Kolesarstvo

Pogačar znova pokazal svojo moč, s katero je pokoril vso konkurenco

Pau, 13. 07. 2024 17.42 | Posodobljeno pred 28 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Simon Valant
Komentarji
337

Na kolesarski dirki po Franciji je zahtevna 14. etapa od Pauja do Pla d'Adeta (151,9 km) pripadla slovenskemu asu Tadeju Pogačarju (UAE Team Emirates). Slovenec je napadel na ciljnem vzponu, na njegov napad pa nista imela odgovora Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) in Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step). Danec je na koncu zaostal za 39 sekund, Belgijec pa za 1:10 minute.

Tadej Pogačar
Tadej Pogačar FOTO: AP

Tadej Pogačar je 13. etapno zmago na Touru napadel slabih pet kilometrov do cilja, prav na delu ceste, kjer je bil zapisan napis Vingegaard. Njegovemu eksplozivnemu napadu ni uspel slediti nihče. Tudi najbližja zasledovalca Jonas Vingegaard in Remco Evenepoel ne. Tako se je slovenski as odpeljal naproti drugi etapni zmagi na letošnji dirki po Franciji.

"Dobiti etapo na Touru je nekaj posebnega že samo po sebi. O tem nikoli nisem razmišljal, ko sem bil mlad. Videl sem, kako je Mark Cavendish zmagoval vse te sprinterske etape in zdelo se mi je, da je z drugega planeta. A če slediš svojim sanjam, lahko dosežeš vse. To ne pomeni, da grem po Cavendishev rekord, omenil sem ga le kot vzor. Veseli me, da še vedno zmaguje, potem ko sem ga gledal prek televizijskih ekranov," je povedal Pogačar.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Danec Vingegaard je zasedel drugo mesto z zaostankom 39 sekund, tretji pa je bil Belgijec Evenepoel, ki je zaostal 1:10 minute. 

V skupnem seštevku je tako vodilni Pogačar še dodatno povišal svojo prednost. Zdaj ima 1:57 minute naskoka pred danskim kolesarjem, pred Evenepoelom pa 2:22 minute.

Skupni seštevek po 14. etapi
Skupni seštevek po 14. etapi FOTO: Sofascore.com

Trasa 14. etape je bila v prvih 70 kilometrih relativno ravna in zato primerna za vzpostavitev močne ubežne skupine. To se je tudi uresničilo, saj se je favoritom v skupnem seštevku uspela odlepiti skupina, v kateri sta bila tudi Slovenca Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki pa sta bila kmalu zatem znova med glavnino. 

Profil 14. etape Dirke po Franciji:

Profil 14. etape Toura.
Profil 14. etape Toura. FOTO: Tour de France

 

Kot prvi izmed treh vzponov je bil na sporedu znameniti Tourmalet (19 km/7,4 %), kjer sta proti koncu klanca v ubežni skupini napadla David Gaudu (Groupama - FDJ) in Oier Lazkano (Movistar). Več moči je premogel Španec, ki je kot prvi prečkal vrh Tourmaleta.

Profil vzpona na Tourmalet:

Profil vzpona na Tourmalet
Profil vzpona na Tourmalet FOTO: Tour de France

Ubežno skupino so poleg omenjene dvojice tvorili še Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers), Bruno Armirail (Decathlon AG2R La Mondiale), Mathieu van der Poel (Alpecin - Deceuninck), Ben Healy, Sean Quinn (EF Education - EasyPost), Louis Meintjes (Intermarche - Wanty), Magnus Cort (Uno-X Mobility) in Aleksej Lučenko (Astana Qazaqstan). V glavnini je ves čas tempo navijala Pogačarjeva ekipa UAE Emirates

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tudi na vzponu na Hourquette d'Ancizan (8,2 km/5,1 %) sta bila najbolj aktivna Gaudu in Lazkano, tokrat pa je bil uspešnejši Francoz. Sledil je še ciljni vzpon na Pla d'Adet (10,6 km/7,9 %), sredi katerega je Pogačar naprej v boj poslal moštvenega kolega Adama Yatesa.

