Šport

Košir med 'upokojenci'

Kranjska Gora, 25. 03. 2006 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tekmovalno pot je končal Jure Košir, ki je v Slovenijo povabil številne smučarske zvezdnike.

33-letnemu Juretu Koširju je ob "upokojitvi" čestital Alberto Tomba.
33-letnemu Juretu Koširju je ob "upokojitvi" čestital Alberto Tomba. FOTO: POP TV
Košir je največji uspeh dosegel leta 1994 z bronasto olimpijsko medaljo v Lillehammerju, bil je še peti v veleslalomu v Naganu 1998, v svoji zbirki pa ima še tri posamične slalomske zmage za svetovni pokal (Madonna di Campiglio 1993, Kranjska Gora in Kitzbuehel 1999), še 17 uvrstitev na stopničke, tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala leta 1995 ter dve slalomski in eno veleslalomsko uvrstitev med najboljše tri v seštevkih svetovnih pokalov.

Jure Košir, eden najboljših slovenskih alpskih smučarjev, je po 15 letih sodelovanja na tekmah svetovnega pokala postavil tekmovalne smuči v kot. Pri skoraj 34 letih je tekmovalec, ki je športni vrhunec doživel v devetdesetih letih in uspehe kronal z olimpijsko medaljo, končal kariero z revialno tekmo v Kranjski Gori, na katero je povabil kopico nekdanjih zvezdnikov tega športa, med njimi tudi Alberta Tombo in Ingemarja Stenmarka.

Za konec kariere si je Košir izbral nekoliko drugačno pot kot nekateri njegovi sotekmovalci in prijatelji, ki s smučanjem simbolično nehajo na tekmah svetovnega pokala. Mojstrančan je tekmovalno kariero na najvišji ravni končal že pred olimpijskimi igrami v Torinu, ko ni bil izbran v slalomsko ekipo in je nato izpustil konec sezone, zadnjo tekmo pa je izpeljal v Kranjski Gori.

Tekmovalna majica
Tekmovalna majica FOTO: POP TV

Naziv tekmovanje legend je bil kar upravičen, saj mu je uspelo zbrati veliko število nekdanjih svetovnih zvezdnikov tega športa, med katerimi sta izstopala legendarni Ingemar Stenmark in Koširjev veliki tekmec v prvem delu kariere Alberto Tomba, nekaj še aktivnih ali pravkar upokojenih smučarjev (Kjetil Andre Aamodt in Lasse Kjus) ter številne slovenske tekmovalce vseh generacij (od Stenmarkovega vrstnika Bojana Križaja ter nekaterih ostalih članov zlatega slovenskega rodu Borisa Strela, Grege Benedika, Tomaža Čižmana), manjkali pa niso niti Koširjevi reprezentančni kolegi iz zgodnjega dela kariere (Matej Jovan, Gregor Grilc) niti tisti iz zadnjih sezon, nastopila je celotna slovenska tehnična ekipa v svetovnem pokalu.

Med gosti pa so smučale tudi nekdanje najboljše slovenske tekmovalke Mateja Svet, Špela Pretnar in Urška Hrovat, številni gledalci - zbralo se jih je skorajda več kot na tekmi svetovnega pokala pred nekaj meseci - pa so lahko občudovali tudi skakalne junake Roberta Kranjca, Primoža Peterko in Jerneja Damjana, tokrat za spremembo z alpskimi smučkami na nogah.

Pod smučiščem se je zbrala navdušena množica
Pod smučiščem se je zbrala navdušena množica FOTO: POP TV

Rezultati na tekmi - Košir obljublja, da bo postala tradicionalna - seveda niso bili pomembni, precej važnejše je bilo druženje starih smučarskih znancev, k uspešni izvedbi pa je pripomoglo tudi sončno vreme v sicer že precej spomladanski Kranjski Gori.

Alberto Tomba: Nepozabno slovo

"Poznava se 15 let, z njim je bilo prijetno tekmovati, bil je zabaven in prijeten. Danes zelo uživam, to je odlična ideja in tekma je prav sijajna," je bil dobro razpoložen Tomba, ki je tudi nekaj let po koncu kariere še vedno v središču pozornosti, kjer koli se pojavi. "Vsake poti je enkrat konec. Če si na to pripravljen, je lažje, drugače je lahko zelo boleče. Jure je dobro premislil, današnja prireditev kaže na to, da se je dobro pripravil, in želim mu, da bi v takšnem tempu nadaljeval svoje življenje. Upam, da bo te izkušnje znal prenesti v vsakdanje življenje. Na tak način se posloviti je nepozabno," pa je svojega naslednika v smučarski pokoj pospremil Bojan Križaj.

Gasilska fotografija
Gasilska fotografija FOTO: POP TV

"Super je. Vesel sem, da je bilo tudi vreme tako lepo, to je pripomoglo k obisku, in pa seveda imena. Bistvo te tekme ni bilo moje slovo, ampak en dogodek, na katerega opozarja že ime legende. Vesel sem in počaščen, da so se odzvali mojemu vabilu in ta dan bo ostal globoko v mojem spominu. Bistveno je, da smo se imeli lepo," je ob zadnji tekmi razmišljal Košir in poudaril, da se kljub slovesu počuti odlično: "Sicer v zadnjih dneh nisem vedel, ali se bom obdržal na nogah, bil je kar zahteven projekt. Danes je bil izjemen občutek, pa štiri tedne sploh nisem stal na smučkah. Zelo dobro sem se počutil, pa še hiter sem bil." Kljub dolgim letom na smučiščih mu ne bo težko presedlati v "civilno" življenje: "Vse lepo se enkrat neha. Treba se je posloviti, jaz sem se že, in gremo novim dogodivščinam naproti. Šport pa mi je dal ogromno in sem vesel, da se je moja življenjska pot odvijala takole."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.