Hokej

Aljančič glavni nadzornik na finalni tekmi

Quebec, 18. 05. 2008 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji dolgoletni predsednik HZS Ernest Aljančič bo glavni nadzornik finalne tekme na SP, kjer se bosta pomerili Kanada in Švedska.

Hokejisti Finske so se veselili tretjega mesta.
Hokejisti Finske so se veselili tretjega mesta. FOTO: Reuters

Nekdanji dolgoletni predsednik Hokejske zveze Slovenije in član sveta Mednarodne hokejske zveze (IIHF) Ernest Aljančič bo glavni nadzornik finalne tekme letošnjega svetovnega prvenstva elitne divizije v Kanadi med Rusijo in državo gostiteljico v Quebecu, so se odločili pri IIHF.

Aljančič je prvi Slovenec v stoletni zgodovini IIHF, ki mu bo pripadla takšna čast.

Finalno tekmo za naslov prvaka bosta sicer sodila švedska sodnika Christer Larking in Marcus Vinnerborg; slednji je delil pravico tudi na finalu pred letom dni, za oba pa je to že tretje svetovno prvenstvo.

Finska osvojila tretje mesto

Hokejisti Finske so v boju za tretje mesto s 4:0 (2:0, 0:0, 2:0) premagali reprezentanco Švedske. Za zlato odličje se bosta danes v velikem finalu pomerili reprezentanci Kanade in Rusije.

V predzadnjem dejanju svetovnega prvenstva elitne skupine so v skandinavskem dvoboju povsem zasluženo slavili finski hokejisti, ki se tako tretje leto zapored v domovino vračajo z odličjem. Lani so osvojili srebro, pred tem pa še bron. Sicer pa je to za Finsko deseta kolajna s svetovnih prvenstvih, največ jih je srebrnih, kar šest, trikrat je bila tretja in samo enkrat se je povzpela na svetovni prestol. Tekma med Finci in Švedi je bila obenem nekakšna ponovitev medsebojnega obračuna z zadnjih olimpijskih iger v Italiji, le da sta se takrat tekmeca pomerila v finalu in da so bili s 4:3 boljši Švedi.

Finski hokejisti so dvoboj začeli z veliko več želje po zmagi, kar se jim je v prvi tretjini obrestovalo z dvema zadetkoma. Čeprav so olimpijski prvaki iz Torina v prvih dvajsetih minutah igre sprožili več strelov na nasprotnikova vrata (12:8), so bili Finci bolj nevarni, hitrejši in odločnejši. Hitro se je izkazalo, da polfinalni prepričljiv poraz proti izbrani vrsti Rusije na Fincih ni pustil veliko posledic, kar so slednji kronali z dvema zadetkoma v razmaku nekaj več kot dveh minut. Sprva je bil uspešen Pihlstrom (12.), nato pa še Niskala za 2:0. Zanimivo je, da je slednji sodeloval tudi v medsebojnem dvoboju leta 1992, ko se je zmage prav tako veselila Finska.

V drugi tretjini so Švedi strnili svoje vrste, a premoč niso znali izkoristiti. Finska obramba na čelu z razpoloženim vratarjem Backstrom je bila nepremagljiva, k temu, da v tem delu ni bilo zadetka, pa so z nenatančnostjo prispevali tudi švedski napadalci. Slednji so na vrata tekmeca sprožili kar 11 strelov oziroma devet več kot tekmeci. Izrazita premoč v strelih na vrata je bila tudi posledica večjega števila izključitev finskih hokejistov. Toda Švedi niti priložnosti z igro pet na tri niso znali izkoristiti.

To se jim je maščevalo že na začetku zadnje tretjine, ko je Pihlstrom z drugim zadetkom povišal na 3:0. Tudi v tem delu so imeli Švedi izrazito premoč v razmerju med prejetimi in sproženimi streli, a so bila Backstromova vrata kot začarana. Finski vratar je tekmo končal s 36 obrambami, medtem ko je njegov kolega na drugi strani prejel štiri - zadnjega je prispeval Koivu v 58. minuti, ko so Švedi namesto vratarja na ledeno ploskev poslali šestega igralca -, od samo 12 poskusov finskih napadalcev.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

panker
18. 05. 2008 12.55
v podnaslovu je napaka....kanada in švedska---> rusija