Kmalu za tem se je tudi sam izstrelil iz skupine favoritov, ujel Yatesa, ki mu je bil nekaj sto metrov v pomoč, nato pa sam nadaljeval pot do cilja. Prednost pred zasledovalci se je med prebijanjem med razgretimi navijači konstantno večala. 

"To je bilo instinktivno. Skušali smo sicer dobiti etapo, a v sprintu manjše skupine. Toda položaj se je spremenil, ko je Adam (Yates, op. a.) napadel," je razkril 25-letnik s Klanca pri Komendi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Visma je morala nato držati razliko, sam pa sem vedel, da če se lahko priključim Adamu, mi lahko malce pomaga. To je bilo popolno, zato gre zahvala celotni ekipi. Bila je izjemna in ta zmaga je zanjo," je dodal Pogačar.

Evenepoel in Vingegaard sta nekaj časa vozila skupaj, nato pa Belgijec ni več mogel držati ritma Danca. 

Pred startom 14. etape so iz ekipe Ineos Grenadiers sporočili, da Toura ne bo nadaljeval Thomas Pidcock. Podobno kot Juan Ayuso je Britanec zadnje dni bolehal za koronavirusom. Doslej je odstopilo 22 kolesarjev: Michele Gazzoli, Casper Pedersen, Mads Pedersen, Aleksandr Vlasov, Tim Declercq, Alexis Renard, Ion Izagirre, Fred Wright, Michael Morkov, Fabio Jakobsen, Pello Bilbao, Jonas Rickaert. Jevgenij Fedorov, Soren Kragh Andersen, Primož Roglič, Jesus Herrada, Juan Ayuso, Thomas Pidcock, Guillaume Boivin, Amaury Capiot, Louis Vervaeke in Alberto Bettiol. 

V nedeljo bo na sporedu še druga zahtevna etapa v Pirenejih. Trasa 15. etape bo kolesarje peljala od Loudenviella do Plateau de Beilla (197,7 km) s kar 4800 višinskimi metri.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (337)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

