Kolesarstvo

Heras poln hvale na račun sorekorderja: 'Pete zmage ne gre odpisati'

Madrid , 09. 09. 2024 16.08 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Primož Roglič je v nedeljo postal najuspešnejši kolesar po številu skupnih zmag na dirki po Španiji. Ta primat si deli s Špancem Robertom Herasom, ki je konkurenco na Vuelti štirikrat pokoril med letoma 2000 in 2005. 50-letni Španec se zaveda, da si rekorda morda ne bo več solastil dolgo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Roglič zmagal na dirki po Španiji
    03:01
    Iz 24UR: Roglič zmagal na dirki po Španiji
  • Iz SVETA: Slavje v Zagorju
    03:18
    Iz SVETA: Slavje v Zagorju

Primož Roglič v letih 2019, 2020, 2021 in 2024. Roberto Heras v letih 2000, 2003, 2004 in 2005. To sta moža z največ skupnimi zmagami na španski pentlji. Kisovčan, ki bo oktobra praznoval 35. rojstni dan, bo tudi prihodnje leto med glavnimi favoriti, če se bo dirke udeležil. Zakaj če? Nobena skrivnost ni, da mu v izjemni karieri, v kateri je doslej zbral neverjetnih 92 zmag, najbolj manjka rumena majica na dirki po Franciji, ki jo bo zelo verjetno naskakoval tudi v prihodnji sezoni. 

Primož Roglič je še četrtič slavil na dirki po Španiji.
Primož Roglič je še četrtič slavil na dirki po Španiji. FOTO: Profimedia

Alberto Contador je nedavno izrazil prepričanje, da je Roglič kljub zrelim kolesarskim letom (postal je tretji najstarejši s skupno zmago na tritedenski dirki) še vedno sposoben slaviti tudi na Touru. Heras pa je v pogovoru za cyclingnews.com spregovoril o možnostih kapetana Red Bull Bore-hanshgrohe, da prihodnje leto pride do rekordne pete rdeče majice. 

Po mnenju 50-letnika iz španskega Bejarja bodo Rogličeve možnosti odvisno tudi ali predvsem od tega, ali se bo na startu pojavil bodisi Tadej Pogačar bodisi Jonas Vingegaard. "Vsi vemo, da sta Tadej in Jonas favorita na vsaki tritedenski dirki. Če bosta prihodnje leto prišla na Vuelto, bo naloga za Rogliča bistveno zahtevnejša," je prepričan Heras, ki je dodal: 

"Ampak Roglič bo imel v vsakem primeru možnosti za zmago. Ni dvoma, da ko je govora o lovljenju skupnih zmag na Grand Tourih, Roglič natanko ve, kdaj mora napadati in kdaj mora hraniti svoje moči. Zato verjamem, da lahko pride do pete zmage. Ne glede na to, kdo bo na startu, Rogliča nikdar ne gre odpisati. Ima toliko kakovosti in odločnosti, da je vedno nevaren." 

Heras je nadalje poudaril, da leta pri Kisovčanu ne igrajo takšne vloge kot pri ostalih, saj je v profesionalno kolesarstvo vstopil relativno pozno. Glede njegovih možnosti, da bi dokončal lovljenje vseh Grand Tourov in svoji impresivni zbirki zmag dodal še tisto na Touru, pa je znova omenil Pogačarja in Vingegaarda. Ob njuni prisotnosti bo Rogliču bistveno težje, v vsakem primeru pa ni nemogoče, je prepričan Heras. 

"Ne gre se samo za fiziko. Tudi mentalna priprava je pomembna. Res je, da se z leti tvoje fizične sposobnosti slabšajo, ampak mentalna plat je prav tako zelo pomembna. V naslednje dirke bo zaradi zmage na Vuelti šel s prepričanjem, da je še vedno sposoben. In to je zelo pomembno," je dodal Heras, ki si šteje v veliko čast, da si s tako izjemnim kolesarjem deli rekord po številu skupnih zmag na Vuelti. 

