Šport

Grešil tudi drugouvrščeni

Pariz, 18. 01. 2007 21.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dopinga je osumljen tudi drugouvrščeni na Touru, zato se lahko zgodi, da bodo za zmagovalca razglasili tretjega.

Oscar Pereiro
Oscar Pereiro FOTO: Reuters

Dopinški aferi, ki je lani zasenčila športno dogajanje na najbolj znani kolesarski dirki, francoskem Touru, ni videti konca. Potem ko so zmagovalca dirke po Franciji Američana Floyda Landisa ujeli s preveliko vsebnostjo testosterona - o svoji nedolžnosti bo skušal odgovorne prepričati na zaslišanju 8. februarja - je zdaj pod povečevalnim steklom preiskovalcev zaradi domnevnih dopinških prekrškov tudi drugouvrščeni Oscar Pereiro. Francoski časnik Le Monde je namreč poročal, da naj bi Španec neupravičeno jemal zdravilo proti astmi salbutamol.

Španski kolesar naj bi bil po poročanju časnika pozitiven na dveh etapah, 14. in 16. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je vedela za izide testov, a ni ukrepala, ker je imel kolesar zdravniško potrdilo, da lahko jemlje salbutamol. Kolesar naj bi zdravilo v obliki pršila zaužil na etapah v Gapu 17. julija in v La Toussuireju 19. julija.

V Le Mondu so zapisali, da je francoska nacionalna protidopinška agencija (AFLD) podvomila v upravičenost jemanja zdravil, saj naj bi bil član moštva Caisse d'Espargne zdrav. Zato je AFLD odločila, da ji mora Pereiro do naslednjega tedna predstaviti dokumentacijo, s katero bo dokazal upravičenost jemanja zdravila, sicer mu grozi disciplinska kazen.

Na seznamu sumljivih uporabnikov zdravil je po navedbah Le Monda še šest udeležencev lanskega Toura.

V ekipi Caisse d'Epargne so zatrdili, da Pereiro ni goljufal in da je ves zaplet povzročila pozabljivost: tekmovalec ni pravočasno odgovoril na dve pismi, ki mu jih je lani jeseni poslala AFLD, vendar ima po zagotovilih predstavnika ekipe Francisa Lafarguea vse potrebne dokumente, s katerimi bo dokazal upravičenost jemanja salbutamola.

Če se bo izkazalo, da je Pereiro neupravičeno uporabljal zdravilo, ki je sicer na seznamu prepovedanih sredstev, bi lahko prišlo do zanimivega zapleta: Španec bi namreč kot drugouvrščeni lahko podedoval zmago, če bo Landis spoznan za krivega jemanja prepovedanih sredstev, zdaj pa morda v igro za najboljšega na Touru vstopa še tretji tekmovalec, tretejuvrščeni Nemec Andreas Klöden, proti kateremu za zdaj ni še nobenih dopinških očitkov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 01. 2007 22.33
Če bodo dovolj temeljito raziskovali, se lahko zgodi, da bo magovalec Besničan.