Šport

Gottwald premagal konkurenco

Ruhpolding, 03. 01. 2006 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gottwald je zmagovalec sprinterske preizkušnje svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev v Ruhpoldingu.

Felix Gottwald
Felix Gottwald FOTO: Reuters

Avstrijec Felix Gottwald je zmagovalec sprinterske preizkušnje svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev v Ruhpoldingu. Gottwald je za 9,5 sekunde ugnal Nemca Ronnyja Ackermanna na drugem mestu, tretji je bil vodilni po skoku, Norvežan Petter Tande (+17,1). Edini slovenski predstavnik Damjan Vtič je po 40. mestu po skokih na polovici teka odstopil.

Manninen ugasnil v zadnjih metrih


Osma tekma letošnjega svetovnega pokala nordijskih kombinatorcev je postregla s presenečenjem. Letos skoraj nepremagljivi Finec Hannu Manninen je na tokratnem sprintu bolje skočil, kot je sicer zanj značilno, a tega ni znal spremeniti v novo prepričljivo zmago. Majhen zaostanek za vodilnim Tandejem po skoku je hitro izničil in nato ves čas teka tekel na prvem mestu. Vse do zadnjih dveh kilometrov, ko je pri Fincu nastopila velika kriza. Potem ko se je na enem od vzponov še uspel odlepiti od najbližjih zasledovalcev, za ovratnik sta mu dihala Gottwald in Tande, mu je zmanjkalo goriva in Gottwald je mimo njega kar poletel. Za njim so mimo Manninena, ki zaradi velike prednosti ostaja vodilni v skupnem seštevku, napredovali tudi drugi tekmovalci, tako da je Finec tekmo končal na šele petem mestu.

Hannu Manninen
Hannu Manninen FOTO: Reuters


Manninenovega slabšega nastopa znova ni znal izkoristiti nemški športnik leta Ronny Ackermann, "večno drugi" je tudi tokrat zamudil svojo priložnost in v cilj prispel za Gottwaldom. Slednji je po pobegu zmago vseskozi trdno držal v svojih rokah in nogah, prednost v cilju pa je pred Ackermannom znašala skoraj deset sekund. Kot tretji je tekmo končal Tande.

Vtič odstopil

Slovenski nordijski kombinatorec Vtič je bil po skoku na 40. mestu, kjer je vztrajal tudi v prvi polovici 7,5-kilometrskega teka, nato pa je odstopil. Kot je pred časom dejal Vtičev trener Luka Koprivšek, slovenski reprezentant ne bo nastopil na zadnji postaji nemške turneje v Schonachu, pač pa bo odpotoval domov, kjer se bo pripravljal na olimpijski nastop v Torinu in nadaljevanje sezone.

Izidi:

- skok, sprint 7,5 km:
1. Felix Gottwald (Avt)          20:23,6
 2. Ronny Ackermann (Nem)         +   9,5
 3. Petter Tande (Nor)               17,1
 4. Mario Stecher (Avt)              22,7
 5. Hannu Manninen (Fin)             27,7
 6. Jens Gaiser (Nem)                28,2
 7. Magnus Moan (Nor)                50,4
 8. Haavard Klemetsen (Nor)          51,3
 9. Bjoern Kircheisen (Nem)          51,9
10. Christoph Bieler (Avt)           52,3
...
    Damjan Vtič (Slo) odstop

SORODNI ČLANKI