Šport

Iniesta: Xavi me nagovarja, naj postanem trener

Tokio, 19. 04. 2020 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eden od najboljših vezistov vseh časov Andres Iniesta je v pogovoru za slovito Marco priznal, da ga po zaključku kariere mika delo trenerja, a da za zdaj še vedno uživa v vlogi nogometaša, tako da bo z drugimi stvarmi še počakal. Na bogato športno pot, prežeto s številnimi uspehi in osvojenimi lovorikami v dresu Barcelone, gleda z velikim ponosom.

Andres Iniesta uživa v jeseni svoje kariere. Pri 35 letih še vedno ni tako star, da ne bi mogel pomagati japonskemu Vissel Kobeju tudi v naslednji sezoni. Kariera enega od najboljših vezistov v zgodovini nogometa je imela več vzponov kot padcev, največje trenutke pa je, jasno, doživel v dresu ljubljene Barcelone, s katero je osvojil kar 32 lovorik.

"Trenutno stanje preživljam v svojem domu na Japonskem in komaj čakam, da se ta nesrečna pandemija koronavirusa stabilizira do te mere, da se bomo lahko znova vrnili na nogometne zelenice. Do tedaj pa bom upošteval vse ukrepe, saj edino tako lahko preprečimo še večjo katastrofo," iz dežele vzhajajočega sonca sporoča sijajni Iniesta, ki je za Barcelono odigral 454 tekem in dosegel 44 zadetkov. "To obdobje je bilo nedvomno najboljše v moji karieri. Že ko sem se uspel prebiti iz La Masije (Barcelonina nogometna akademija, op. p.) v člansko moštvo, je bil to eden od najpomembnejših trenutkov v moji karieri. Da ne govorim o vseh lovorikah, ki smo jih kasneje osvojili v verjetno najsvetlejšem obdobju klubske zgodovine. Užival sem vsako sekundo v dresu Barcelone," se eden glavnih stebrov po mnenju mnogih najboljše generacije v zgodovini kluba s Camp Noua spominja obdobja, ki je njemu in njegovim nekdanjim soigralcem prinesel toliko veselja in zadovoljstva. 

Dva velemojstra nogometne igre: Andres Iniesta in Lionel Messi.
Dva velemojstra nogometne igre: Andres Iniesta in Lionel Messi. FOTO: AP

Prihodnost je svetla
Na vprašanje, kaj manjka današnji Barci, da bi morda nekoč znova dosegla to raven edinstvenosti in perfekcije na igrišču, Iniesta odgovarja: "Težko je tako na daljavo govoriti o stvareh, o katerih ne veš veliko. Verjamem, da so tudi zdaj v garderobi Barcelone značajsko močni nogometaši, ki se zavedajo ugleda in veličine kluba. Tako kot smo se ga svoj čas mi in se zato še toliko bolj trudili na vsakem treningu in tekmi, da iz sebe izvlečemo še tisti zadnji atom moči in energije. Osebno sem optimist, ko je govora o prihodnosti kluba. Upam, da imajo vodilni možje razdelano strategijo za naslednjih nekaj let in da se je bodo tudi dosledno držali." 

Kako pa gleda na trenutno kakovost v zvezni vrsti, Iniesta pravi: "Tu imate nogometaše, kot so Ivan Rakitić, Frenkie De Jong, Sergio Busquets, da ne naštevam naprej ... Govorimo o pravšnji kombinaciji izkušenj in mladosti. De Jong je nedvomno prihodnost Barce, toda starejšim igralcem se ne bi kar tako zlahka odrekel. Vedno, ko smo v mojem obdobju osvajali lovorike, smo imeli v moštvu nekaj prekaljenih mojstrov nogometa, ki so nam mlajšim pomagali, da rastemo kot ekipa. Zato ne vidim razloga za skrb, saj sem prepričan, da imajo v zaledju že pripravljene nove nadarjene mladeniče, ki bodo sčasoma prevzeli pomembno vlogo znotraj moštva."

Po zaključku kariere morda v trenerske vode
Iniesta ne skriva, da sta kljub veliki oddaljenosti z nekdanjim soigralcem iz osrčja Barcelonine zvezne vrste Xavijem Hernandezom še vedno v zelo tesnih stikih. "Da, slišiva se prek Skypa in debatirava o različnih zadevah. V zadnjem času me vse bolj nagovarja, naj po končani karieri poprimem za trenersko delo. Bomo videli, za zdaj se v vlogi nogometaša počutim odlično in, če mi bo zdravje dopuščalo, bi kariero na zelenici še malce podaljšal. (smeh) A ne skrivam, da me malce mika trenersko delo," je še pristavil legendarni Andres Iniesta. 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resnicaosvobaja
19. 04. 2020 18.09
+22
Težko se je preleviti iz dobrega igralca v dobrega trenerja. Upam, da jima uspe...bomo vsaj gledali dober nogomet