Roberto Heras med dirko po Španiji leta 2004.
Roberto Heras med dirko po Španiji leta 2004. FOTO: Profimedia

Heras s pohvalami na račun Rogliča ni skoparil, tudi ko je beseda nanesla na taktiko na 79. izvedbi dirke po Španiji. Prepričan je, da je ekipa Red Bull Bora-hansgrohe naredila prav, da je dovolila Benu O'Connorju prevzeti rdečo majico vodilnega. 

"Tvegana poteza, saj je bil (O'Connor, op. a.) že četrti na Giru in peti na Touru. Ampak Roglič in kolegi niso zganjali panike. Malo po malo so topili njegovo prednost in nato na vzponu na Moncalvillo prišli nazaj do rdeče majice. Morda Roglič res ni bil tako močan kot ob prejšnjih zmagah, a dirkal je zelo pametno," je še komentiral legendarni Španec.

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Dream
10. 09. 2024 10.27
Mah ne drugo leto bo Tour zmahal
apodgra
10. 09. 2024 09.13
+0
Hanson. Če je b ila zate dirka prepočasna in nezanimiva , kdo ti je rekel, da moraš gledati , po tvoje to dolgočasje. Razen Tadeja je imela ekipa UAE najmočnejšo postavo. Zakaj pa ekipa UAE ni poskrbeli za bolj živahno dirko. Preprosto zato, ker niso imeli nikogar ,ki bi lahko konkuriral za zmago na tej najtežji tritedenski dirki na svetu. Na turu 52 na Vuelti 64 km višinske razlike je bilo treba prevoziti. Da pa so etapne dirke včasih dolgočasne , zato ravno poskrbijo tiste ekipe, ki imajo v svojih vrstah favorite za končno zmago.
apodgra
10. 09. 2024 08.52
+0
xvxc Se popolnoma strinjam ,da je to nacionalna sramota . V številčni ekipi ,ki pokriva šport, naj odpustijo več kot polovico brezdelnih novinarjev in ta denar porabijo za plačilo avtorskih pravic prenosov bolj znanih kolesarskih dirk. Kaj še sploh prenaša naša javna RTV Slovenija ? Športne prenose ,ki niso zanimive za gledalce , so pa zato poceni . Bomo pa zato plačali višnjo mesečno naročnino in novinarji na RTV Slovenijo bodo še naprej uživali in delali ,toliko , da bodo lahko rekli, pa saj vendar delamo nekaj . Ko gledaš oddajo Odmevi imaš občutek ,da gledaš Novo 24 ur , samo da je v vlogi Tomašica "!nezamenljiva" voditeljica Rosvita Pesek . včasih namenoma preklopim na RTV Slov 1 ,da vidim in posluša , kako neusmiljeno tolčejo po vladi in se prav trudijo iskati napake , ki jih napihnejo do ekstrema. Bravo RTV ,sam tako naprej, pa boste ostali brez gledalcev.
apodgra
10. 09. 2024 08.26
+0
Sir Oliver Jaz bi tvojo oceno obrnil. Še enkrat bom povedal, da Tur de France ni najzahtevnejši Grand Tur. Primož na tem turu dvakrat ni končal dirke , ne po svoji krivdi. Letos na Tur vsi prisotni na svetovni lestvici najboljši kolesarji , Tadej, Renko Jonas in Primož . Poanta pa je v trem ,da so vsi razen Tadeja prišli direktno na po rehabilitaciji. Primož poškodbe na hrbtenici, posledice čutil še na Vuelti. Jonas poškodbe na hrbtenici in pljučih in pretres možganov. Renko zlomljena ključnica. Če teh poškodb ne bi bilo, bi Tur de France osvojil nekdo drugi, Tadej sigurno ne.
Sir Oliver
09. 09. 2024 20.33
+3
Se enkrat, takšnega kot je Pogačar ne bomo imeli nikoli več, takšnega kot je Roglič pa tudi ne.
mahar123
09. 09. 2024 19.34
+3
Slovenec007
09. 09. 2024 19.01
+15
