Kolesarstvo

Četrta Rogličeva Vuelta del slovenske prevlade tritedenskih dirk

Madrid, 08. 09. 2024 22.08 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, S.V.
Komentarji
1

Slovenski as Primož Roglič je četrtič slavil na dirki po Španiji in spisal novo veliko poglavje slovenskega kolesarstva. Odzivi in čestitke so osredotočeni na njegovo rekordno slavje po španskih cestah ter slovensko prevlado na letošnjih tritedenskih dirkah.

Izkušeni Zasavec je s 34 leti in 315 dnevi postal tretji najstarejši zmagovalec tritedenskih preizkušenj v zgodovini, obenem pa je z rojakom Tadejem Pogačarjem poskrbel še za deveto zmago na zadnjih 16 grand tourih oziroma 13. stopničkami na zadnjih 18 velikih tritedenskih dirkah.

Še bolj impresiven je podatek, da sta letos slovenska kolesarska asa dobila vse tri tritedenske pentlje in Slovenijo postavila ob bok Franciji (1964), Španiji (2008) in Veliki Britaniji (2018), ki se prav tako lahko pohvalijo s tem dosežkom.

Tadej Pogačar v rumenem in Primož Roglič
Tadej Pogačar v rumenem in Primož Roglič FOTO: AP

"Popolna slovenska prevlada na treh najpomembnejših kolesarskih dirkah na svetu. Iskrene čestitke, Primož Roglič za četrto zmago na Vuelti," je na družbenem omrežju X zapisala slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Čestitkam se je na istem družbenem omrežju pridružila tudi vlada Republike Slovenije, ki je izpostavila Kisovčanovo rekordno četrto zmago na španski pentlji.

Španski As je Rogliča opisal z besedami "mož-rekord" in dodal, da je z dokončnim preobratom v zadnjih treh etapah zaznamoval Vuelto. "Malo po malo je rezal v zaostanek, dokler ni dosegel svojega cilja," so zapisali pri španskem časniku.

"Primož je odvrgel etiketo konzervativnosti, ki ga spremlja že nekaj časa. Seveda s kalkulatorjem v roki," so še pomenljivo dodali, potem ko je od šeste etape z napadalnimi predstavami nadoknadil 4:51 minute zaostanka za do 19. etape vodilnim Avstralcem Benom O'Connorjem.

Ben O'Connor, Primož Roglič in Enric Mas
Ben O'Connor, Primož Roglič in Enric Mas FOTO: Profimedia

Spletni portal Cycling News je v svojem zapisu spomnil na Rogličevo "večno smolo" in kasnejše vračanje na vrh s pomembnimi zmagami: "Rogličeva zmaga je vnovič ponudila določen občutek odrešitve po razočaranju na Touru, kjer je zaradi padca odstopil."

Italijanska Gazzetta dello Sport pa je na spletni strani zmago Kisovčana opisala z besedami "zgodovinski poker" in pisala o nekakšnem deja vuju slovenske zabave v Madridu.

Sam Roglič je na vrhu odra za zmagovalce po poslušanju Zdravljice, četrte v zadnjih petih letih, skromno pospremil slavje na španski pentlji. "Da lahko stojim tu, se moram zahvaliti celotni ekipi, ki je dala vse od sebe. V čast mi je biti del te zasedbe. Nimam besed, lahko sem le vesel. Upam, da ste v zadnjih tednih uživali tako, kot smo mi," je dejal na trgu Cibeles v španski prestolnici.

Skupni seštevek 79. izvedbe dirke po Španiji
Skupni seštevek 79. izvedbe dirke po Španiji FOTO: Sofascore.com

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rock n rolling
09. 09. 2024 11.13
+2
👏👏👏bravo Primož in vsi Slo. kolesarji, ki pripomorete k uspehu slovenskih športnikov👏👏👏