Kolesarstvo

Govekar na Kitajskem postavil piko na i fantastični kolesarski sezoni

Nanning, 20. 10. 2024 11.37 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kako drugače kot z zmago se je za slovensko kolesarstvo razpletel zadnji dan svetovne serije. Zanjo je na dirki po Guangšiju poskrbel obetavni Matevž Govekar (Bahrain Victorious), ki je na zadnji, šesti etapi v sprintu ugnal vso konkurenco. To je bila njegova četrta zmaga v karieri in prva v okviru svetovne serije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na razgibani šesti etapi so številni sprinterji odpadli že pred zadnjimi kilometri. Matevž Govekar je znova potrdil odlično pripravljenost v sklepnem delu sezone, saj je prestal vse tri vzpone druge kategorije. V zaključku se je z večjo skupino najprej uspel pridružiti ubežnikom, nato pa je potrpežljivo sledil Nizozemcu iz ekipe EF Education - EasyPost Marijnu van den Bergu. Tik pred ciljno črto pa je mojstrsko švignil iz njegovega zavetrja za največji uspeh kariere. Tretji je bil Govekarjev moštveni kolega, Avstralec Robert Stannard

"Ostali smo v majhni skupini, zato sem vedel, komu moram slediti. Sledil sem van der Bergu in čakal na pravi trenutek za napad. Ta je prišel 150 metrov pred ciljem, ko sem se postavil iz zavetrja. Delovalo je odlično. Zaradi celotne ekipe sem vesel, da se je ta teden končal, kot se je," je bil po zadnji etapi presrečen Govekar. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Razkril je, da si je že pred začetkom dirke za cilj zastavil etapno slavje: "Kljub temu je teden dolg in nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Danes (v nedeljo, op. a.) sem se od starta počutil odlično. Od začetka sem verjel, da mi lahko uspe. Že pred tem sem letos zbral nekaj zmag, a nobene na nivoju svetovne serije." 

Skupni seštevek je dobil Belgijec Lennert van Eetvelt (Lotto Dstny), ki je za pičlih pet sekund ugnal Britanca Oscarja Onleyja (dsm-firmenich PostNL). Tretji pa je bil z zaostankom 15 sekund Francoz Alex Baudin (Decathlon AG2R La Mondiale Team).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sezona za kolesarske učbenike 

Za 24-letnim Godovičanom je z naskokom najboljša sezona kariere, v kateri se je dokončno uveljavil kot nenadomestljiv član ene najboljših ekip v kolesarski karavani. Slavil je tri zmage, najprej je bil najboljši na drugi etapi dirke po Antaliji v Turčiji, potem je dobil šesto etapo dirke po Veliki Britaniji, za hat-trick zmag pa je slavil še na jugu Kitajske. Pred tem je bila njegova edina zmaga med profesionalci iz leta 2022, ko je dobil četrto etapo dirke po Burgosu. 

Obenem je bila to že neverjetna 38. zmaga za slovenske kolesarje v letu 2024, s čimer so za dve zmagi izboljšali lanski izkupiček. Za več kot polovico (25) je poskrbel Tadej Pogačar, ki je za slovo od sezone nedavno dobil še zadnji spomenik po Lombardiji. Drugi je bil Primož Roglič z osmimi slavji, pri čemer je znova slavil skupno zmago na dirki po Španiji. 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
20. 10. 2024 21.03
Bravo Matevž 😊
borjac
20. 10. 2024 20.56
+1
Kaj nam pa morejo, morejo, morejo, mi smo Slovenci.
Trijeprasicki
20. 10. 2024 16.26
-1
murate
20. 10. 2024 13.26
-3
G. Papež
20. 10. 2024 12.45
+13
Bravoooo Govekar💪👍
petka5
20. 10. 2024 12.00
+11