12€ na mesec na dobesedno ukradejo za RTV, da potem lahko gledamo propagande oddaje o tarjavih in mavričastih medtem, ko si v slovenščini ne moremo ogledati tri-tedenske kolesarske dirke enega najuspešnejših športnikov v zodovini samostojne Slovenije. Sramota.
čudna sorta
09. 09. 2024 19.13
-2
Perovskia
09. 09. 2024 19.56
+6
Hanson ce ze moras pisat debilije. Rrv mormo placevat, da kaze shode mavricnih in nutrij. Nora24 se financira sama
čudna sorta
09. 09. 2024 20.01
+0
saj naj iz tistega odkupi prenose ne pa da se sprašujejo kdo vam laže !pa še gledanost iz 100 gledalcev se bo dvignila na več 10 000 !pa bo brezmadežni jajčko lahko več v žep stisnil !
XVXC
09. 09. 2024 18.48
+10
Po Rogličevi zmagi...Kapo dol. Neutrudni borci vročega asfalta in betona. Ste naš ponos !!! Ponos !!! Res sem si, želel, da bi Slovenca pobrala grande trio, vseeno, kdo kje, glavno , da sta, vsaka jima čast. Bravo Pogačar in Roglič, velika ŠAMPIONA. Primož, hvala. Poskrbel si, da smo uživali, uživali in še enkrat uživali ob tvojih izvrstni vožnjah na Vuelti in se nepopisno veselili tvojih uspehov. Da boš pa danes na kronometru zaostal samo za Kuengom, si še v sanjah nisem predstavljal. Še enkrat iskrene čestitke za četrti zaporedni naslov kralja Vuelte. Ponosna SLOVENIJA !!!
XVXC
09. 09. 2024 18.47
+15
Rogla car in Bora Hansgroe je dobila to kar je plačala..Rogla bo postavil BORO na profesionalno ekipo.. Da nacionalna TV ne prenaša ene največjih dirk na svetu, kjer zmaguje Slovenec, je sramota. Lahko pa gledamo fuzbal klubov iz bivše juge. Je pa sramota, da TV Slovenija ni prenašala Vuelte. Še dobro, da imamo Eurosport, ki odlično pokriva kolesarstvo. Saj je lepo poslušati hvalospeve Rogliču v angleščini, a obstaja grenak priokus, kako smo doma smotani...Bravo Primož....no kje stE sedaj tisti ki ste ga tiščali na dirko FRANJA...Primož je šampion in takega imejmo radi vsi !!!!!
čudna sorta
09. 09. 2024 18.48
-10
vidiš ko si nerazgledan ,ravno zaradi eurošporta ne more TVS odkupiti pravice za prenose !
coca.eskim
09. 09. 2024 19.03
+3
Ekskluzivne pravice za prenos kolesarske dirke La Vuelta v živo ima Eurosport. Ima tudi pravice za TDF, a te pravice niso ekskluzivne, zato je tudi pri RTV laho prenos. Podobno je z Girom, kjer pa imajo v nekaterih državah pravice še lokalne tv. Pravice ima do 2025 za vse tri G
čudna sorta
09. 09. 2024 19.11
+1
rtv je en redkih alicelo edina ki ima pogodbe do tdf še izpred časov ko je eurosport kupil ekskluzivne pravice vseh kolesarskih dirk zato lahko prenašajo ampak samo od 15 h naprej ! dirke lahko prenašajo samo lokalne tv postaje in tiste ki kupijo posamezne prenose od eurosporta !in 3 tedenske so tako drage da se jih skoraj nihče od malih tv ne more privoščiti !velikih pa kolesarstvo praviloma ne zanima in raje kupujejo nogometne prenose!
čudna sorta
09. 09. 2024 20.05
-2
verjetno vseznalci ne veste da tudi pravice za dirko po sloveniji nosi t evrosport ampak kot lokalna tv ima tvs pravico prenašat dirko z obveznostjo samo do organizatorjev !
apodgra
10. 09. 2024 09.00
hanson Zakaj pa TRV Slovenija lahko prenaša dirko Tur De France ? Zakaj prenaša sam to dirko , ne pa ostalih je v plačilo avtorskih pravic. Nekaj bomo ponudili našim gledalcem , da bodo vsaj malo zadovoljni, več si po plačilo naročnice ne zaslužimo.
