Šport

Dragić zablestel proti Portlandu

New York, 06. 01. 2020 00.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
11

Miami je tekmo začel brez svojega prvega zvezdnika Jimmyja Butlerja, a je iz sence stopil ljubljanski zmaj Goran Dragić in Heate popeljal do zanesljive, že sedemnajste zmage na domačem igrišču.



Obe ekipi sta na igrišče prišli v okrnjeni postavi, pri Portlandu je manjkal branilec CJ McCollum, ki je imel težave z dihanjem, Miami je ostal brez Butlerja, ki se je pritoževal nad bolečim hrbtom. Za moštvo, ki se je zadnja srečanja ubadalo s težavami v napadu, to ni bila obetavna napoved. Toda pred domačim občinstvom so pokazali povsem drugačno igro kot na prejšnjih treh tekmah, hitre podaje in natančni meti so goste razorožili že v prvi četrtini, Heati pa jim niso več pustili, da bi si opomogli.

Glavno domače gibalo je bil Dragić, z 29 točkami in 13 podajami je bil ne samo najboljši strelec, pač pa je uspešno razigral svoje soigralce. Še posebej Bama Adebaya, ki je njegove podaje zabijal v koš Blazersov in bil z 20 točkami drugi strelec moštva. Kar sedem Heatov je doseglo 11 ali več točk, med njimi je tudi James Johnson, ki je očitno prestal svojo kazensko odsotnost z igrišča in se vrnil z dobro predstavo.

Portlanda kljub slabemu začetku ne gre podcenjevati, lani so bili finalisti zahoda.
Portlanda kljub slabemu začetku ne gre podcenjevati, lani so bili finalisti zahoda. FOTO: AP

Dobro je igral tudi bivši Heat Hassan Whiteside, ki ga niso motili občasni žvižgi občinstva. Svojim nekdanjim soigralcem je nasul 21 točk in pobral kar 18 odbitih žog, a to ni ogrozilo domače zmage. "Vedeli smo, da bomo morali igrati dobro obrambo, to je bil naš glavni cilj, ki smo ga izpolnili in tako dosegli pomembno zmago," je Dragić dejal po koncu in poudaril, da šteje vsaka tekma, še posebno pa tiste pred domačo publiko.

https://sja.sportradar.com/w/24ur/19097496/4031

Prve minute so bile festival zgrešenih metov na obeh straneh, a je Miami imel Kendricka Nunna, ki je lastnoročno poskrbel za prvih osem točk. Nato je tudi Meyers Leonard zadel dve trojki zapored. Heati so ob dobri obrambi prevzeli pobudo, največ težav jim je povzročal prvi strelec Portlanda Damian Lillard. Ob menjavah je po tednih odsotnosti na igrišče stopil Johnson in nemudoma zadel za tri. Tudi Dragić je srečanje začel z dvema košema, Heati so odsotnost Butlerja nadomestili z dobro skupinsko igro in prepričljivo dobili prvo četrtino (31:19).

