Šport

Kar štirje v polfinalu

Göteborg, 07. 08. 2006 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Čeplakova, Langerholčeva, Osovnikar in Žumer so se uvrstili v torkove polfinalne nastope na atletskem EP v Göteborgu.

Na letošnjem atletskem evropskem prvenstvu v Göteborgu, ki bo potekalo do nedelje 13. avgusta, nastopa 19 slovenskih tekmovalcev, osem atletov in enajst atletinj.

Jolanda Čeplak in Olga Kotljarova
Jolanda Čeplak in Olga Kotljarova FOTO: Reuters

Branilka naslova Jolanda Čeplak je v prvem krogu kvalifikacij na 800 m v tretji skupini zasedla drugo mesto (2:01,08) in se z drugim časom med vsemi zanesljivo uvrstila v polfinale, ki bo v torek ob 17.45, ko bo tekla tudi Škofjeločanka Brigita Langerholc, ki je bila druga v četrti skupini (2:03,04) in 15. skupno.

Prvi dan so podelili dva kompleta odličij. V suvanju krogle je zlato osvojil Nemec Ralf Bartels (21,13), v teku na 10.000 m pa je bila najhitrejša Rusinja Inga Abitova (30:31,42).

Škofjeločan Matic Osovnikar je v četrtfinalu v tretji skupini zasedel drugo mesto (10,37) za branilcem naslova Francisom Obikwelujem (10,28) in si delil skupno šesti čas, Ljubljančan Jan Žumer pa je bil v četrti skupini četrti (10,48) in je napredoval v polfinale s štirinajstim dosežkom. Žumer je v skoku v daljino končal na zadnjem, 26. mestu z enim ponesrečenim skokom (6,01 m).

Kranjčan Rožle Prezelj je izpadel v kvalifikacijah skoka v višino (2,19 m) s 17. izidom med 25 nastopajočimi. V dopoldanskih kvalifikacijah sta izpadla še dva slovenska predstavnika. Članica Olimpije Sara Orešnik iz Šentjošta je bila šesta v svoji skupini predteka na 400 m ovire (57,50) in je s skupno dvajsetim časom med 32 udeleženkami izpadla, Postojnčan Matjaž Borovina pa je z 10,74 in 40. časom med 44 udeleženci izpadel na 100 m.

Čeplakova je brez težav napredovala v polfinale
Čeplakova je brez težav napredovala v polfinale FOTO: POP TV

Čeplakova in Langerholčeva nista ničesar prepustila naključju in sta z vodenjem ritma brez težav po mestih napredovali v polfinale. Najprej je Čeplakova z zanjo značilnim tekom iz prejšnjih sezon že takoj po startu prišla na čelo in nato v cilju predse spustila le Rusinjo Olgo Kotljarovo, ki je dosegla najboljši čas med vsemi (2:01,01).

"V zaključku teka v zadnjih 100 m nisem tekla na vso moč, lahko pa bi bila še hitrejša, če bi bilo to potrebno. Počutila sem se izvrstno, kljub temu, da sta me dan pred tekmo obiskali kar dve ekipi za dopinško kontrolo. Najprej me je dopoldne doletela kontrola urina, popoldne pa sem morala še na odvzem krvi. V reprezentanci se počutim izvrstno in v njej sedaj veje resnično odlično vzdušje, za posamične športne nenavadno kolektivno vzdušje. Tako mi je bilo lažje. Odločila sem se, da bom narekovala ritem. Pred startom sem bila nekoliko nervozna, saj sem nazadnje v Madridu izpadla v kvalifikacijah, obenem pa leto in pol zaradi poškodbe ter operacije nisem tekla na tako močni tekmi. Med tekom se je vse odvijalo po mojih načrtih in željah," je bila zadovoljna Čeplakova.

Tudi Langerholčeva je prišla na čelo že po prvih 100 metrih, na koncu pa je bila v cilju hitrejša le Rusinja Svetlana Kljuka (2:02,92). "Prve tri skupine so bile zelo hitre, zato sem vedela, da moram biti v zadnji na čelu. Za cilj sem si zastavila uvrstitev na eno od prvih dveh mest. Z narekovanjem ritma sem se izognila morebitnim običajnim kvalifikacijskim zapletom in padcem, kot se je tokrat primeril Britanki Amandi Pritchard. Tek je bil zelo taktičen, posebej razburljivih pa je bilo zadnjih 200 m. Kljub temu pa sem brez težav kontrolirala razplet, uspelo pa mi je tudi povezati oba kroga. Zelo hitra sem bila v zadnjih 400 m, kar je pravi čudež glede na nastope v prejšnjih sezonah," je bila zadovoljna tudi Langerholčeva.

Osovnikar je letos v odlični formi
Osovnikar je letos v odlični formi FOTO: Reuters

V polfinalu bosta tekla tudi oba najhitrejša Slovenca v tej sezoni. "Ni me motilo, da so ponovili start in nato v drugem poskusu proceduro prekinili zaradi težav Obikweluja s startnim blokom. Osredotočil sem se predvsem na to, da ne bi napravil nepotrebne napake. Začel sem odlično in bil z Obikwelujem hitro pred ostalimi, zato sem se lahko v zaključku celo zaustavljal. Polfinale pa bo povsem drugačna zgodba in tedaj bo potrebno teči na vso moč. Glede na vse vem, da sem lahko še hitrejši," je dejal Osovnikar, ki je z 10,29 in drugim mestom v skupini prvega kroga dosegel skupno četrti čas vseh predtekov. Žumer je z 10,50 osvojil četrto mesto v tretji skupini in 18. čas skupno.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.