coca.eskim
10. 09. 2024 10.40
apodgra Zato ker Eurosport za TDF nima ekskluzivne pravice. Za Vuelto jih ima. Pravice za Vuelto v nekaterih državah ni moč pridobiti še za drugo leto. Kdo bo imel pravice od leta 2026 še ni dorečeno. Če nekdo dobi ekskluzivne pravice, jih ne morejo naše tv, oziroma so enostavno predrage.
čudna sorta
09. 09. 2024 18.46
-12
letošnja vuelta je bila tako počasna da je komot preživel brez padca !
čudna sorta
09. 09. 2024 18.47
-8
asdfghjklč
09. 09. 2024 18.53
+8
Rad bi tebe videl, kavčar s 120 kilami in pivskim vampom ...
StAnalitik
09. 09. 2024 19.15
+7
hanson le kaj so s teboj počeli,da si tako negativno nastrojen.Si bil deležen česa groznega,ali si se samo v glavo udaril?
Maxx365
09. 09. 2024 19.39
+1
Lahko je padal, se potolkel, se polomil, ampak Primož ima veliko srce in je vedno vstal in se vrnil še močnejši, res pravi srčni borec, ki bo za vedno zapisan v srcih slovenskih ljubiteljev športa. V nasprotju s tabo hanson, ki verjetno ne bi tri dni vstal če bi s kavča padel. Ne razumem takega trola hejterskega, ki že tri tedne neumorno seje sovraštvo do Primoža po tem forumu in se norčuje iz njegovih vrhunskih dosežkov. Ko bi vedel, kakšen bedak si.
čudna sorta
09. 09. 2024 19.51
+1
nobenega sovraštva do rogle to je čista laž !norčujem se izključno samo iz pokvarjenih rogličarjev!rogla mi je pri tem samo kot orodje !zato ker vas šufte to zelo prizadene !
čudna sorta
09. 09. 2024 19.54
+0
meni je bil rogla celo bolj všeč kot pogi vse do 2020 ko se je začelo z šlepanjem,pa z žganci,pa z armstrongom,pa da se razmetava,pa da je aroganten,pa da je domišljav ,pa..... čeprav ga nihče od vas šuftov sploh ne pozna razen z ekrana!
čudna sorta
09. 09. 2024 19.58
+2
sodu pa izbije dno to da pogiju očitate kako je nešportno premagal roglo na kronometru !
Gustibus
09. 09. 2024 18.02
+6
Rogla, car. Po koncu kariere bi šel lahko za ambasadorja rdečih vragov. Rdeča ti lepo pristoji.
mali.mato
09. 09. 2024 17.44
+13
Če ne bi lani spekulirali s Kusm, bi že imel 5 zmag
Ice_Cat
09. 09. 2024 17.49
+10
Tocno tako.....in bi bil najuspešnejši kolesar po številu skupnih zmag na dirki po Španiji
asdfghjklč
09. 09. 2024 18.55
+3
To je res ... sem pa tudi bil vesel za Kusa, ker ima tudi slovenske korenine, predvsem pa je Rogliču v dikah ogromno pomagal. Kuss je zmagal, zdaj pa je spet čas za Rogliča. Upam, da bo naslednje leto spet isto.
Ice_Cat
09. 09. 2024 17.38
+6
Kako je najuspešnejši kolesar po številu skupnih zmag na dirki po Španiji, ce si ta primat ideli s Špancem Robertom......a beres za seboj te kozlarije??
franc1972slo
09. 09. 2024 17.40
+2
Kaj pa je drugega? Če dva zmagata, sta v tistem trenutku oba najuspešnejša, kajne?
Ice_Cat
09. 09. 2024 17.49
+8
No dejbse 1x preberi....pocas ..znova in znova , ce neu slo
franc1972slo
09. 09. 2024 18.31
+3
Sorry samo ne obvladas slovensko. Ce imata dva isto stevilo zmag lahko za oba recemo, da sta najuspesnejsa po stevilu skupnih zmag. Nihce ni boljsi od njiju. Vem kaj namigujes ampak izraz je pravilen.
čudna sorta
09. 09. 2024 18.50
+0
pusti francija on prosljavlja z maligani in je že v komi !