landrick landrick
13. 07. 2024 21.38
-7
Dejte že nehat s tem Arabcem!
petka5
13. 07. 2024 20.59
-7
Tour riders are inhaling carbon monoxide to optimise altitude training Top teams Visma and UAE confirm they have access to specialized equipment for testing, but deny using the potentially powerful new method for performance enhancement.
mahar123
13. 07. 2024 21.07
+3
imajo iste pogoje? bora se pa vozi s poniji
petka5
13. 07. 2024 21.16
-5
Aaaaa... O treh ekipah se govori, jasno in z imeni tudi najboljših kolesarjev... Očitno nimajo tega... Imas glupe izgovore... Se mal prej ste pisali o super regeneraciji in nadnaravni zmožnosti in fenomenu Tadeja Pogačarja, ki je enkrat na 100 let rojeni naravni čudež s takimi sposobnostmi, no... Očitno ni Ane, to ta članek dokazuje... In pojasnjuje zakaj ni čudno, da se je zraven njega se je pojavil še en takšen naravni čudež... Samo dokaz je kaj denar dela... In verjamem da bo še marsikaj prišlo na dan s časom in vse bo pojasnjevali ta dva vesoljca in njune vožnje, ki jim nihče ne more slediti. In že zdaj jasno povem, da pričakujem da bo Tadej takisto zanesljivo in brez izgovorov letel preko vseh na oi bo glih prav ogret se od tdf... Če lahko sedaj leti tako že od začetka sezone na več dirkah, gtjih potem ni izgovora da tud na OI z lahkoto ne pobere zlate
mahar123
13. 07. 2024 21.22
+5
on je že kot mladič premagoval starejše..nič novega..
mahar123
13. 07. 2024 21.25
+6
petka a Rogli so dali pa v vismi kolo s postrani balanco?
petka5
13. 07. 2024 21.43
-4
Ja od malega se že vozi s takimi sati.. l 2019 na dirki po šlo tudi... Samo ne vem zakaj je bil potem usliši pred njim in zmagal in zakaj ni za prve vuelte zmagal... Enega si izberejo očitno Ane... Zato pa je Primož odpadel v vimi, ker ni bil na posebnem tretmaji, zato so mu tudi dali Jonasa zraven na vuelti, da če njemu spodleti z naravnim treningom, da bo konci za sigurno zmago pobral... Če bi vse spoali bi pa res čudno izgledalo, tako se pa izgovarjajo na super enkratnim poseben talent... Samo zdaj sta čudno kar naenkrat dva rafala ni eden, čeprav bi se tak eden naj rodil na 100 let. Zanimivo Ane... Če bi Primož kaj takega jemal bi si sploh ne upal menjat ekipe za zmago na Tdf, tako pa že to dokazuje, da ni bil na ničemer, in v bori je dirkal še vedno v vrhu kot poprej enako.. ni bilo nobenega strmega padca na konec pelotona v formi... Njegovi rezultati so konstantni in kot je normalno se kdaj pozna tudi utrujenost... Tema dvema očitno ne... Enega pred dvema mesecema sestavijo v bolnici po poškodbi, zdaj že leti brez treninga, drugi nas čudež pa sploh ni se imel niti slabega momenta od začetka sezone, kaj šele slabega dneva... Kot da je robot na baterije... Preveč čudežno ves... Sploh glede na to da že drug gt vozi in je imel še covid vmes...
mahar123
13. 07. 2024 21.57
+4
zate je vsak sumljiv ki je boljši kolesar kot yPrimož .Tadej se je od vuelte 2019 precej naprefoval,saj je bil takrat star šele 20 let..Primož pa kot najboljši kolesar v tistem času ostal nekje na isti ravni
poper00
14. 07. 2024 09.04
+5
Petka a ti ni bolj sumljiv Primož?V enem letu kolesarjena je nadoknadil vse kar so drugi trenirali 10 let.Tvoja faušija je resnično neizmerna in bi o tem moral povedati kaj več kak dober psihiater.
Ayiluss
13. 07. 2024 20.56
+9
Bravo Pogačar, fenomenalna predstava!
ddolores
13. 07. 2024 20.36
+8
Me zanima koliko komentarjev je moderator zbrisal temu bednem Franciju? Po moje nobenega!
franc1972slo
