Kolesarstvo

Froome o Pogačarju: Neverjetno in hkrati osupljivo

Ljubljana, 10. 08. 2024 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V svetu kolesarstva se še vedno ni polegel prah, ki ga je z zgodovinskim dvojčkom Giro - Tour dvignil Tadej Pogačar. Postal je prvi z omenjenim uspehom po Marcu Pantaniju leta 1998, nesporno mojstrstvo pa mu priznava tudi verjetno najboljši kolesar prejšnjega desetletja Chris Froome.

Pogačar je prvi kolesar v tem tisočletju, ki je po Giru dobil še Tour.
Pogačar je prvi kolesar v tem tisočletju, ki je po Giru dobil še Tour. FOTO: Luka Kotnik

39-letni Britanec je svoje najboljše dni doživel v dresu ekipe Sky, za katero je kar štirikrat osvojil Dirko po Franciji. Po prestopu v Israel-Premier Tech njegova zvezda ne sije več kot nekoč, a vendar še ne misli odnehati. Pogodbo ima namreč sklenjeno tudi za naslednjo sezono. 

Med nedavno dirko po Norveški se je Chris Froome dotaknil tudi nedavnih predstav Tadeja Pogačarja, ki je najprej pometel s konkurenco na dirki po Italiji, nato pa vajo ponovil še na Touru. V obeh primerih je na poti do skupne zmage dobil kar šest etap. 

"Neverjetno, preprosto neverjetno. Če so številke, o katerih poročajo, resnične, potem je to neverjetno in hkrati osupljivo," navdušenja nad predstavami kolesarja s Klanca pri Komendi ni skrival Froome. Prav Pogačar je bil med glavnimi razlogi, da je v Keniji rojeni kolesar tudi letos z veseljem spremljal francosko pentljo. "Je fenomenalen športnik. Užitek mi ga je bilo gledati."

Ob naštevanju Pogačarjevih uspehov v tej sezoni ne gre pozabiti, da je pred obema tritedenskima dirkama osvojil tudi Strade Bianche in Liege–Bastogne–Liege. "Glede na vse, kar je počel na klasikah in drugih enodnevnih dirkah to sezono, je preprosto neverjetno, da mu je formo uspelo prenesti najprej na Giro, nato pa še na Tour," se Froome v pogovoru za Velo ni mogel načuditi dominanci kapetana Emiratov.

Izjemni rezultati mlajših kolesarjev so plod splošnega napredka v kolesarskem športu, je prepričan Froome.
Izjemni rezultati mlajših kolesarjev so plod splošnega napredka v kolesarskem športu, je prepričan Froome. FOTO: AP

Britanec je prvo od sedmih Grand Tour zmag slavil na Vuelti leta 2011, ko jih je štel 26. Na Touru je bil prvič najboljši dve leti pozneje. Pogačar bo 26. rojstni dan praznoval septembra, doslej ima na svojem kontu že neverjetnih 84 zmag, od tega tri rumene majice. 

Froome je prepričan, da pozna razloge, zakaj so mladi kolesarji danes bistveno bolj konkurenčni kot nekoč. "Kolesarji v zgodnjih najstniških letih imajo sedaj dostop do treningov in številk profesionalcev. Že pri 13 ali 14 letih trenirajo, kot bi bili profesionalci," je pojasnil in dodal:

"Danes vsi odhajajo na priprave na visoko nadmorsko višino. V mojih časih je to počela le peščica najboljših ekip. Zato so ti kolesarji, ko dopolnijo 20 let, že pripravljeni na največje zmage. Nivo kolesarstva se je na splošno v zadnjih letih zelo dvignil."

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pushup
10. 08. 2024 14.24
-9
Pozabil je omeniti prvi Pogačarjev tour , ki ga je osvojil ob pomoči in naivnosti Rogliča in njegoveg TJV . To ne bo nikoli pozabljeno .
Josip_L
10. 08. 2024 14.40
+6
Kako to, da drugi niso zmagali, saj so enako kot Tadej imeli možnost voziti v zaveterju vodilne ekipe? Niso mogli, jim je bil tempo prehud, so namerno ostali odzadaj in odpadali? Daj bodi resen, zmagal je, ker je bil najboljši.
periot22
10. 08. 2024 17.06
+1
Giorgia fan kako te ni sram da se svojim pljuvanjem spravljas nad Pogačarja spravi se delat!!!!!!!!
shadow_777
10. 08. 2024 19.16
-1
ssecnik
10. 08. 2024 10.55
-3
Kok ene pljučnice je imel ta Froome.
zmerni pesimist
10. 08. 2024 10.09
-7
A ga še kaj bolijo nogice
omega _v6
10. 08. 2024 10.26
+10
Koliko medalj so prejele Penkove izbranke??