Kolesarstvo

Kolesarji leta Pogačar, Bujak in Hrastnik

Ljubljana, 13. 11. 2023 20.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tadej Pogačar in Eugenia Bujak sta bila izbrana za najboljša slovenska cestna kolesarja sezone, medtem ko je naziv najboljše gorske kolesarke še četrtič zapovrstjo prejela Monika Hrastnik. Nagrado so prejeli od Kolesarske zveze Slovenije (KZS) na slavnostni prireditvi Večer zvezd v Ljubljani.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kolesarski večer zvezd
    02:39
    Iz 24UR: Kolesarski večer zvezd
  • Matej Mohorič: "Zmaga na svetovnem prvenstvu mi je pomenila največ."
    02:55
    Matej Mohorič: "Zmaga na svetovnem prvenstvu mi je pomenila največ."
  • Tadej Pogačar po še eni izjemni sezoni: "Po takšnih uspehih se je vedno lažje odpraviti na dopust."
    01:11
    Tadej Pogačar po še eni izjemni sezoni: "Po takšnih uspehih se je vedno lažje odpraviti na dopust."

 

Kolesarska zveza Slovenije je na predlog pristojnih odborov in po sklepu predsedstva KZS podelila še številne druge nagrade in priznanja.

Med cestnimi kolesarji sta se za naziv najboljšega borila predvsem Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) in Primož Roglič (Jumbo-Visma). Prvi je v sezoni zabeležil 17 zmag, od tega dve na prestižnih spomenikih, obenem pa je bil še drugi na dirki po Franciji, medtem ko je drugi zmagal na dirki po Italiji in bil ob 15 zmagah v sezoni šel tretji na španski pentlji.

V letih 2022 in 2021 je slavil Pogačar, medtem ko si je slednji leta 2020 naziv najboljšega slovenskega kolesarja razdelil z Rogličem.

Tadej Pogačar s priznanjem za najboljšega cestnega kolesarja
Tadej Pogačar s priznanjem za najboljšega cestnega kolesarja FOTO: Damjan Žibert

Petindvajsetletni član UAE Team Emirates je blestel v prvem delu sezone, ko je poleg številnih drugih zmag osvojil bržčas najbolj prestižno enodnevno dirko na svetu po Flandriji. Konec sezone je še tretjič zapovrstjo osvojil še en spomenik po Lombardiji.

"Flandrija je ena najlepših enodnevnih dirk. Da mi je tam uspelo zmagati, je res nekaj posebnega," je dejal Pogačar.

"Letos je bilo kar pestro na Touru. Zadnji teden je bil zame kar zahteven, a mi drugo mesto daje dodatno motivacijo. Upam, da bo šlo naslednje leto bolj tekoče," je dodal prvi kolesar svetovne lestvice.

Med izpostavljenimi izidi dvakratnega državnega prvaka so še zmage na večdnevni dirki Pariz-Nica ter enodnevnih Amstel Gold, Valonska puščica. Na spomeniku Liege-Bastogne-Liege je padel in si zlomil zapestje, zaradi česar je izpustil večji del priprav na glavni cilj sezone - Tour. Tam je za Dancem Jonasom Vingegaardom zasedel drugo mesto, nato pa na svetovnem prvenstvu v Glasgowu osvojil še bron na cestni dirki.

Tudi za Rogličem je sijajna sezona po vrnitvi po operaciji rame ob koncu lanske sezone. Dobil je vse večdnevne dirke z izjemo Vuelte, kjer pa so prva tri mesta zasedli člani iste ekipe. Pred Rogličem sta bila po trenju znotraj ekipe in kasnejšem internem dogovoru Američan Sepp Kuss in Vingegaard. Zmaga na Giru bo ob sneti verigi ostala vrhunec sezone.

"Predvsem cenim trenutke, teh ni neomejeno, saj imamo vsi imajo svoje trenutke na tem svetu. To sezono sem se zelo zabaval," je sezono na odru pospremil Roglič, sicer prejemnik nagrade za posebne dosežke.

Odlična sezona je tudi za Matejem Mohoričem (Bahrain Victorious). Čeprav je na cestni slavil sedem zmag, se podpisal pod skupni uspeh na dirki po Poljski, sta bila najbolj odmevna zmaga (in kasnejši intervju) v 19. etapi dirke po Franciji in naslov svetovnega prvaka po makadamu oktobra v Benečiji.

"Še vedno se mi dvigne pulz ob ogledu posnetkov. Všeč mi je, da je intervju navdihnil toliko ljudi, da si postavijo visoke cilje in jih skušajo potem tudi doseči. Če damo vse od sebe, se cilji tudi večkrat uresničijo," je ob prejemu nagrade za posebne dosežke dejal Mohorič.

Matej Mohorič priznanjem za posebne dosežke
Matej Mohorič priznanjem za posebne dosežke FOTO: Damjan Žibert

Pri ženskah je največji uspeh na gorskem kolesu slavila Monika Hrastnik. Zadnja leta najbolj uspešna slovenska predstavnica je v svetovnem pokalu zabeležila uvrstitev kariere z drugim mestom v francoskem Les Getsu, skupni seštevek pa je končala na četrtem mestu. Obenem je v Franciji postala tudi evropska podprvakinja. Najboljši gorski kolesar je drugič zapovrstjo postal Luka Berginc.

