Šport

Heninova osvojila grand slam

Pariz, 09. 06. 2007 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Belgijska tenisačica Justine Henin je zmagovalka odprtega prvenstva Francije v Parizu.

Justine Henin je gladko premagala sedmopostavljeno Srbkinjo Ano Ivanović
Justine Henin je gladko premagala sedmopostavljeno Srbkinjo Ano Ivanović FOTO: Reuters

Belgijska teniška igralka Justine Henin, sicer prva nosilka, je v finalnem obračunu odprtega prvenstva Francije v Parizu s 6:1 in 6:2 v 65. minutah igre premagala Srbkinjo Ano Ivanović in je tako prva teniška igralka po Moniki Seleš, ki je trikrat zapored zmagala na Roland Garossu.

Hkrati pa je to za Belgijko že skupno četrta zmaga v francoski metropoli in šesti naslov na turnirjih velike četverice.

"To je popolnoma neverjetno! Zmagati tretjič zapored v Parizu ... Sploh se ne zavedam, kaj mi je uspelo," je po dvoboju vsa vzhičena dejala Heninova, ki je poskrbela za nezanimiv finale. Ves čas je bila veliko boljša od Ivanovičeve, ki je sploh prvič nastopila v finalu grand slama.

Le 167 centimetrov visoka Belgijka s šestimi grand slami med aktivnimi igralkami zaostaja le še za Američanko Sereno Williams (8).

Vse mi je šlo po načrtih in željah, pa čeprav sem bila na začetku turnirja malce zadržana. Toda izgubila nisem niti enega niza, kar je fantastično. Ta naslov mi pomeni še toliko več, saj sem letos doživela kar nekaj težkih trenutkov, a se mi je uspelo postaviti nazaj na noge in najti srečo. Justine Henin

Ivanovičeva je po dvoboju priznala, da je bila njena tekmica tokrat bistveno boljša. "Justine je izjemna igralka in tudi igrala je izjemno. Začela sem sicer dobro, toda v drugi igri me je načela živčnost, zaradi česar sem veliko grešila. Sploh nisem imela nobenega nadzora nad žogico. Toda, kot sem že rekla, Justine je izjemna in resnično moraš biti vrhunska igralka, da njo premagaš," je dejala 19-letna Srbkinja, ki je tako po Varšavi leta 2005 izgubila še drugi dvoboj proti prvi igralki sveta.

Ana Jovanović
Ana Jovanović FOTO: Reuters

Ivanovičeva je imela v prvem nizu pri izidu 1:0 celo tri žogice za povišanje vodstva na 2:0, toda od takrat dalje je zanjo šlo vse narobe. Heninova je po 34 minutah z odvzemi servisa hitro odločila niz v svoj prid, v podobnem ritmu pa je nadaljevala tudi v drugem, ko je takoj povedla z 2:0, pri izidu 4:1 pa je bil dvoboj dokončno odločen.

Belgijka je za zmago dobila milijon evrov, Ivanovičeva pa za sploh prvi srbski finale grand slama pol milijona.

V jutrišnjem finalnem obračunu se bosta pomerila Švicar Roger Federer in Španec Rafael Nadal.

Knowlesu in Nestorju naslov med dvojicami

Mark Knowles z Bahamov in Daniel Nestor iz Kanade sta zmagovalca turnirja moških dvojic na letošnjem odprtem teniškem prvenstvu Francije v Parizu. Šesta nosilca sta v finalu po 104 minutah premagala devetopostavljena Čeha Lukasa Dlouhyja in Pavla Viznerja z 2:6, 6:3 in 6:4.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.