najzahtevnejše tritedenske kolesarske preizkušnje v sezoni. Letošnja dirka po Franciji bo namreč nekaj posebnega z več vidikov. Zaradi olimpijskih iger v Parizu so organizatorji med drugim(i) premaknili zadnjo etapo z zaključkom v Nici, kjer je marca blestel izjemni Tadej Pogačar. Vse ekipe se na Tour de France podajajo z visokimi pričakovanji, tudi v Bahrain Victoriousu računajo na nekaj močnih imen, med katerimi izstopata novi vodja ekipe Santiago Buitrago in naš Matej Mohorič.

Dirka po Franciji (29. junij–21. julij) se bo prvič v zgodovini začela v Italiji. Natančneje v Firencah, a s to razliko, da bosta že uvodni etapi v primerjavi s predhodnimi leti zahtevni preizkušnji tudi za največje favorite v boju za končno zmago.

Zaradi olimpijskih iger v Parizu, ki bodo med 26. julijem in 11. avgustom, so bili organizatorji primorani nekoliko spremeniti dogajanje ob zaključku Toura. Ta bo tokrat na jugu Francije, v Nici, kjer je marca letos na dirki Pariz–Nica blestel naš kolesarski šampion Tadej Pogačar. A tudi zadnja etapa, ki je bila v prejšnjih letih v znamenju "prijateljskega" kolesarjenja do cilja v francoski prestolnici, bo letos nekaj povsem drugega. "Če boš želel doseči kaj več kot zmago na eni od etap, boš moral biti v vrhunski psihofizični formi od začetka do konca. To je neke vrste past za vse nastopajoče na letošnjem Touru, ki ne bodo imeli možnosti niti za najmanjši oddih med etapami, saj si bodo te po težavnosti sledile ena za drugo. To bo resnično pravi preizkus trenutne fizične pripravljenosti in mentalne stabilnosti vsakega posameznika. Imamo močno ekipo in vsak od osmerice lahko dobi vsaj eno etapo," šest dni pred začetkom 111. dirke po Franciji pravi član moštva Bahrain Victorious Matej Mohorič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob Slovencu bodo letošnjo osmerico omenjenega moštva sestavljali še novi vodja Santiago Buitrago, kombinirana zmagovalca treh etap na lanskem Touru Pello Bilbao in Wout Poels ter Jack Haig, Fred Wright, Nikias Arndt in sprinter Phil Bauhaus. Še posebej zanimivo bo spremljati premierno v vlogi vodje Buitraga, ki se lahko pohvali z etapnima zmagama na zadnjih dveh dirkah po Italiji 2022 in 2023. "Tako posamično kot moštveno smo opravili izjemne priprave na letošnji Tour. Menim, da tako dobro še nismo bili pripravljeni za najtežjo tritedensko preizkušnjo v sezoni. Ob sebi imam vrhunsko pripravljene moštvene kolege, ki so zelo izkušeni, ko se govori o nastopih na dirki po Franciji. Verjamem, da lahko letos dosežemo velike stvari," optimistično pravi Buitrago.   

Zelo zanimiva bo tudi predzadnja 20. etapa, ki se bo začela v Nici in bo znotraj 132 kilometrov in pri 4.400 višinskih metrih vključevala štiri povezane vzpone: Col de Braus (10 km na 6,6 odstotka), Col de Turini (20,7 km na 5,7 odstotka), Col de la Colmiane (7,5 km na 7,1 odstotka) in še zaključek na Col de la Couillole (15,7 km na 7,1 odstotka). 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G. Papež
23. 06. 2024 20.32
-1
Danes ni tako zgledalo- Novak,Glivar pa to...🤭
uporabnica1
25. 06. 2024 09.45