Hokej

Edmonton po zaostanku 0 : 3 izenačil serijo, o prvaku bo odločala sedma tekma

Edmonton, 22. 06. 2024 08.28 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, A.V.
Komentarji
0

V severnoameriški hokejski ligi tudi po šesti tekmi velikega finala ni znan letošnji zmagovalec lige NHL. Kanadska zasedba Edmonton Oilers je poskrbela za popoln preobrat. Na tekmi v dvorani Rogers Place so s 5 : 1 premagali moštvo Florida Panthers ter izid v finalu izenačili na 3 : 3 v zmagah. O zmagovalcu bo odločala odločilna sedma tekma.

Edmonton Oilersi so svoj epski boj za Stanleyjev pokal dvignili na zgodovinsko raven. Izgubili so prve tri tekme v seriji na štiri dobljene zmage, a so se vrnili in izenačili ter izsilili sedmo tekmo. Ta bo v torek z začetkom ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času na Floridi, kjer bo tudi padla odločitev o letošnjem zmagovalcu lige NHL.

"Vsi v slačilnici verjamejo v nas," je dejal levo krilo Oilersov Zach Hyman. "V tej ekipi je trenutno neomajno prepričanje. Ne glede na to, kako hude so okoliščine, vedno verjamemo, da imamo priložnost." Igralec Edmontona Warren Foegele, ki je stal tik ob levi vratnici, je dosegel svoj tretji gol v končnici z natančno podajo Leona Draisaitla in v osmi minuti popeljal Oilerse v vodstvo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oilersi so v prvi tretjini strelsko nadigrali Florido z 11-2, s čimer so Pantherse omejili na najmanjše število strelov na gol v kateri koli tretjini v vsej sezoni. Edmonton je povišal na 2 : 0 po preteku zgolj 46 sekund v drugi tretjini s strelom iz zapestja Adama Henriqueja, ki je dosegel svoj četrti zadetek v končnici. Zdelo se je, da je Aleksander Barkov s Floride odgovoril za Pantherse le 10 sekund kasneje, vendar so sodniki po pregledu videoposnetka gol razveljavili. Hyman je dosegel svoj drugi zadetek v finalu po napadu zgolj 1:40 minute pred koncem druge tretjine in povečal vodstvo Edmontona na 3 : 0.

Barkov je odgovoril za Pantherse po preteku zgolj 88 sekund v tretji tretjini, premagal vratarja Edmontona Stuarta Skinnerja in zadel častni gol za Florido. A Floridčani niso izsilili podaljška. Do konca tekme je Edmonton poskrbel še za dva zadetka. Ryan McLeod in Darnell Nurse sta v zadnjih minutah zadela v prazna vrata in zapečatila usodo Floride.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Noben kanadski klub v NHL ni osvojil Stanleyjevega pokala, odkar so leta 1993 Montreal Canadiens slavili v tem prvenstvu. Oilersi niso osvojili pokala od leta 1990, zadnjega v njihovem epskem nizu petih naslovov v sedmih sezonah. Toda Edmonton bi lahko postal šele drugo moštvo v zgodovini lige NHL, ki mu je uspelo zmagati v finalu Stanleyjevega pokala, potem ko je izgubil prve tri tekme.

Le Toronto Maple Leafsom je leta 1942 uspel podvig, ko so poskrbeli za zgodovinski boj proti Detroitu. Že od leta 1945 se nobeno moštvo ni pobralo po zaostanku 0 : 3, da bi izsililo sedmo tekmo velikega finala. Panthersi, ki so v lanskem finalu v boju za Stanleyjev pokal izgubili proti zlatim vitezom iz Las Vegasa, iščejo svoj prvi naslov prvaka v ligi NHL v svojem tretjem nastopu v finalni seriji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Oilersi, ki so v letih od 1984 do 1990 osvojili pet naslovov v NHL, niso prišli do finala Stanleyjevega pokala od leta 2006 do letošnjega niza. Hokejisti Edmontona je na tej poti izločili Los Angeles Kingse Anžeta Kopitarja s 4 : 1 v zmagah, za Vancouver so potrebovali sedem tekem, Dallas pa so v finalu zahodne konference ugnali s 4 : 2 v zmagah.

Liga NHL, končnica, finale, izid 6. tekme:
Edmonton Oilers – Florida Panthers    5:1
(moštvi sta izenačeni 3 : 3 v zmagah).

* Opomba: moštva v vsakem krogu končnice igrajo na štiri zmage.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.