Druga peterka Miamija je nadaljevala z dobro igro, Dragić je prevzel vlogo prvega dirigenta in spretno delil žogo ter zbiral podaje. Sredi druge četrtine je učinkovitost Heatovega napada nekoliko popustila, a nenatančni gostje ob še vedno dobri obrambi domačih niso izrabili priložnosti za preobrat. Nato je Dragić pospešil in začel zadevati, ob 20 točkah prednosti pa so gostje morali na minuto odmora. Ta ni pomagala, komentatorji gostov so ugotavljali, da je Slovenec "v drugi četrtini umoril Blazerse" (65:46).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Drugi polčas so bolj živahno začeli gostje, a je obramba Heatov hitro vzpostavila ravnotežje, nato so  z dolgimi meti za tri rešetali obrambo Blazersov. Serija 7:0 za Miami je Portland prisilila k minuti odmora. Nadaljevanje je prineslo nekaj nezbranosti v domače vrste, po dolgi trojki Lillarda in seriji 11:1 za goste je trener Eric Spoelstra sklenil, da je čas za krajši pogovor. Ohlajeni Heati so še naprej imeli težave z napadom, manj zanesljiva je bila tudi domača obramba. Gostje so tako na krilih vse bolj razpoloženega Lillarda prepolovili zaostanek. Ob koncu četrtine sta povratnik Johnson in Dragić vdihnila nekaj življenja v napad Miamija, ki je pred zadnjim delom vodil za 13 točk (94:81).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Obe ekipi sta začeli s trojkami, več zagona so imeli domačini, z nezgrešljivim Dragićem so znova začeli uhajati proti dvajsetim točkam razlike. Lillard je znova zagrozil s svojimi projektili iz globine igrišča, a mu je slovenski zmaj nemudoma vrnil in s sedmo trojko izenačil rekord kariere. Poldrugo minuto pred koncem so gostje pomahali z belo zastavo in na igrišče poslali svojo klop. Podobno je naredil tudi Spoelstra in mati Chrisa Silve, ki je na povabilo NBA prišla iz Gabona ter po treh letih prvič objela sina, je tega končno videla tudi zaigrati na tekmi. To je Miami prepričljivo dobil (122:111).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Žvižgi za Whitesidea

Portland je na Florido prišel kot na papirju slabše moštvo, slab prvi del sezone jih je umestil na osmo mesto zahodne konference, z več porazi (21) kot zmagami (15). Toda dinamični branilski dvojec Lillard in McCollum je Blazerse v prejšnji sezoni popeljal vse do finala zahodne konference, sloviti Carmelo Anthony pri njih doživlja novo pomlad, Whiteside pa pod košem skuša pregnati vtis, da se ne trudi dovolj. "Ljudje imajo napačno predstavo o meni. Vsak večer garam kot živina v obrambi. Dosti imam namigov (da se ne trudim dovolj)," je skušal odgnati dvome v njegovo delovno etiko.

Po poletnem trgovanju in premikih igralcev smo v tej sezoni že doživeli nekaj vročekrvnih sprejemov, ko je domača publika z negodovanjem sprejela nekdanjega člana kluba. V Filadelfiji je žvižgaški orkester pospremil vsak dotik z žogo sedaj miamijevega Butlerja. Tudi Whiteside je bil v deležen nekaj negodovanja, čeprav je iz kluba odšel kot del trgovske verige, ki je Butlerja pripeljala v Miami. Pred srečanjem je dejal, da se veseli vrnitve v nekdanjo domačo dvorano. "Čudno je igrati proti fantom, ki so bili nekdaj del tvoje ekipe, igrati pred navijači Heatov, oblečen v drugačno majico. Na Miami me veže veliko spominov," je bil Whiteside malce nostalgičen.

Hiša z akvarijem

Ne samo spominov, v četrti Miami Beach ima še vedno hišo, njen najemnik pa je njegov naslednik pod košem Leonard. Skupaj s hišo je dobil tudi gromozanski, 5678 litrov velik in več kot pet ton težak akvarij, ki pa je trenutno prazen. "Hassan je vse ribe preselil v Oregon. Čisto vse ribe," je dejal Leonard. S selitvijo je Portland dobil ne samo več kot 50 novih domačih živali, pač pa najboljšega blokerja v ligi (Whiteside na tekmo ustavi 2,8 meta na koš). Leonard je druge vrste center, obramba tekmecev mora paziti na njegove mete za tri in njegove podaje.

Whitesideov čas v Miamiju je bil na koncu prežet z nezadovoljstvom centra, ki se je nekajkrat javno pritožil zaradi svoje vloge na igrišču, zaradi česar je bil tudi kaznovan. "Če nisi del kluba, imajo ljudje svoja razmišljanja in ugibanja. Ponavadi niso stoodstotno resnična, saj je treba videti celotno sliko dogajanja v zakulisju. Mislim, da ga pogosto niso razumeli," je Dragić dejal o težavah nekdanjega soigralca.

