Šport

Že 10. ljubljanski maraton

Ljubljana, 23. 10. 2005 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani je potekal 10. ljubljanski maraton. Zaradi teka so bile nekatere ulice popolnoma zaprte.

Letošnjega ljubljanskega maratona se je udeležilo okoli 9000 tekačev
Letošnjega ljubljanskega maratona se je udeležilo okoli 9000 tekačev FOTO: Dare Čekeliš

Slovenska rekorderka na 3000 m zapreke Daneja Grandovec (2:50,42) in Kenijec Samuel Njoroge (2:15,47) sta zmagala na 10. ljubljanskem maratonu. Oba sta tudi prvič nastopila na maratonskem teku. Najboljši Slovenec je bil Roman Kejžar na šestem mestu (2:22,08). Kejžar je tako kot Grandovčeva osvojil tudi naslov slovenskega prvaka v maratonu. Na 21 kilometrov sta zmagala Tone Kosmač (1:10,22) in Kristina Lampič (1:29,02).

Na maratonu je prvi pritekel v cilj Kenijec Samuel Njoroge
Na maratonu je prvi pritekel v cilj Kenijec Samuel Njoroge FOTO: Dare Čekeliš
Jubilejnega maratona se je udeležilo okrog 9000 tekačev različnih starosti, vzdolž proge po ljubljanskih ulicah pa jih je spodbujalo okoli 2000 gledalcev.

Na startu na Trgu republike je bilo prek 5.300 udeležencev iz 23 držav, v dvodnevnem programu tekaških prireditev pa je bilo prek 9000 ljubiteljev teka; samo na maratonu na 42 km je nastopilo 874 tekačev, kar je skoraj dvakrat več, kot je bilo vseh udeležencev na prvem maratonu v Ljubljani (447). Organizatorji so traso ob jubilejnem teku spremenili in se je iz obrobja Ljubljane ponovno preselila v samo mesto.

V cilju ljubljanskega maratona
V cilju ljubljanskega maratona FOTO: Dare Čekeliš

Spremljevalni program se je začel že v soboto, ko so tekli najmlajši, na programu pa je bilo tudi rolkanje in humanitarno-donatorski tek, na koncu pa je bila še "testeninska pojedina" in koncert glasbene skupine The Stroj.

Najboljši Slovenec je bil Roman Kejžar na šestem mestu
Najboljši Slovenec je bil Roman Kejžar na šestem mestu FOTO: Dare Čekeliš

V nedeljo se je maraton osnovnošolcev in srednješolcev začel že sredi dopoldneva. Po besedah predsednika organizacijskega odbora Andreja Razdriha je proračun maratona 56 milijonov tolarjev, od tega mesto Ljubljana prispeva 40 odstotkov, tretjino glavni sponzor Mercator, ostalo pa manjši sponzorji.



SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA