Kolesarstvo

Gianetti optimističen: Tudi če bi za deset sekund vodili, bi bilo enako

Megeve, 17. 07. 2023 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jakob Batič, Matic Flajšman
Komentarji
7

Mauro Gianetti je v kolesarski karieri zbral zavidanja vrednih 18 zmag, zmagovalno miselnost pa je več kot uspešno prenesel tudi v pisarne oziroma avtomobile UAE Team Emirates, kjer ima vlogo vodje ekipe. Zraven je bil pri obeh slavjih Tadeja Pogačarja na dirki po Franciji in trdno verjame, da bo letos priča še tretjemu. Z njim smo se pogovarjali v Megevu, kjer kolesarji okrevajo na drugi prosti dan pred peklenskim zadnjim tednom Toura.

Pred karavano 110. dirke po Franciji je še šest etap, od tega je na treh realno pričakovati, da se bo stanje v skupnem seštevku še spreminjalo. V torek je na vrsti edini kronometer, v sredo sledi kraljevska etapa z najvišjo točko letošnje dirke na prelazu Loze, v soboto pa zadnja gorska etapa v Vogezih. 

Mauro Gianetti pravi, da so pri UAE Team Emirates zaenkrat zadovoljni s potekom Toura, a na češnjo na torti še čakajo. "Začeli smo z zmago in rumeno majico (Adama Yatesa, op. a.). Seveda bi bilo bolje, če bi tudi zdaj imeli rumeno majico, ampak še vedno trdno verjamemo, da lahko dobimo ta Tour. Še vedno imamo veliko priložnosti, da vzamemo rumeno majico." 

Minimalen zaostanek napoveduje zgodovinsko dramo 

Tadej Pogačar v skupnem seštevku za Jonasom Vingegaardom zaostaja pičlih deset sekund. Če bi se francoska pentlja končala danes, bi to bila druga najmanjša razlika v njeni več kot stoletni zgodovini. Najtesnejši razplet Toura smo videli leta 1989, ko je Američan Greg LeMond domačina Laurenta Fignona ugnal za vsega osem sekund. 

Gianetti priznava, da imamo čast spremljati enega najboljših Tourov v vsej zgodovini, a v isti sapi dodaja: "Še lepše bi bilo, če bi bili v rumenem." Za kapetana ekipe, ki pri 24 letih napada že tretjo zmago na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, Gianetti še pravi, da je iz etape v etapo v boljši formi. Prav zato se z desetsekundnim zaostankom ne obremenjuje preveč. 

 "Vedeli smo, da bi lahko v prvem tednu prišlo do razlik, ker se je Tadej vračal po daljšem obdobju brez tekmovanj. Alpske etape so bile pomembne. Vzeli smo nekaj sekund, potem pa eno tudi izgubili. To je velik dvoboj, a tudi če bi bili v rumenem za deset sekund, bi bilo bolj ali manj enako. Nič ni gotovega."

Tadej Pogačar je v zadnjem tednu izpostavil tri ključne etape: torkov kronometer, sredino kraljevsko preizkušnjo in sobotno zadnjo gorsko etapo.
Tadej Pogačar je v zadnjem tednu izpostavil tri ključne etape: torkov kronometer, sredino kraljevsko preizkušnjo in sobotno zadnjo gorsko etapo. FOTO: AP

Gianetti priznava: Nismo pričakovali, da bo tako napeto

Nova priložnost za spremembo v skupnem seštevku bo že v torek, ki prinaša edini posamični kronometer na letošnji francoski pentlji. Šlo bo za 22 kilometrov dolgo preizkušnjo z vzponom druge kategorije na Cote de Domancy (2,5 kilometra z 9,4-odstotnim naklonom) tik pred ciljem v Comblouxu. 

Že Pogačar je pred dnevi 16. etapo izpostavil kot eno odločilnih, njegovemu mnenju pa pritrjuje tudi Gianetti. "Že od začetka smo vedeli, da bo to zelo pomembna etapa, a morda nismo pričakovali, da bo tako napeto v generalni razvrstitvi."

Samo, da ne bodo na koncu odločale bonifikacijske sekunde

Edino, kar Gianetti zaenkrat obžaluje, je sobotna 14. etapa, na kateri sta Pogačarjev sprint na bonifikacijske sekunde na vrhu zadnjega vzpona zaustavila slabo postavljena motorista. "Zelo žalostno bi bilo, če bi zmagovalca odločile tiste sekunde," pravi Švicar, ki je kljub zrelim letom še vedno v izvrstni formi. Kot nam je zaupal, je na prosti dan tudi sam prevozil 40 kilometrov, zraven pa se pošalil, da še vedno išče ekipo za naslednjo sezono. 

Mauro Gianetti je v svoji kolesarski karieri zbral 18 zmag. Nastopil je na kar 11 tritedenskih dirkah, od tega petkrat na dirki po Franciji. Predvsem pa je bil poznan kot mojster za enodnevne preizkušnje. Dobil je prestižni dirki Amstel Gold in Milano–Torino, pa tudi spomeniško klasiko Liege–Bastogne–Liege. 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Dream
17. 07. 2023 20.19
Pa dobr bi bilo malo nenavadno če bi bil pesimističen
džonborno
17. 07. 2023 19.57
+1
Isto kot lani! Jonas ko dobi rumeno majico postane prikolica od Pogija
Wolfman
17. 07. 2023 17.50
+9
Pogi ima asa v rokavu, za gorski kronometer, ali kot smo mu včasih rekli, ura resnice.
Roko66
17. 07. 2023 17.32
-6
Ha ha ha itak da bo Pogi zmagalTT,tu ni dvoma,če rece Mario!Swm stavil na prednost 2:35
Roko66
17. 07. 2023 17.35
-5
In to kar konkreten keš,vem da bo Marjo z Andrejem zmešal tiste TDF zgance,ko je premagal Roglo!Hahahaha ke komedija!
drimtim
17. 07. 2023 18.12
+1
mahar123
17. 07. 2023 18.13
+3
samo da ne bo jonas dobil une z oi od rogle..se ne bo ustavil do Pariza..