Vse to pa pomeni, da je imel Whiteside dodaten motiv občinstvu v Miamiju dokazati svojo vrednost. Še posebej, ker njegov naslednik Adebayo, ki ga je v prejšnji sezoni izrinil iz prve postave, igra izvrstno in je resen kandidat za februarsko tekmo zvezdnikov. "Zabavno bo igrati proti H-ju. Občutek imam, da se bo prišel dokazat. Zato moramo biti pripravljeni, saj lahko vsak večer pokaže, kako dober je," je pred tekmo dejal Adebayo. Po njegovih besedah bo to prijateljski dvoboj, "ko si bil enkrat v garderobi Miamija, si vedno del družine, nikoli te zares ne pozabimo".

Ostre besede Butlerja

Jimmy Butler je naslovil prvo javno kritiko na soigralce.
Jimmy Butler je naslovil prvo javno kritiko na soigralce. FOTO: AP

Miami je v petek z mlačno predstavo v Orlandu zabeležil prvi poraz v letošnjem letu. Kar je sprožilo kritiko Butlerja, da se moštvo sooča s pomanjkanjem stalnosti v svoji igri, posebej v obrambi. "En dan jo igramo na treningu, en dan na tekmi in se že trepljamo, kako smo dobri," je dejal in poudaril, da je treba kopičiti dobre tekme, ne pa si po treh dobrih reči, da si lahko privoščijo kakšno slabo. "Moramo imeti toliko dobrih tekem zapored, kolikor le gre ... To počno res dobra moštva, to počno moštva, ki so na vrhu vzhoda, ki so na vrhu zahoda," je dal vedeti soigralcem.

Prvi zvezdnik Miamija je znan po tem, da ni zadržan pri opozarjanju na napake, zaradi česar se ga drži sloves nekoliko težavnega. Za zdaj se je odlično ujel z ostalimi Heati, posebej z Dragićem postajata tesna prijatelja. Klub je ta hip še vedno na odličnem tretjem mestu, a so se v zadnjem tednu pokazale razpoke v sicer zelo dobri igri.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roninax
06. 01. 2020 19.18
+1
a je dragic hrvat? ne NI!! hahhahaha... evoga hrceki... nimate enega dobrega playera
AVTOHTONsLOVEnc
06. 01. 2020 17.23
+3
Bravo Gogi King! :)
AS1983
06. 01. 2020 14.28
+4
Velemojster gogi in miami zlahka v koncnici
Smešno
06. 01. 2020 11.13
+4
riss
06. 01. 2020 09.54
+6
Bravo Dragić, ob Luki, kar malo pozabljamo na našega asa, ki dela takšno bogato kariero in je nepozabno prispeval k uspehu SLO reprezentance ob osvojitvi naslova EU. Vsega spoštovanja vreden. GLASUJMO TUDI ZANJ, vsaj jaz to delam redno ob Dončiću. Letos finale Dallas : Miami. Zakaj pa ne! Dallas pripelje enega "SHAQa" in bodo zelo konkurenčni, Miami na drugi strani ima zelo dobro ekipo. Seveda je Dragić eden najboljših v ekipi, čeprav, kot velik človek, je sprejel to, da je šesti igralec v ekipi. Po vseh letih igranja in letni plači 19.000.000, se mu lahko vsi samo priklonimo.
rekapaka
06. 01. 2020 09.06
+12
Kakšen fantastičen Goranov met , predvsem za tri. 7/10, kar je 70%.
dark horse
06. 01. 2020 09.04
+7
Če bi bil to doncic bi bilo dosedaj že vsaj 200 komentarjev hvalospevov in najmanj 3 članki
scorpion23
06. 01. 2020 08.49
+6
Kpa Lukc dela? A ne boste nc pisal dons? 🤣🤣 Bravo Gogi 😎
Sentis
06. 01. 2020 08.21
+12
Odlično, samo tako naprej!
Lock Down
06. 01. 2020 08.15
+13
Bravo Gogi, vrhunsko.
vertex
06. 01. 2020 07.35
+20
Bravo goran...slovenski junak