13. 07. 2024 20.39
-4
Če sem jaz admin, samo ti tega ne poštekaš 😂 Moja naloga na tem forumu je sprovocirati debate. In kje je to lažje kot na temi Pogan-Rogla, Putin-Biden ali migranti. 300-400€ dnevno brez kapljice potu.
Rock n rolling
13. 07. 2024 20.47
+1
metallica-one
13. 07. 2024 20.48
+7
Ne ven zakaj bi mu brisali komentarje saj to je ene vrsta terapij kjer se osebi ki je to popoldan veliko prejokal in razbil ful tipkovnic omogoči da se malo razbremeni in pozabi na vse težave ki ji je doživel.
franc1972slo
13. 07. 2024 20.49
-2
Kaj ti biciklizem res doživljaš tako emocionalno in pred 7 tipkovnicami?
Boris Kavčič
14. 07. 2024 08.48
+1
ddolores
13. 07. 2024 20.34
+2
Ko bo Janša ukazal, bo cela Slovenija navijala za Tadeja, do takrat pa samo desna polovica!
franc1972slo
13. 07. 2024 20.33
-3
Ponovimo 3 dejstva in prosim za argumentirane odgovore, ne žaljivke na ravni 9-letnih otrok. Dejstvo 1: Nihče od nas navijačev Jonasa ne želi Poganu nesreče, poškodbe ali odstopa. Ko je to doživel, se nismo naslajali. Dejstvo 2: Pravite nam, da nismo pravi Slovenci, ker ne navijamo za Slovenca. Istočasno lahko spodaj v komentarjih zaslediš na tone zasmehovanj slovenskega kolesarja, ki je doživel nesrečo in se poškodoval. Se pravi je vaše mnenje, da si izdajalec če ne navijaš za Slovenca, hkrati pa lahko drugemu Slovencu želiš nesrečo in poškodbo. Ste dvoličneži. Dejstvo 3: Jonas je po padcu pomagal Poganu. Pogan po padcu ni pomagal Jonasu.
mahar123
13. 07. 2024 20.39
+2
ponavljas se kot un xvyv al kar že je..tisti ki ga poznajo zares pravijo da je zlo v redu človek
franc1972slo
13. 07. 2024 20.42
-2
Najbolje da še njegova družina in kolegi rečejo da je čisto gnil 😂😂
Bonsa
13. 07. 2024 20.53
+5
Kdo je Pogan? Spremljam kolesarstvo ze nekaj let in mi nihce ne pride na misel. Razen ce zasmehovalno oziroma manjvredno s to besedo oznacujes dvakratnega zmagovalca TdF?
mahar123
13. 07. 2024 20.56
+1
franc1972slo
13. 07. 2024 20.57
-1
Rekli so mi, da nočejo da ga imenujem Pogi Igla. Potem so se začeli pritoževati nad Podgančar, kar se mi zdi izjemno zabaven vzdevek.
metallica-one
13. 07. 2024 21.05
+1
Oh Franci naiven Franci kaj tvoj favorit po zlomu reber prebodenih pljučih in zlomljeno ključnico pred samo 3 meseci zdaj fura na ribjo pašteto. Dajmo strokovnjak razišči malo tole
nemski_ovcar
13. 07. 2024 20.28
+0
Komentirali ste tetoviran križ. Ta mi je padel v oči že prvič ko sem videl Primoža. Meni je ta križ deloval pravoslavno?
mahar123
13. 07. 2024 20.29
+3
franc1972slo
13. 07. 2024 20.35
+0
Aha super, zdaj boste skušali izpodbijati, da je Rogla Slovenec, zato da ne izpadete cepci, ker mu privoščite padec in poškodbo. Super, grem po kokice.
nemski_ovcar
13. 07. 2024 20.41
+0
Ne, ne. Ampak oblika križa mi je bila čudna. Nisem pa hodil v cedkev, tako da niseh ziher.
franc1972slo
13. 07. 2024 20.43
-4
pamba
13. 07. 2024 21.07
-6
Če bi bil Slovenec bi zastopal Slovenijo ne pa tiste arabce
pamba
13. 07. 2024 21.10
-6
Če bi bil Slovenec bi tekmoval za Slovenijo ne pa za tiste arabce
manucao
13. 07. 2024 20.23
+11
Odstranite takoj tega Francija in njemu podobne s tega foruma!!!!
franc1972slo
13. 07. 2024 20.36
-3
Se pravi želiš da odstranijo mene, Brada Pitta in Silvester Stallona iz tega foruma?
nemski_ovcar
13. 07. 2024 20.23
+8
Pogi jih našprinta kadar je le mogoče. In to v vseh panogah. Šprinta tudi ravninske, čeprav mu ni treba. Primož tega ni delal. Primož je bil močan nadvomno. Ko sem bil z njim na tekmi je bil on na cilju, ko sem bil jaz na pol poti.... Kako močan je šele Pogi???? Noro.
