Šport

Jasikevičius ob Bečiroviču

Atene, 25. 09. 2007 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji član ljubljanske Olimpije in eden najboljših evropskih košarkarjev Jasikevičius bo zaigral za Panathinaikos.

Šarunas Jasikevičius
Šarunas Jasikevičius FOTO: Reuters

Potem ko so pri ameriški košarkarski ekipi Golden State Warriors odslovili litovskega branilca Šarunasa Jasikevičiusa, 31-letnemu in 192 centimetrov visokemu ostrostrelcu ni bilo treba dolgo čakati na novega delodajalca. Litovec bo v prihodnjih dveh sezonah namreč igral za evropskega klubskega prvaka Panathinaikos, kjer igra tudi slovenski branilec Sani Bečirovič. Že pred tem se je v ekipo "zelenih" iz lige NBA vrnil tudi grški organizator igre Vasilis Spanulis.

Jasikevičius je med redkimi košarkarji, ki so zaporedoma osvojili tri evropske klubske naslove, in edini, ki mu je to uspelo v dresu dveh različnih klubov. Prvega je osvojil z Barcelono leta 2003, naslednja dva pa z Maccabijem iz Tel Aviva (2004, 2005). Nato se je za dve sezoni preselil v ligo NBA, kjer je oblekel dresa Indiane in Golden Stata. Jasikevičius se je z ameriško košarko sicer srečal že v srednji šoli in na univerzi, saj se je deset let šolal v ZDA.

Njegov prvi klub poklicnega košarkarja je bil litovski Lietuvos Rytas, nato je igral za ljubljansko Union Olimpijo, zatem pa prestopil v Barcelono. Čeprav je odigral le pet sezon v evroligi, je Litovec na četrtem mestu po številu podaj in zadetih trojk v zadnjem desetletju tega tekmovanja. Prav tako drži rekord evrolige pri natančnosti izvajanja prostih metov (zadel jih je 92,82 odstotka) in je v vrhu še pri številnih drugih statističnih rubrikah najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.