Kolesarstvo

Četrta etapa Milanu, Pogačar čez ciljno črto v času zmagovalca

Andora, 07. 05. 2024 19.13 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Četrta etapa dirke v Italiji je bila podobno kot tretja po godu šprinterjev, zato je tudi tokrat o zmagovalcu odločil ciljni šprint. Dobil ga je Jonathan Milan (Lidl-Trek), ki je ugnal Kadna Grovesa (Alpecin - Deceuninck) in Phila Bauhausa (Bahrain - Victorious). Vodilni na Giru, Tadej Pogačar, je uspešno opravil s svojo primarno nalogo dneva: varno in v času zmagovalca končati etapo.

Pretežno ravninska etapa se je pričela v mestu Acqui Terme, po 190 kilometrih pa se bo zaključila v Andori, italijanskem obmorskem mestecu. Za beg so se odločili Lilian Calmejane (Intermarche - Wanty), Francisco Munoz (Polti Kometa) in Stefan de Bod (EF Education - EasyPost). Privozili so si petminutno prednost, ki pa je proti koncu dirke vse bolj kopnela.

Sredi etape so morali sicer šprinterji "preživeti" 7,5 kilometra dolg vzpon s 4,8-odstotnim povprečnim naklonom na Melogno. Pred klancem je sledil še vmesni šprint, ki je pripadel Špancu Munozu, na vrh vzpona pa je prvi prispel Calmejane, ki je nato zaključil z begom, saj je dosegel, kar je želel. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ob vzpenjanju sta se mučila Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL) in Fernando Gaviria (Movistar), ki pa sta kasneje na spustu vendarle uspela nadoknaditi zaostanek za glavnino, na čelo katere se je postavil Slovenec Jan Tratnik (Visma - Lease a Bike). 

Biniam Girmay (Intermarche - Wanty) je v deževnih razmerah dvakrat izgubil nadzor nad kolesom, padca pa sta mu povzročila prevelike bolečine, da bi lahko nadaljeval tritedensko dirko. Afričan je tako šesti tekmovalec, ki je predčasno zaključil Giro, doslej so odstopili še: Robert Gesink (Visma - Lease a Bike), Simon Carr (EF Education - EasyPost), Edward Dunbar (Jayco AlUla), Bram Welten (dsm-firmenich PostNL) in Torstein Traeen (Bahrain - Victorious).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

55 kilometrov pred ciljem je šprint pripadel Južnoafričanu de Bodu, v glavnini pa je bil najhitrejši Cian Uijtdebroeks (Visma - Lease a Bike), ki je tako pridobil eno bonifikacijsko sekundo, s katero je na četrtem mestu prehitel Einerja Rubia (Movistar).

8
8 FOTO: AP

Glavnina je ujela ubežnika štiri kilometre pred ciljem, za protinapad pa se je odločil Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ki je pretil vse do nekaj zadnjih sto metrov etape.

Zadnji trije kilometri so za kolesarje v večji meri predstavljali vožnjo navzdol, na koncu pa se je cesta vendarle poravnala in omogočila šprinterjem dobre pogoje za zaključno fazo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ta je pripadla Jonathanu Milanu (Lidl-Trek), ki je ugnal Kadna Grovesa (Alpecin-Deceuninck) in Phila Bauhausa (Bahrain Victorious). 23-letni Italijan je prevzel vijolično majico najhirejšega šprinterja, rožnato pa je brez težav zadržal Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki ima v generalni razvrstitvi pred Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers) še naprej 46 sekund prednosti.

Profil četrte etape Gira:

Profil četrte etape Gira

V sredo je na sporedu malce bolj razgibana etapa, na kateri se - v kolikor se ne bodo z zmago udarili ubežniki - znova pričakuje šprint glavnine. Peta etapa od Genove do Lucce, ki bo dolga 178 kilometrov, bo vsebovala dva kategorizirana vzpona.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vrhunce dnevnega dogajanja boste lahko vsak dan ob 18.30 spremljali na Kanalu A in VOYO ter na spletni strani 24ur.com!

Vrhunci dirke po Italiji ob 18.30 na Kanalu A
Vrhunci dirke po Italiji ob 18.30 na Kanalu A FOTO: Kanal A

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pa kaj
07. 05. 2024 19.12
-4
Ni sprintal danes?
Rožice so zacvetele
07. 05. 2024 18.40
+7
Podlesničar, že drugje težiš, ker želiš biti pameten glede politike, pa niti najmanj nisi, ker si nerazgledan. V šport se pa sploh ne vtikaj, ker tu pa tudi sploh pojma nimaš in zopet želiš biti pameten. Vidiš, resnično PAMETNI ljudje se vtikajo samo v stvari, katere obvladajo, taki, kot ti, ki pojma nimate o ničemer, vas je pa pri vseh komentarjih polno.
bandit1
07. 05. 2024 18.13
+7
Šport je velik promotor za države. IT je za prenos njihovih znamenitosti in s tem privlek turizma naredila, da si mi niti ne predstavljamo. Slika je šla po celem svetu, kolesarji so bili le za kuliso.
XVXC
07. 05. 2024 17.26
+8
Bravo Slovenci. Z Vami smo. Gremoooo !!! Giro Di Italia. Kolesarstvo je postalo gladiatorstvo 21 stoletja. Padci. Poškodbe mladih fantov. Borci vročega betona in asfalta. Kako ste eni omejeni. Jaz vedno navijam za Roglo in Pogačarja, pa ne bi nikoli nič slabega želel Vingegordu, Remcu, can aertu, itn...vsem kapo dol !!!
Podlesničar
07. 05. 2024 17.14
-14
Ah, Pogi ni bil niti blizu danes...
uporabnica1
07. 05. 2024 17.34
+8
XVXC
07. 05. 2024 17.05
+15
Bravo Tadej. Neutrudni borec vročega asfalta. V naših očeh si zlaten 😃😃 Pravi Slovenci se veselimo uspehov vseh Slovenskih kolesarjev, ker so vsi fenomeni in so vsi naši. Nevoščljivci in hinavci pa zadržte svoje primitivne pomisleke za sebe!
Podlesničar
07. 05. 2024 17.15
-5
Znaš ti še kaj drugega napisat ali bomo tole brali do konca Gira?
Kucel
07. 05. 2024 18.18
-6
Ma kakšen Slovenec. Živi v Monaku. Tekmuje za Arabce. Posvojili so ga Italijani.
motorist_mb
07. 05. 2024 16.55
-4
Pogissimo dans brez presenečenja!!!
Podlesničar
07. 05. 2024 16.45
-10
Ajde Pogi, odšprintat to...