Šport

'Slovenija dosegla uspeh'

Tokio, 27. 08. 2006 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Znamo prenašati poraze ter krivice, ki se nam dogajajo, in iz leta v leto smo močnejši, je prepričan selektor Pipan.

Selektor Aleš Pipan je dejal, da še vedno prejema sporočila s čestitkami z vsega sveta.
Selektor Aleš Pipan je dejal, da še vedno prejema sporočila s čestitkami z vsega sveta. FOTO: Reuters
Slovenska reprezentanca se bo v Slovenijo vrnila v ponedeljek zvečer. Pristanek letala na Brniku je predviden za 19.40 uri.

Vodstvo slovenske košarkarske reprezentance je sklicalo še zadnjo novinarsko konferenco pred odhodom ekipe v domovino. Po prespani noči je bilo pričakovati spravljivejše tone in realnejši pogled na dogodke ob izpadu v osmini finala petnajstega svetovnega prvenstva, žal pa smo še enkrat več slišali staro zgodbo: kako velik uspeh je dosegla Slovenija, ko je premagala Senegal in Portoriko ter izgubila tri tekme v končnicah.

Novinarska konferenca je potekala v hotelu, v katerem bivajo reprezentance, udeležilo pa se jo je celotno strokovno vodstvo in vseh 12 igralcev. Po uvodnem nagovoru direktorja reprezentance Toneta Krumpa, ki se je zahvalil strokovnemu štabu in igralcem za dosežke na prvenstvu, novinarjem pa za objektivno in korektno poročanje, je besedo dobil selektor Aleš Pipan.

Pipan: Iz leta v leto smo močnejši

"Po prespani noči in razmišljanju čez dan o našem prvem nastopu na svetovnem prvenstvu bi se rad kot trener reprezentance zahvalil igralcem za vse, kar so naredili in pretrpeli v preteklih letih. Za dosežke na prejšnjem evropskem in zdajšnjem svetovnem prvenstvu so deležni pohval z vseh strani; od kolegov iz drugih reprezentanc ter tujih novinarjev. Ta reprezentanca je v preteklih letih naredila ogromno dobrega. Prvič, da vas spomnim, smo prebrodili mejo kritičnega osmega mesta na evropskih prvenstvih, osvojili celo šesto mesto, in se prvič v zgodovini uvrstili na svetovno prvenstvo. Mnogi nam očitajo, da nismo dobili nobene odločilne tekme, a naj vas spomnim, da smo v Beogradu premagali Hrvaško in zato ste vi zdaj tukaj. To je bila ključna in težka tekma," je začel Pipan.

"Zahvalil bi se pomočnikom in zdravstveni službi, ki je odlično opravila svoje delo. Delovali smo kot prava ekipa. Komunikacija med igralci in strokovnim štabom je bila na vrhunskem nivoju. Znamo prenašati poraze ter krivice, ki se nam dogajajo, in iz leta v leto smo močnejši. Ta reprezentanca še ni rekla zadnje besede. Fantje imajo še veliko za povedati na igrišču, zato si moramo zastaviti višje cilje kot doslej. Cel svet igra košarko, vsi so dobri, vsi imajo svoje načrte, a naprej gre le eden. Na rezultate vplivajo tudi zunanji dejavniki. Moj cilj je bila uvrstitev med osem. Bili smo blizu; dobri dve minuti in veselili bi se četrtfinala. A tudi mesto med šestnajstimi najboljšimi reprezentancami sveta je velik uspeh. V domovini so ljudje navdušeni in veseli. Še vedno dobivamo sporočila podpore, ki pravijo: 'le tako naprej'," je povedal Pipan.

Slovenija ni košarkarska velesila, je dejal Rašo Nesterovič.
Slovenija ni košarkarska velesila, je dejal Rašo Nesterovič. FOTO: Reuters

"Kaj se bo zgodilo v naslednjih mesecih, je zdaj še prezgodaj govoriti. Treba je narediti analize opravljenega dela, vendar sem prepričan, da morajo fantje na prihodnjih velikih tekmovanjih še marsikaj povedati," je zaključil Pipan.

Rašo: Želim, da Pipan ostane selektor

Nato je spregovoril še kapetan reprezentance Radoslav Nesterovič. "Strinjam se z Alijem (Pipanom op. a.). Uvrstili smo se med 16 najboljših, žal pa ostaja grenak priokus zaradi poraza s Turčijo. Slovenija je majhna država, nismo košarkarska velesila, zato je ta dosežek velik uspeh. Naslednjim generacijam igralcev bo ostala dediščina tega prvenstva in zdaj imajo lep cilj, da nas presežejo. Jaz osebno potrebujem nekaj časa za razmislek, kako naprej, zagotovo pa bi želel, da Aleš Pipan ostane selektor," je dejal Nesterovič.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

imakandi@email.si
29. 08. 2006 12.00
Imamo pet NBA igralcev, ter Lakoviča in Bečiroviča ki oba igrata zelo vidni vlogi v evropski košarki in če dodamo še Miliča,Ožbolta in največjo perspektivo v SLO košarki Dragiča (ki pa ni igral niti minute!), lahko ugotovimo da imamo ekipo izvstnih posameznikov, ki sodi vsaj med 8 najboljših ekip na svetu. Čas je že, da na KZS odprejo denarnice in pripeljejo PRAVEGA strokovnjaka ne pa da imamo selektorja ki živi od ene zmage proti povsem nemotiviranim Hrvatom v Beogradu. Kaj lahko stori pravi selektor? Poglejte Tanjičevo povprečno ekipo Turčije...
mvidmar@email.si
28. 08. 2006 13.36
Kakršne izjave daje naš selektor smo lahko veseli da smo sploh premagali Senegal. Kaj zdej se bo še deset let hvalil da smo premagali Hrvaško, ki je res strašna reprezentanca. Nej si pogleda kaj so Grki naredili Kitajcem?