franc1972slo
13. 07. 2024 20.28
-8
Kakšna pa je to tekma med biciklisti in nemškimi ovčarji? Če si bil na pol poti si ubistvu za psa kar preklemansko hiter.
nemski_ovcar
13. 07. 2024 20.30
+7
Daj Franček ne seri. Raje povej kdaj gres na furo, da vidimo ali je kaj od tebe ali samo gobc...
franc1972slo
13. 07. 2024 20.37
-1
Verjemi da mene pa ne boš videl v tehle vaših roza oprijetih pajkicah in s smešnimi čeladami kolovratit naokoli. Sem prestar. Mi smo se s kolesi peljali do gostilne ali pa na babe. Zdej pa ko vidiš kolesarja ob cesti več ne veš a je babnca al je dec, ki ima 45kg.
franc1972slo
13. 07. 2024 20.37
-2
Tako da ja, zagotovo so tudi psi hitrejši od mene na kolesu, tu ti dam prav in priznam poraz.
nemski_ovcar
13. 07. 2024 20.40
+2
Kaj si prestar...jaz bom letos 60. Imam kolege 75 do 80...pa pridejo na Jezersko in tudi na Vršič in to brez elektrike.
franc1972slo
13. 07. 2024 20.45
+1
Moje kolo škripa in je primerno samo za razdaljo par kilometrov. Nimam modernega cestnega kolesa, da bi se lahko postavljal z neko super pripravljenostjo ali hitrostjo. Treba je biti realen in izbirati svoje vojne. V kolesarstvu me zagotovo premagas, sploh ce si star 60 in se ukvarjas z njim, to mi ni tezko priznati.
nemski_ovcar
13. 07. 2024 20.49
+1
Rekreativno...tam 5000 do 7000 km na leto.
nemski_ovcar
13. 07. 2024 20.54
+2
Hlače nimamo roza. Brez kolesarskih podloženih hlač bi težko prekolesaril 100km in več.
Bonsa
13. 07. 2024 20.55
+2
Raje oprijete kolesarke in misica kot bierbauch do kolen
franc1972slo
13. 07. 2024 20.55
+0
Uf dober si. Čisto dovolj. Še enkrat - priznam poraz.
nemski_ovcar
13. 07. 2024 20.58
+2
Povprečen, pri teh letih si težko dober, če se s tem nisi ukvarjal od mladosti. Je pa to neka posebna svoboda ko s svojo močjo nekam prideš. Veter v laseh ....in pa dež. Danes me je orenk stuširalo.
nemski_ovcar
13. 07. 2024 20.20
+4
Bolj malo je danes ketenčkov v Jumbo visma dresih po cesti...a so jih prodali??? Ali jim jih je nerodno nosit.
van der hyen
13. 07. 2024 20.15
+10
v glavnem pogija lahko vsi gledajo v rit pa še to samo do prvega ovinka !
franc1972slo
13. 07. 2024 20.17
-8
OK počasi nam boš izdal zakaj navijaš zanj. A se tudi osebno intimno poznata ali pa ga samo preko TV rad gledaš v rit?
patria
13. 07. 2024 20.12
+11
Konec je. Pogačar je premočan za vse. Nihče mu ne more slediti.
franc1972slo
13. 07. 2024 20.14
-6
Razen antidoping komisija, v kolikor jim bo dopuščeno.
manucao
13. 07. 2024 20.20
+7
Pravi se javlja.Ti si tipičen primer zakomleksanega osebka. Ne razumeš se v šport nasplošno.
franc1972slo
13. 07. 2024 20.29
-4
S svojim mnenjem si me zdaj globoko prizadel, neznani uporabnik, ne vem če bom lahko zaspal danes. Vidim pa zgoraj, da sem te jaz kar uspešno mentalno obremenil, tako da misija opravljena.
enapi
13. 07. 2024 19.54
+1
Zakaj drugi istega ne jemlejo?
van der hyen
13. 07. 2024 19.52
+5
francignus si želi moje mame ki je že 10 let v grobu !
patogen
13. 07. 2024 19.54
-1
Južne fore. O majki pa to. Slovenci jih niso poznali do leta 1918.
franc1972slo
13. 07. 2024 19.54
-8
Očitno si kar ponosen na ta podatek oz. bi rekel, da si ga kar želiš hahahaha. Povej nam še kaj. Bi raje bratca ali sestrico?
van der hyen
13. 07. 2024 19.57
+7
van der hyen
13. 07. 2024 19.58
+5
franc1972slo
13. 07. 2024 20.05
-7
