Šport

Joli postala Monačanka

Celje, 22. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uspešna slovenska atletinja Jolanda Čeplak je zaradi neprijazne davčne zakonodaje v domovini postala prebivalka Monaka.

Jolanda Čeplak se je zaradi nove zakonodaje odločila postati Monačanka (Foto: Dare Čekeliš)
Jolanda Čeplak se je zaradi nove zakonodaje odločila postati Monačanka (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Najboljša slovenska športnica Jolanda Čeplak je uredila vse potrebne formalnosti in bo imela poslej kot prva slovenska športnica stalno bivališče v mondenem Monte Carlu, zatočišču športnikov in drugih premožnih oseb, ki se za ta korak odločajo zaradi neprijazne davčne zakonodaje v domovini.

Joli se intenzivno pripravlja na drugi nastop v sezoni, ko bo nastopila na atletskem mitingu v ZDA
Joli se intenzivno pripravlja na drugi nastop v sezoni, ko bo nastopila na atletskem mitingu v ZDA FOTO: Reuters


V zadnjem času je bila zelo aktivna tudi izven tekaških stez. Skupaj z možem Alešem je v Celju, kjer živi, 14. maja na stadionu Arena Petrol odprla lokal v grškem slogu, obenem pa ji je bilo dovolj čakanja, kako se bo razpletla reforma davčne zakonodaje pri nas.

"Zaradi velikih davčnih prispevkov pri nas sem se, podobno kot številni športniki iz drugih evropskih držav, odločila, da bom imela poslej stalno bivališče v Monaku. Postopek je sicer dokaj zahteven," je pojasnila Čeplakova. Pri urejanju dokumentov je zelo dobrodošla tudi pomoč tistih, ki so se s tem že soočili. "Meni sta pomagala Monaška atletska zveza in moj manager Robert Wagner. V Monte Carlu sem morala najeti stanovanje, v katerem bom preživela celotno zimo. Žal pri nas nimamo atletske dvorane s krožno stezo in sem morala v zadnjih letih vedno na treninge v tujino. Sedaj bom treninge pozimi in zgodaj spomladi opravila pač v Monaku, kjer je v tem obdobju precej topleje, kot pri nas," je pojasnila Čeplakova.

V Katarju je v teku na 800 m zasedla drugo mesto
V Katarju je v teku na 800 m zasedla drugo mesto FOTO: Reuters


"Če bo lokal v Celju uspešno deloval, potem bova možem verjetno skušala odpreti verigo podobnih lokalov. Sama sicer pri tem delu dejavno ne sodelujem in bom ostala povsem osredotočena v atletiki, posli pa bodo prišli na vrsto po končani športni poti. Tudi po njej želim ostati v športu in bom gotovo po svojih močeh še naprej pomagala mladim športnikom," je dejala svetovna dvoranska rekorderka in bronasta na lanskih olimpijskih igrah v Atenah.

Sicer pa bo Čeplakova 4. junija drugič v tej sezoni nastopila na atletskem mitingu za veliko nagrado v Eugeneju v ZDA v teku na 1.500 metrov. Sredi maja je imela Čeplakova precejšnje težave z Ahilovo tetivo. Na prvem nastopu v sezoni na super veliki nagradi v Dohi v Katarju je Jolanda v teku na 800 metrov zasedla drugo mesto in za 17 stotink zaostala za Maročanko Hasno Benhassi, ki je zaradi bolečin Ahilove tetive v sprintu ni zmogla prehiteti. Na naslednji tekmi si želi izboljšati svoj slovenski rekord (4:02,44), ki ga je dosegla 24. maja 2003 v Eugeneju.

SORODNI ČLANKI