Šport

Kaj lahko pričakujemo od Rogliča in Pogačarja, ki sta presegla že vse mejnike?

Ljubjana, 10. 09. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, Luka Černe
Komentarji
4

Vzponi, padci, poškodbe in kri, nato pa veličastna zmaga. To je že večkrat preverjen scenarij zgodb, ki jih piše naš kolesarski as Primož Roglič. Z zmago na španski Vuelti je še podaljšal svoj seznam uspehov in se po nesrečnem padcu na Dirki po Franciji spet vrnil med serijske zmagovalce. Njegova zmaga je še potrdila sloves Slovenije kot kolesarske veselile; skupaj s Tadejem Pogačarjem sta namreč letos osvojila Tour, Giro in Vuelto. Kaj lahko še pričakujemo od dveh šampionov?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Flajšmanom in Korenom
    07:23
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Flajšmanom in Korenom
  • Iz 24UR  ZVEČER: Roglič utišal kritike
    03:24
    Iz 24UR ZVEČER: Roglič utišal kritike

Po tem, ko je slovenski kolesarski as Primož Roglič julija zaradi nesrečnega padca predčasno zaključil dirko na francoskem Touru, so v nedeljo po Sloveniji v njegovo čast zagoreli ognjemeti. Svojo bogato kolesarsko kariero je namreč okronal z že četrto zmago na španski Vuelti. "Na tej poti je bilo kar nekaj izzivov, ampak kot rečejo, konec dober, vse dobro," je dejal kolesar.

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta za kolesarske navdušence letos obljubila raj ter obljubo tudi izpolnila. Najprej Pogačarjeva zmaga na Giru, nato še zmaga na Touru, za konec pa Rogličeva zmaga v Španiji. "Kdo bi si mislil, da bo Slovenija zmagala na vseh treh velikih dirkah. V čast mi je, da sem lahko del te zgodbe," je dejal zmagovalec Vuelte, ki je poskrbel za deveto slovensko zmago na zadnjih 16 grand tourih.

Primož Roglič na Vuelti
Primož Roglič na Vuelti FOTO: AP

Kolesarska asa sta letos dobila vse tri tritedenske pentlje in Slovenijo postavila ob bok Franciji, Španiji in Veliki Britaniji, ki se prav tako lahko pohvalijo s tem dosežkom. Kaj lahko še pričakujemo od dveh šampionov, ki sta pravzaprav presegla že vse mejnike kolesarstva? V oodaji 24UR ZVEČER smo tudi o tem povprašali novinarskega kolega Matica Flajšmana in nekdanjega profesionarnega kolesarja Kristjana Korena.

Slednji je priznal, da si še 10 let nazaj ne bi upal reči, da bo kateri slovenski kolesar prišel med prve tri na velikih dirkah. A nato so se pojavili kolesarji, kot sta prav Pogačar in Roglič, ki so se najprej dokazali na manjših dirkah, nato pa še na večjih. "V nedeljo smo dokazali, da je Slovenija prava nacija, pokrite imamo vse velike grand toure. Kapa dol našim fantom," je dejal Koren.

V času njegove kariere so bile sicer slovenske zastave ob kolesarski progi le redke, je dodal. Zdaj je drugače: "Zdaj je na vrhu klancev sama slovenska zastava. Ko kot kolesar zagledaš to, ko veš, da so se vozili po več ur zgolj zato, da te pozdravijo, pa čeprav na koncu mimo njih zapelješ v le nekaj minutah. To ti da motivacijo, zato res vso čast tudi navijačem."

'Roglič je na nek način profesor kolesarstva'

Flajšman je medtem priznal, da ni bil popolnoma prepričan, da bo Rogliču uspelo na Vuelti. "Ampak ko sem videl etapno zmago, sem vedel, da so naredili nekaj strateškega, da bodo Primoža spodbudili takrat, ko bo to najbolj potreboval, ko bodo prisotne bolečine. Ni jih zmotil niti zaostanek, sledili so neki strategiji, ki je pripeljala na zastavljeni cilj," je povedal.

Izpostavil je, da je Roglič dirkal z novo ekipo, ki je ni poznal v celoti, zaradi česar se je tudi sam privajal na nove okoliščine. "Nekateri za to potrebujejo eno etapo, nekateri 10. Roglič je na nek način profesor kolesarstva; po eni strani skozi vzpone in padce, po drugi skozi to, kar je uspel doseči pri teh letih z njegovo zgodbo poznega začetka." Meni, da je znal slovenski kolesar vsakemu nameniti točno tisto besedo, ki jo je potreboval, da so lahko vsi skupaj verjeli, da je cilj dosegljiv.

"Videli smo, da zna zmagati zadnji tekmovalni dan, zdaj pa je dokazal, da zna v zadnjih treh dneh deklasirati tekmeca, ki je narekoval celotno Vuelto," je dodal. Z njim se strinja tudi Koren, ki je poudaril, da je bila poškodba po Touru res velika. "V Francijo je odšel z velikimi željami, nato se je zgodil padec, po katerem je rekel, da bo naredil vse in se skušal vrniti na Vuelto. Kar je tudi naredil, se dokazal na klancih, naposled pa v Madridu dvignil roke," je dejal.

Meni tudi, da bo Roglič prihodnje leto znova poskušal osvojiti Tour de France. "Ne bo vrgel puške v koruzo, do cilja bo skušal pripeljati med prvimi oz. kar z rumeno majico," je prepričan Koren.

Da nosi dirka po Franciji pomembno težo med kolesarji, je poudaril tudi Flajšman. "To je posebna dirka in zelo stresna. Stres se začne nabirati že na začetku. A sicer je bila za Rogliča stresna že celotna letošnja sezona, tudi zaradi menjave ekipe s ciljem, da naredi nekaj velikega. Nato so vsi čakali rezultate, kar je bil zagotovo dodaten pritisk. Prihodnje leto bo lažje," meni ter poudarja, da so tritedensko dirko sposobni zmagati le štirje ali pet kolesarjev. "Primož zagotovo sodi mednje."

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Polde22
10. 09. 2024 18.57
+1
Ljudje, bodite samo ponosni. Mi smo majhen narod, vendar s tako velikimi športnimi dosežki, da nam tisti največji lahko samo zavidajo. Da prideš do tega, je potrebno ogromno odrekanja in garanja. To pa nekaj pove tudi o ljudeh, ki živijo v naših krajih, klenosti in o tem kdo smo. Samo bodite ponosni. In hvala Rogla. Sem ponosen, da sem Zasavc in v mladih letih, dokler nas niso zaprli, tudi knap.
MasteRbee
10. 09. 2024 17.11
Presegla vse mejnike. Katere mejnike?
flojdi
10. 09. 2024 15.25
Jest ne pricakujem pac nic. Njiju vprasajte kaj jima je se cilj
Masai_Mara
10. 09. 2024 10.51
+2
Res kapo dol Rogljiču, ki kljub vsem padcem in poškodbam še vedno vztraja in dosega vrhunske rezultate. Očitno pa naše največje medijske hiše RTV to ne zanima in raje vrtijo Herto in njene zvarke ter stare posnetke plezanja. Res si zaslužijo povišanje naročnine ker se tako trudijo.