Pogumen in mocan forumas z izmisljenim imenom in profilno sliko, ki grozi neznancem. Zlomim te kot suh makaron ceprav sem ze v letih. Ze samo to da navijas za Pogana mi da vedeti, da si ena suha vaska trlica, ki dneve prezivlja pred TV-jem in po cele dneve komentira o politiki in kolesarstvu, ceprav je sam nazadnje sportal 20 let nazaj. Ne se jezit prevec, da se ti ocala ne zarosijo.
van der hyen
13. 07. 2024 20.08
+4
rad bi ti samo izpolnil zadnjo željo !pa ne pozabi vzet viagro !
franc1972slo
13. 07. 2024 20.10
-7
Verjemi da jo vsakič vzamem, celo ona mi jo prinese, ker si nenehno želi še več. V mojih letih je 1x dnevno čisto dovolj, ampak nekatere so res divje.
van der hyen
13. 07. 2024 20.12
+7
očitno da tvoj prihiater ne ve kaj počneš ko ga ni v službi !
franc1972slo
13. 07. 2024 20.15
-7
Tudi njemu povem o tvoji mami, brez skrbi. Pravi da je dobro, da imam nekoga zgolj za fizično potrebo in da se vseeno preveč ne navežem nanj.
van der hyen
13. 07. 2024 19.49
+1
zadnjič ko je pogi prepustil MDL ju zmago pa tud ni bilo dost za roglič-jonasovce ?še sami ne vedo kaj bi radi !
mahar123
13. 07. 2024 19.48
+7
ena lepših zmag Pogačarja..najlepša pa še zmeraj kronometer 2020
patogen
13. 07. 2024 19.50
-3
Miselnost, ki se vleče še od maja pa junija 45 leta....
van der hyen
13. 07. 2024 19.51
+4
neprecenljivo zadovoljstvo !pa šele par dni po touru !ko so rogličarji žačeli z pljuvanjem!
patogen
13. 07. 2024 19.52
+3
Zaničevanje Rogle paše v vaš ideološki koncept izdajalcev pa kolaborantov...
van der hyen
13. 07. 2024 19.54
+6
pravzaprav je zaničevanje pokvarjenih rogličarjev !rogla je samo kolateralna škoda!
patogen
13. 07. 2024 19.56
+1
Moti križ Rogle na roki? Levičar vedno vse zasuče v ideolođške sfere... ne upa proti tujcem, samo proti sosedom Slovencem...
van der hyen
13. 07. 2024 19.59
+1
križ je že zdavnaj spraskal po 100 + padcih !
franc1972slo
13. 07. 2024 20.06
-6
Mene je tut ena po hrbtu spraskala Broj1, mislim da jo poznaš.
nimamkaj
13. 07. 2024 19.44
+8
patogen
13. 07. 2024 19.43
+4
Vsak slovenski športnik, tak ali drugačen, se mora otepati grabečih rok "naših" pijavk, ki se želijo prilepiti nanj na vrhuncu njegovih uspehov. Le da sta sedaj v paketu dva, tako Rogič, kot Pogi. Zato se prikazuje njuno tekmovanje kot ideološko rivalstvo. Vendar planerji so storili usodno napako, saj Pogijeve punce niso nameravali vzeti na OI. To pa je usodna napaka, saj bodo izgubili tudi njega...
P1800
13. 07. 2024 19.40
+4
Francl, kako pa kaj mladi fantje in nasveti za erejcijo s pripomočki pa to?, sej še polnimo a ne?, aja ne rabiš nov profil, ostal si isti path kot leta nazaj
franc1972slo
13. 07. 2024 19.44
-5
Lahko nam zaupaš več o svojih spolnih fantazijah. Ne vem kaki mladi fantje se ti podijo po glavi 😂
van der hyen
13. 07. 2024 19.44
+6
francinekrofil ima čudnen fetiš !večkrat se ga lahko sreča v okolici vežic !
patogen
13. 07. 2024 19.47
-5
franc1972slo
13. 07. 2024 19.48
-4
Broj1 TNT saj boš dobil bratca no, da se boš lahko s kom igral in ne boš več tako nervozen. Sama živčnost vre iz tebe. Nista Primož in Jonas kriva za tvojo osamljenost.
van der hyen
13. 07. 2024 19.40
+0
ne vem zakaj se rogla prijavlja na dirke na katerih je tudi pogi?a ga res nič ne izuči ?pol pa komaj čaka da pade in da ima izgovor da ne gre nejevoljno in sramotno domov !
franc1972slo
13. 07. 2024 19.45
-6
Medaljo Slovenec leta bomo podelili Broj1 TNT. Se vidimo zopet septembra, ko nam bo povedal kateremu slovenskemu smučarskemu skakalcu želi padec na skakalnici.