Šport

Bo Planica končno zaživela?

Planica, 18. 10. 2006 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je v sloviti dolini pod Poncami predstavil projekt <i>Nordijski center Planica</i>.

V Planici naj bi do leta 2013 zrasel nov nordijski center, saj se bodo že v naslednjih mesecih pod okriljem slovenske vlade začeli prvi postopki za oblikovanje načrtov obnove in gradnje. Ta edini športni vladni nacionalni razvojni projekt, ki bo stal 100 milijonov evrov (24 milijard tolarjev), so predstavniki ministrstva za šolstvo in šport predstavili javnosti v Planici.

Skoraj 100 milijonov evrov težak projekt, ki je del vladne strategije nacionalnih razvojnih projektov, naj bi Planico iz nacionalne sramote popeljal do nacionalnega ponosa
Skoraj 100 milijonov evrov težak projekt, ki je del vladne strategije nacionalnih razvojnih projektov, naj bi Planico iz nacionalne sramote popeljal do nacionalnega ponosa FOTO: POP TV
Skakalec Jernej Damjan je izrazil upanje, da bo lahko nekoč svojim otrokom pokazal, "koliko in kako sem skakal v Planici in ne, da jim bom razlagal, da so bile tukaj nekoč skakalnice."

Obnova skakalnic in opreme, gradnja tekaškega stadiona s sistemom za umetno zasneževanje ter žičnico, izgradnja nogometnega stadiona z atletsko stezo, ureditev kolesarskih in sprehajalnih poti ter park kulturne dediščine naj bi potekali v več fazah. Začetek del je predviden že za prihodnje leto. Iz slovenskega proračuna bo namenjenih 15 milijonov evrov, 40 milijonov iz evropskih strukturnih skladov, ostalo pa iz zasebnih virov. Zaradi velikih težav in sporov pri vodenju tekmovanj in upravljanju skakalnic v preteklosti, - nekateri objekti propadajo, Bloudek-Rožmanova stara letalnica pa se je celo podrla-, je kljub splošnemu načelnemu soglasju najvišjih predstavnikov vlade, športa, gospodarstva in lastnikov zemljišč ostalo nekaj pomislekov o možnem oblikovanju gospodarske družbe, ki bi vodila celotno investicijo.

Upravljanje in začetno vodenje bo prevzela vlada na čelu z ministrstvom za šolstvo in šport
Upravljanje in začetno vodenje bo prevzela vlada na čelu z ministrstvom za šolstvo in šport FOTO: POP TV
Doslej je v Planici vedno ostajalo le pri idejah, sedaj pa so končno te podprte z realno opredeljenimi denarnimi sredstvi. Če bi v naslednjih 35 ali 40 letih vsa občinska sredstva namenili za Planico, še vedno ne bi dosegli vseh načrtovanih sredstev za Nordijski center Planica. Kranjskogorski župan Jure Žerjav

Minister za šolstvo in šport Milan Zver je dejal, da bo upravljanje in začetno vodenje prevzela vlada na čelu z ministrstvom. "Prvič doslej obstaja realna možnost za celostno ureditev Planice. Imamo rezervirana sredstva za ta namen tako v proračunu kot tudi "odprta vrata" za črpanje denarja iz strukturnih skladov Evropske unije. Tudi v nadaljevanju pa bomo dosegli popolno preglednost vodenja in financiranja. Verjetno bo nastala delniška družba, lahko pa bomo našli tudi kakšno drugo obliko. Lastniki zemljišč bodo zelo pomemben partner," je zatrdil Zver, ki se je pred predstavitvijo sestal z lastniki zemljišč, od katerih je iz ožjega območja projekta deset posameznikov ob občini in agrarni skupnosti, vabljenih pa jih je bilo okrog šestdeset, tudi tistih, katerih lastnina se povezuje z bodočim nordijskim centrom. "Nihče ni bil proti. Predstavili smo možnosti sodelovanja od odkupa, najema do različnih oblik delničarstva. O tem se bomo dogovarjali skupaj z njimi tudi naprej. Želimo doseči splošno soglasje z ljudmi, ohraniti krajino ter na koncu tudi doseči, da bi Planica živela tako pozimi kot poleti ter bila finančno uspešna. To bo mogoče le z interesnim povezovanjem prebivalcev, športa, turizma in gospodarstva. Želimo doseči splošno soglasje z lastniki in bodočimi partnerji, posege v okolje pa načrtovati tako, da bo dolina še naprej ostala biser pod Triglavom," je dejal Zver.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtkoen
19. 10. 2006 06.34
Ja, tko je, tudi državnozborske volitve se bližajo, ljudem je treba nekaj obljubit pa čeprav hiško iz kart ...