Šport

Izgubila olimpijske medalje

New York, 09. 10. 2007 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker je priznala jemanje poživil, ima Marion Jones dve leti prepoved nastopanja. Odpovedala se je tudi medaljam.

Marion Jones se je vidno prizadeta opravičila navijačem in prijateljem.
Marion Jones se je vidno prizadeta opravičila navijačem in prijateljem. FOTO: Reuters

Marion Jones je, potem ko je priznala jemanje prepovedanih poživil, dobila dve leti prepovedi nastopanja. Prav tako se je odrekla petim olimpijskim medaljam, ki jih je osvojila leta 2000 v Sydneyju, je sporočila ameriška protidopinška komisija. Prav tako ji bodo brisali vse dosežke od 1. septembra 2000 naprej, posledično pa bo morala vrniti vsa odličja in tudi prejete nagrade od tega dne. To bo še en velik finančni udarec za Jonesovo, ki so je leta zagovarjanja pred sodišči stala celo premoženje in je pred časom celo objavila bankrot.

31-letna ameriška atletinja je na začetku oktobra sodišču priznala, da je športne uspehe dosegala s pomočjo prepovedanih sredstev. Po zaslišanju na sodišču je v solzah povedala, da se umika z atletskih stez. Obenem se je opravičila prijateljem in navijačem za zlorabljeno zaupanje.

"Bila sem nepoštena in z vso pravico ste jezni name. Razočarala sem svojo družino, svojo državo, predvsem pa sebe. Zavedam se, da moje globoko obžalovanje morda ne bo dovolj, da izbriše bolečino, ki sem jo prizadela vsem," je dejala in priznala, da na prejšnjih zaslišanjih pred ameriškimi zveznimi preiskovalci ni govorila resnice o uporabni prepovedanih sredstev: "Laganje zveznim preiskovalcem je bila zelo neumna stvar. A za vsa svoja dejanja sem odgovorna sama in samo sebe lahko okrivim za vse, kar sem naredila," je še dejala Jonesova.

Poleg petih odvzetih medalj z OI leta 2000, zlato je osvojila na 100, 200 in v ameriški štafeti 4 x 400 metrov, bron pa v skoku v daljavo in v štafeti 4 x 100 metrov - zanimivo je, da bodo tudi druge članice obeh štafet tako ostale brez odličij -, bo morala Jonesova vrniti tudi zlato odličje v teku na 200 in srebro na pol krajši razdalji s svetovnega prvenstva leta 2001 Edmontonu.

Ameriška športnica je uspehe dosegala s pomočjo prepovedanega sredstva THG. Atletinja je razkrila, da je prepovedana sredstva dobila od svojega tedanjega trenerja Trevorja Grahama, ki ji je razložil, da gre za dodatno prehrano na osnovi lanenega olja. Sama se zaveda, da je storila napako, ko ni posumila v trenerja, ki ji je venomer ponavljal, naj bo ta dodatna prehrana tajna in naj o tem ne govori. Prav tako je čutila, da so se ji po zaužitju snovi povečale sposobnosti.

Primer Jones se je vlekel že dolgo. Mednarodni olimpijski komite je decembra 2004 sprožil uradno preiskavo, leta 2006 pa so ji na ameriškem prvenstvu dokazali uporabo prepovedanega sredstva EPO, ker pa je bil kasnejši B test negativen, je bila atletinja vsaj uradno doslej nedolžna. Ves čas pa je bila deležna obtožb in očitkov.

Bolj kot prepoved nastopanja - kar pa v tem trenutku niti ni pomembno, saj je atletinja že napovedala umik iz atletike - Jonesovo lahko skrbijo nadaljnji postopki proti njej, saj se, kot kaže, ne bo končalo zgolj pri vrnitvi olimpijskih medalj in s prepovedjo nastopanja. Jonesovo namreč obtožujejo krivega pričanja pred zveznimi preiskovalci, za kar ji bodo sodili januarja prihodnje leto.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xyz123
10. 10. 2007 07.32
Ali slučajno misliš, da je drugi/a pa samo hamburgerje jedel/a? Ali pa na Tour de France? V športu že dolgo časa ne moreš več priti med prvih 100 najboljših na svetu, če nečesa prepovedanega ne žreš!
veljo@email.si
10. 10. 2007 06.12
...ma to je slabo za sport...sami dobri igrlaci,tekaci,skakaci,itd jemljejo pozivila...s tem kvari oz krade mesta na lestvici z goljufijo...kako se kaj zdaj pocuti drugouvršćeni igralec..(lahko bi bil prvi?) :) lp...veljo
E-OL
09. 10. 2007 20.06
pffff. vzornica pa taka.
black1cat2
09. 10. 2007 13.00
Ja, uboga revica sploh ni vedela, kaj se dogaja... Trener ji je po kapljicah dajal vitaminčke... V tem športu so zadnja leta takšne svinjarije! Koliko vsega se še ne izve... Morda bolje, da ne?!
Mozoljj
09. 10. 2007 10.52
Najprej reče, da je sama za vse kriva (da bi lepo zgledalo) potem pa reče, da ji je to trener dajal, in da ni vedela kaj to sploh je... Uredu bo.
popzdravnik@email.si
09. 10. 2007 08.50
Vidno prizadeta, a zato ker so jo dobil?
Tonček Balonček
09. 10. 2007 08.19
Denarja se je pa znebila še pravočasno!