Kolesarstvo

Bo Matej Mohorič podaljšal mandat svetovnega prvaka?

Leuven, 04. 10. 2024 17.16 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Le eden od sedmih slovenskih kolesarskih asov, ki vrtijo pedala na ravni svetovne serije, se lahko pohvali, da nosi mavrično majico svetovnega prvaka na makadamu. To je Matej Mohorič, ki bo status najboljšega na svetu branil v belgijskem Leuvnu.

S koncem svetovnega prvenstva kolesarjev na cestni dirki se je začelo odštevanje največjih mojstrov vrtenja pedal do naslednjega velikega tekmovanja – svetovnega prvenstva na makadamu, kjer naslov svetovnega prvaka brani Matej Mohorič. Ob klubskemu kolegu Matevžu Govekarju in Adamu Jordanu je eden od treh Slovencev, ki bodo nastopili na preizkušnji v belgijskem Leuvnu.

Matej Mohorič je pred slabim letom dni postal prvi Slovenec, ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka na makadmu.
Matej Mohorič je pred slabim letom dni postal prvi Slovenec, ki se lahko pohvali z naslovom svetovnega prvaka na makadmu. FOTO: Twiitter

"Zaradi padca na generalki pred SP v Gironi sem bil primoran izpustiti svetovno prvenstvo na cesti, ampak iz dneva v dan sem bolje, bolečin skoraj ne čutim več, tako da bom pripravljen za dirkanje," je iz Belgije sporočil priljubljeni Moho in nadaljeval: "Ravninski deli so hitri, nekoliko manj tehnično zahtevni kot pred letom dni, zato pričakujem, da si bo težje privoziti razliko. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da ubranim naslov svetovnega prvaka, a zavedam se, da ne bo niti približno lahko. Na startni listi je kar nekaj velikih imen!"

Športnik s Podblice ima v mislih predvsem izjemnega vsestranskega kolesarja Mathieuja van der Poela, ki je pred dnevi zaman napadal naslov svetovnega prvaka na cestni dirki, ob koncu pa se je okitil z bronom. V Zürichu je nastopil tudi Govekar, ki se je na razgibani belgijski trasi, dolgi 182 kilometrov, pojavil kot tisti, ki je zmagal na generalki v Gironi. Presenetil je konkurenco, a tudi samega sebe. 

Kolesarska elita zbrana v Belgiji

Poleg van der Poela so na startni listi od zvezdnikov cestnega kolesarstva še Tim Merlier, Tiesj Benoot in domačin Jasper Stuyven, Mehičan Isaac del Toro, manjkal pa ne bo niti nekdanji olimpijski prvak Greg Van Avermaet. Gravel elito čaka obračun s 182 zahtevnimi kilometri, 56 odstotkov trase je makadamske, pred ciljno črto pa je strm tlakovan vzpon na Ramberg (povprečni naklon znaša 11,2 odstotka, maksimalni pa kar 13,6). 1150 višinskih metrov, ki čakajo elito v Belgiji, ni nič v primerjavi z italijansko traso, kjer so morali gravel zvezdniki opraviti s skoraj 1900 višinskimi metri.

Valtteri Bottas se bo udeležil dirke v starostni skupini od 35 do 39 let
Valtteri Bottas se bo udeležil dirke v starostni skupini od 35 do 39 let FOTO: AP

Na dirki tudi dirkač formule 1

Dirke svetovnega prvenstva, a v starostni skupini tekmovalcev starih od 35 do 39 let, se bo udeležil tudi dirkač formule 1 Valtteri Bottas. Finec velja za velikega kolesarskega navdušenca, glede na dejstvo, da gre za dirkača, pa je kondicijsko zanesljivo vrhunsko pripravljen. Član Stake F1 Team Kick Sauber si je mesto na SP zagotovil na dirki Swartberg 100 v Južnoafriški republiki, kjer se je po 170 odpeljanih kilometrih veselil 6. mesta. Finski dirkač, ki bo za volan dirkalnika znova sedel na Veliki nagradi Amerike, je že razkril, da bo dres s svetovnega prvenstva na makadamu ponudil na dražbi, izkupiček pa bo daroval Fundaciji princese Charlene. Bottas velja za velikega kolesarskega navdušenca, pogosto opaženega, kako trenira v v Monaku, kjer živi. Na dirki pa ne bo osamljen, saj bo v Leuvnu užival podporo partnerke Tiffany Cromwell, avstralske kolesarke, ki se bo dan prej podala v lov na mavrično majico.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

uporabnica1
04. 10. 2024 17.54
Bottas bo startal z amaterji ne z Matejem. Matej pa na žalost še vedno ni 100 %. Še čuti bolečine a k sreči gre na bolje. Težko bo ubranil zmago, trasa je lažja kot lani, premalo zahtevnih vzponov, konkurenca je pa tudi močna. Težko se bo otresti Merlierja. No karkoli bo, želim srečo obema našima!