V ženskem cestnem kolesarstvu je slavila Eugenia Bujak. Z 12. mestom na SP v Glasgowu v vožnji na čas je Sloveniji priborila dodatno mesto na prihajajočih olimpijskih igrah. Obenem je zasedla tudi najboljšo uvrstitev v zgodovini slovenskega ženskega kolesarstva na SP.

Najboljši mladi cestni kolesar je postal Anže Ravbar, letošnji evropski prvak iz pokrajine Drenthe. Na cestni dirki je tretje mesto zasedel Žak Eržen, ki je prejel nagrado za posebne dosežke z medaljami v dirkališčnem kolesarstvu.

Najboljša cestna kolesarka Eugenia Bujak
Najboljša cestna kolesarka Eugenia Bujak FOTO: Damjan Žibert

Vsi nagrajeni Večera zvezd 2023
- Najboljši cestni kolesar:
Tadej Pogačar

- Najboljša cestna kolesarka:
Eugenia Bujak

- Najboljši gorski kolesar:
Luka Berginc

- Najboljša gorska kolesarka:
Monika Hrastnik

- Priznanja za doprinos kolesarstvu:
Mojca Novak

- Priznanje za življenjsko delo:
Janez Drinovec, Tone Fornezzi - Tof, Andrej Fideršek

- Priznanje za posebne dosežke:
Matej Mohorič, Primož Roglič, Žak Eržen

- Priznanje po koncu kariere:
Jan Polanc

- Najboljši mladi cestni kolesar:
Anže Ravbar

- Nagrada za pokal Slovenije v cestnem kolesarstvu:
Matej Mohorič

- Najboljša mlada gorska kolesarka:
Maruša Tereza Šerkezi

- Najboljši mladi gorski kolesar:
Jaka Remec

- Najboljši amaterski kolesar:
Andrej Žavbi

- Najboljša amaterska kolesarka:
Petra Pasar

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Joe Black 1
14. 11. 2023 19.12
-1
szing
14. 11. 2023 13.38
+3
nasmeh res ni vse, je pa veliko, a nekateri tega ne premorejo. UCI ima svoje kriterije; verjetno pobirajo tudi vaške in gasilske tekme( da ne bo pomote-vsa čast gasilcem, a v kolesarstvu pa niso najboljši). To včeraj naj bi bilo slovensko glasovanje. UCI je svoje že povedal. Težavnost posameznih dirk je, poleg "točkovanja" tudi subjektivna in še kakšna ocena. Nisem najhujši kolesarski ekspert, ampak po metodi ZKP bi moral letos Rogla biti prvi.
alenka.NN
13. 11. 2023 21.48
-1
sem gledala malo to podelitev....pa lahko mu dajo doživljenjsko vse medalje v SLO, pa ni enega iskrenega nasmeha in pogleda, zgleda, kot da ni z ničemer zadovoljen....če na dirkah grize naprej je še nekam logično, ampak tukaj, ne, kot robot...škoda, ker bi bil z iskrenim nasmehom kar v redu facko
CizLouise
14. 11. 2023 10.09
+4
Kolesarstvo mogoče ni za tebe, probej vaterpolo
poper00
14. 11. 2023 10.53
+2
In ti si ta ki določa kaj je iskren nasmeh.Daleč si ti od iskrenosti in je bolje ,da selaš na sebi kot na njemu.Kar pa se tiče prireditve je nagrado dobil ,ker je najboljši.Mehiške nadaljevanke imaš na drugem kanalu.
mojcd
13. 11. 2023 21.44
+1
Tadej letos zmage: Lombardia, Ronde, Paris-nice pa drugi na turu. Primoz zmage: Giro, Tireno, 3 na vuelti….
uporabnica1
14. 11. 2023 09.18
+3
Tireno ne moreš primerjat s spomeniki in ostalimi veliki kasikami
periot22
13. 11. 2023 21.35
+2
Bravo čestitke vsem!
mojcd
13. 11. 2023 21.22
-5
Sorry ampak tale tadej je pa overrated, je Primoz dosegel letos veliko veliko vec!
uporabnica1
13. 11. 2023 21.24
+4
Sorry ampak ti nimaš pojma. Pogačar je prvi kolesar sveta in je osvojil več. En Giro Rogliča pač ne more premagati dva spomenika pa še 2. mesto na Touru. Oba sta odlična, vendar realno je Tadej boljši.
uporabnica1
13. 11. 2023 21.24
+1
plus Pogi je dosegel 17 zmag, več kot Primož, ki je bila edina velika samo Giro.
mojcd
13. 11. 2023 21.32
+0
Oprosti to so nagrade enega leta…..o tem govorim, o letosnjem letu in imam se kako prav. Dalec od tega da je bil ‘samo’ Giro. Poglej si tudi tockovanje letos, premike po lestvicah itd itd
mojcd
13. 11. 2023 21.33
+3
Narobe primerjas dosezke kariere za kolesarja leta
uporabnica1
14. 11. 2023 08.35
+1
Saj govorimo o eni sezoni, samo verjetno nimaš pojma in nisi gledala kaj dosti zato pa pišeš bedariej. Pogi je zmagal 17krat, od tega dva velika spomenika. Kriterij je bil lestvica in ne glasovanje, zato Pogi povsem zasluženo
poper00
14. 11. 2023 11.43
+1
Cel kolesarski svet se moti le ti imaš prav.Se ti ne zdi to čudno?
uporabnica1
14. 11. 2023 13.46
-5
Rogla fanatikom ne moreš nič dopovedat, lahko jim še tako razlagaš kaj je kolesarstvo, pa bodo trdili svoje