Šport

Javornikova prva na maratonu

Amsterdam, 17. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Helena Javornik je na maratonu v Amsterdamu osvojila prvo mesto in izboljšala slovenski rekord.

Helena Javornik (Zreče) je zmagala na maratonu v Amsterdamu. S časom 2:27,32 je izboljšala svoj prejšnji slovenski rekord (2:28,13), ki ga je dosegla 27. aprila 2003 v Hamburgu, ter krepko prehitela tudi drugouvrščeno Kenijko Emily Kimuriajo (2:29,45).

V moški konkurenci je na tem prestižnem maratonu slavil Kenijec Robert Cheboror (2:06,22).

"Vesela sem, da mi je uspela zmaga na tem zelo pomembnem svetovnem maratonu, čeprav sem si želela kake dve minuti in pol hitrejši čas. Po dvanajstih kilometrih mi ni šlo več tako, kot sem si želela in sem morala prositi Romana Kejžarja, ki je uspešno narekoval ritem za moj nastop, da upočasni hitrost. Sam maraton je bil povsem drugačen kot večina drugih. Start in cilj je bil na stadionu, kamor smo pritekli tudi po sedmem kilometru in nato opravili še en krog. Šele nato je bil na vrsti daljši del proge po ulicah in predmestju. Bilo je zelo veliko gledalcev in glasbenih skupin, ki so pripravili izjemno vzdušje. Sedaj komaj čakam na počitek. Od srede junija, ko sem se pripravljala na OI, nisem bila prosta niti en dan. Na novo sezono se bom začela pripravljati sredi novembra. Eden od glavnih ciljev bodo sredozemske igre, kjer bom skušala doseči zmago na 10.000 m ali v polmaratonu."

Javornikova je olimpijsko sezono končala z novim uspehom. Od avgustovskih OI v Atenah, kjer je na 10.000 m (10. mesto) izboljšala državni rekord, ji je slednje nato uspelo na polmaratonu v Luksemburgu in sedaj še na Nizozemskem. Kenijka Kimuria je bila do 34. km tesno ob Javornikovi, ki je šele v zadnjih osmih kilometrih znova tekla tako hitro kot v prvih desetih kilometrih ter si priborila veliko prednost pred tekmicami. Kejžar je Javornikovi pomagal praktično do konca, tek pa je končal tristo metrov pred ciljem. V deževnem vremenu je bil zelo moteč predvsem veter, posebej na podeželskem področju v bližini Amsterdama, kjer so imeli nastopajoči zato obilico preglavic z iskanjem pravega ritma.

Izidi:

- ženske:
1. Helena Javornik (Slo) 2:27,32, slovenski rekord
2. Emily Kimuria (Ken) 2:29,45
3. Tigiste Abidi (Eti) 2:33,24

- moški:
1. Robert Cheboror (Ken) 2:06,22
2. William Kipsang (Ken) 2:08,09
3. El Hassan Lahssini (Fra) 2:10,14