Šport

Jerančičeva uspešna v Monzi

Monza, 25. 03. 2007 21.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nina Jerančič je na uvodni letošnji preizkušnji prvenstva Ferrari Challenge v Monzi osvojila četrto in osmo mesto.

Na prvi dirki letošnje sezone Ferrari Challenge za Pokal Shell je Nina po sobotnih kvalifikacijah štartala s 14. mesta. Po kvalifikacijah še ni bila povsem sigurna v novem dirkalniku. "Prave nastavitve še iščemo, saj je letošnji dirkalnik povsem drugačen od tistega iz prejšnje sezone. Vendar smo na dobri poti."

Prvo dirko danes je končala kot peta, a je na koncu pridobila mesto, saj so po pregledu dirkalnikov tehnični komisarji diskvalificirali dirkača Vannija Camparija, ki je do tedaj zasedal tretje mesto. S 4. mestom si je tako prislužila prvih 18 točk v pokalu Shell.

V ekipi so z rezultatom zelo zadovoljni. Sploh jih je razveselilo dejstvo, da se jim je tvegana poteza z izbiro gum za suho stezo, obrestovala in bodo tako v naslednjo dirko odšli veliko bolj samozavestni.

Razmere na stezi so bile pred prvo dirko izjemno težke, saj je v noči na nedeljo v Monzi deževalo, poleg tega pa so bile tudi temperature izjemno nizke. Na štartu ob 10:30 je bilo le 6 stopinj celzija. Tudi steza je bila zaradi dežja še vedno mokra.

Zaradi vremenskih razmer so se v ekipi Hit Racing Team težko odločili, s kakšnimi pnevmatikami bodo začeli dirko. Po večini so se ekipe odločale za pnevmatike za dež, pri Hit Racing Teamu pa so tvegali z gumami za suho stezo. Nina je startala kot 14., in takoj po startu pridobila eno mesto. Po prvih nekaj krogih je izgledalo, da je bila odločitev za suhe pnevmatike morda zgrešena, vendar se je proga kmalu začela sušiti. Nina je pridobivala mesto za mestom. Na postanek (ki je v 40 minut trajajoči dirki predviden med 15. in 25. Minuto, takrat večina ekip, ki ima na razpolago dva dirkača naredi menjavo voznikov) je zapeljala kot 9. Med postankom je Nini uspelo pridobiti še štiri mesta in se je na stezo vrnila kot 5. Mesto tik pod vrhom je uspela obdržati do konca dirke. Njen najhitrejši krog je bil 17., ki ga je prevozila v času 1, 56.508. Dirka pa je bila toliko bolj uspešna zaradi dejstva, da je Nina dosegla svojo največjo hitrost do sedaj in sicer kar 283.2 km/h. To samo dokazuje, da se Nina zelo hitro in dobro privaja na novi dirkalnik in da ji kljub pomembnim razlikam vožnja z njim ne povzroča večjih težav.

V prvih krogih je testirala elektroniko in se odločila, da bo na dirki vozila z izklopljenim sistemom proti zdrsu ASR. Zaradi tega je bila, kot je povedala sama, še hitrejša.

Obe dirki sta bili najboljši šolski uri za spoznavanje avtomobila in preizkušanje nastavitev dirkalnika. Videla sem, kako se ta obnaša na suhi, delno mokri in popolnoma mokri progi. Obe dirki sem odpeljala nadvse previdno, saj nisem želela tvegati preveč. Največ so vredni prvi občutki v novem dirkalniku in to, da sem začela dobivati občutek, kako se obnaša v določenih situacijah. Vsaka izkušnja mi pride prav, še več pa jih bom uspela nabrati na testiranjih, kamor se odpravljam čez teden dni. Nina Jerančič

Ob 14:50 je sledila še druga dirka. Tokrat je Nina na stezo krenila s 13. mesta. Med obema dirkama se je vreme spremenilo, saj je v Monzi deževalo. Tudi tikrat so pri Hit Racing Teamu izbrali gume za suho stezo, sledile so jim tudi druge ekipe. Po prvih krogih se je s 13. Mesta prebila na 9. Že v 15. minuti je opravila obvezen minutni postanek v boksu in nato pridobila še dve mesti. Zaradi nastavitev podvozja, ki jih je ekipa prilagodila sprva mokremu cestišču, je Nina potem, ko se je steza osušila, v zadnjih krogih izgubila mesto in v cilj pripeljala kot osma. Najhitrejši krog druge dirke je bil 14 in sicer s časom 1,59.368. Največja dosežena hitrost pa je bila 281,8 km/h. S tem si je prislužila še dodatnih 10 točk.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

campati@email.si
26. 03. 2007 04.10
sem zaposlen na hit-u, sodelujem v marketingu podjetja, zato imam vedno in vsak dan stike z vsemi naštetimi. Eno je hvaljenje, drugo pa realnost. Mi je žal, da se zavaja bralce z podatki, ki niso resnični in zato tudi nam kot sodelavcem pri tem projektu le škodljivi. Vsi tekmovalci se rekreativno ukvarjajo z vožnjo svojih bolidov, prav zato, ker so nekoč to počeli, ampak so le vozniki ki hočejo hitreje voziti in jim je le tu to tudi omogočeno. Pa podajte s te strani tudi podatke o gledanosti in priljubljenosti teh dirk v drzavi, ki jo omenjate. Tako so priljubljene kot rokomet .))))
dodaske
26. 03. 2007 03.29
@campati: da nauš preveč pametoval za kakšno prvenstvo gre; poglej si na www.corseclienti.com in se prepričaj med kakšnimi imeni nastoma... meni se tipi kot so andrea montermini, nicki cadei, nicola gianniberti in druščina ne zdijo ravno rekreativci, ker imajo že vsi izkušnje s F1, DTM, F3 in ostalimi serijami! bravo, nina!
campati@email.si
26. 03. 2007 00.04
Popolnoma napačni podatki. To prvenstvo je le tekmovanje lastnikov vozil, kar pa naša junakinja ni. Vozi vozilo v sponzorstvu hita proti lastnikom bolidov, ki se tam le sproščajo, ker so kazni za to početje na cestah v italiji prevelike. nikoli se ne piše koliko gledalcev je na tekmi ne kaj je to prineslo podjetju-sponzorju, saj tega nihče ne spremlja...
bavsej@gmail.com
25. 03. 2007 23.18
Svaka čast ... bo treba it kako dirko gledat, če bo kakšna blizu.
mjereb2@guest.arnes.si
25. 03. 2007 22.06
kgb@akcija.net
25. 03. 2007 21.22
bravo Nina-le tako naprej