Kolesarstvo

Čustven objem olajšanja za motivacijo pred zadnjo gorsko priložnostjo

Poligny, 22. 07. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Jakob Batič
Komentarji
14

Pred kolesarji na dirki po Franciji je zadnja gorska preizkušnja, na kateri bo Tadej Pogačar skušal ponoviti petkov uspeh Mateja Mohoriča, ki je po uspešnem begu dobil 19. etapo. Na cilju v Polignyju je član Bahrain Victoriousa čustveno proslavil zmago, iskreno zadovoljstvo pa je ob tem pokazal tudi Pogačar. Če bodo noge dopuščale, bo napadel zmago, obljublja pred zadnjim gorskim dejanjem v Vogezih.

Tadej Pogačar je petkovo etapo izkoristil za predah. V cilj je skupaj z glavnino prišel skoraj 14 minut zatem, ko je za zmago obračunala trojica ubežnikov. Največ moči je imel na ciljni črti Matej Mohorič, ki je za nekaj centimetrov ugnal Kasperja Asgreena. Ko je fotofiniš potrdil zmagovalca, Mohorič solz ni mogel skriti. 

Zelo čustveno je uspeh rojaka doživel tudi Pogačar. "Ravno sem ga srečal, objela sva se. Jokal je. Tudi jaz sem zelo čustven zaradi njegovega uspeha. Izjemno je, da je zmagal na takšen način. To zmago si je zares zaslužil. Super ponosen in vesel sem zanj," zadovoljstva ob prihodu v cilj ni skrival kapetan Emiratov.

Objem Tadeja Pogačarja in Mateja Mohoriča, potem ko je slednji dobil 19. etapo dirke po Franciji.
Objem Tadeja Pogačarja in Mateja Mohoriča, potem ko je slednji dobil 19. etapo dirke po Franciji. FOTO: Twitter

Ne zgolj s pogumnim begom in do milimetra natančnim sprintom za etapno zmago – Mohorič je v petek zablestel tudi v čustvenem intervjuju, ko je s solzami v očeh spregovoril o izzivih, ki jih prinaša življenje kolesarskega profesionalca na najvišjem nivoju. "Kruto je biti kolesar na Touru. Vsi so tako dobro pripravljeni, da včasih trpiš kot žival. Na Col de la Lozu me je bilo pred slovenskimi navijači sram. Štiri mesece sem bil od doma, pol leta sploh nisem videl svoje družine. Zato se počutiš neumno, ko v ozadju loviš časovno zaporo," je povedal.

Kako peklensko je lahko življenje v kolesarski karavani, je v zadnjem tednu Toura na lastni koži občutil tudi Pogačar, ki je v torek in sredo zapravil vse možnosti za rumeno majico. "Za vse je težko. Vsi se trudimo. Včasih zmagaš, včasih izgubiš. Po takšnih dnevih pa lahko res cenimo, da smo v kolesarstvu. Za Mateja je to izjemna zmaga," je bil Pogačar iskreno vesel uspeha reprezentančnega kolega. 

Zelo zahtevna etapa, a če bodo noge prave ... 

To je bila za Slovenijo druga etapna zmaga na letošnjem Touru, prvo je šesti dan privozil prav 24-letnik s Klanca pri Komendi, ki je odločen, da še ni rekel zadnje. Današnja 20. etapa namreč prinaša zadnjo priložnost za najboljše hribolazce. Pogačar jo je v ponedeljek označil celo za eno od dveh najtežjih na letošnji trasi, postregla bo s kar šestimi vzponi, od tega sta zadnja dva prve kategorije. 

"Zagotovo bo etapa zelo zahtevna. Upam, da so noge in glava že dovolj spočite. Za menoj je nekaj zahtevnih dni. Bomo videli, kako se bom počutil jutri (v soboto, op. a.). Danes sem se boljše kot včeraj. Imamo dobro ekipo, skušali jo bomo izkoristiti za etapno zmago," je o zadnjem gorskem izzivu po petkovi preizkušnji razmišljal Pogačar.

Tadej Pogačar se je na cilju 19. etape iskreno razveselil zmage Mateja Mohoriča. Danes bo skušal njegov uspeh ponoviti v Vogezih.
Tadej Pogačar se je na cilju 19. etape iskreno razveselil zmage Mateja Mohoriča. Danes bo skušal njegov uspeh ponoviti v Vogezih. FOTO: AP

Pogačar kljub vprašljivemu počutju drugi favorit za etapno zmago

Na stavnicah je prvi favorit za sobotno zmago nosilec rumene majice Jonas Vingegaard s kvoto 3. Dvakrat več boste zaslužili, če boste svoj denar položili na Pogačarja, ki je kljub vprašljivi formi drugi favorit. Tretji pa je junak kraljevske 17. preizkušnje, Avstrijec Felix Gall, ki ima kvoto 9. Sledita Britanca Simon Yates in Tom Pidcock.

Če ne upoštevamo torkove vožnje na čas, je 20. etapa s 133 kilometri najkrajša na letošnjem Touru. Ker je na njej razporejenih kar šest kategoriziranih vzponov, predaha praktično ne bo. Za nameček bosta najtežja zadnja klanca Petit Ballon (9,3 km, naklon 8,1 %) in Col du Platzerwasel (7,1 km, naklon 8,4 %). Kombinacijo omenjenih vzponov so organizatorji uporabili na ženskem Touru lani, ko je prav tu Annemiek van Vleuten z izjemnim napadom potrdila skupno zmago. 

Profil današnje zadnje gorske preizkušnje na dirki po Franciji.
Profil današnje zadnje gorske preizkušnje na dirki po Franciji. FOTO: Tour de France

Zmagovalec odločen, Ciccone bo branil pikčasto majico

Pri moških je zmagovalec letos že znan, saj ima Vingegaard kar 7:35 prednosti pred Pogačarjem. Posebno motivacijo bo imel Italijan Giulio Ciccone, ki bo brez dvoma krčevito branil pikčasto majico za najboljšega hribolazca. V igri zanjo sta še Vingegaard in Gall. Zelo motivirana bosta tudi domačina David Gaudu in Thibaut Pinot, saj je njuna ekipa Groupama - FDJ na letošnjem Touru še brez zmage. 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
22. 07. 2023 17.23
+2
Bravo čestitke zaslužena zmaga!
ZeeZee80
22. 07. 2023 13.11
-2
Bolje da Pogi ne probava danes. Da ne bo razlika na koncu 10+ minut 😎
clox
22. 07. 2023 15.20
-3
periot22
22. 07. 2023 17.22
Abrams
22. 07. 2023 11.13
-1
Ja en kolesr je reku, da ljudje ne maramo instant zmagovalcev, ker to ni njihova duša. Tko da POGI nal več duše in mal manj preigravanja. Vedno se ne izide.
Koprivnik
22. 07. 2023 11.12
-2
😭😭😭😭😭😭😭😭
Roko66
22. 07. 2023 10.27
-13
A Rogli je tudi kdaj tako čustveno čestital za zmago?Sam prašam za prjatla...Hahahaha ke komedija!
mahar123
22. 07. 2023 10.35
-4
Bači
22. 07. 2023 11.04
-3
Roko66
22. 07. 2023 11.04
-3
poper00
22. 07. 2023 15.45
+3
M_teoretik
22. 07. 2023 09.48
+11
Mohotu je večeraj Pogi posodu krila. Dons mu jih vrača!?