Šport

Gonzalez s Federerjem

Melbourne, 26. 01. 2007 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Drugi polfinalni dvoboj teniškega prvenstva je dobil Gonzalez, ki se bo v finalu pomeril s Federerjem.

Fernando Gonzalez je premagala Haasa
Fernando Gonzalez je premagala Haasa FOTO: Reuters

Desetopostavljeni Čilenec Fernando Gonzalez je v drugem polfinalnem dvoboju teniškega prvenstva Avstralije s 6:1, 6:3 in 6:1 premagal 12. nosilca Nemca Tommyja Haasa. Gonzalez se bo v finalu pomeril z nespornim favoritom za osvojitev desetega naslova na turnirjih za grand slam, Švicarjem Rogerjem Federerjem, ki je bil boljši od Američana Andyja Roddicka s 6:4, 6:0 in 6:2.

Danes je zame res prečudovit dan. V zadnjih štirih tekmah sem res dobro igral. Zelo uživam na teh igriščih. Izkoriščam vsak centimeter igrišča, ob tem pa ostajam miren tudi v težkih trenutkih. Roger je nesporna številka 1, proti njemu sem že velikokrat izgubil, toda zdaj igram veliko bolje kot takrat, ko sva se zadnjič srečala Fernando Gonzalez

Gonzalez je potreboval le 91 minut do uvrstitve v svoj prvi finale na turnirjih za grand slam, hkrati pa je postal šele drugi Čilenec s tem dosežkom. Prvemu je to uspelo Marcelu Riosu leta 1998 prav tako v Melbournu. Deseti nosilec je tekmeca, ki ga je že premagal na ekipnem svetovnem prvenstvu leta 2004, strl z močnim "forehandom", kar so pred Haasom (ta je že tretjič izgubil polfinale OP Avstralije) občutili že Avstralec Lleyton Hewitt, Američan James Blake in drugi nosilec, Španec Rafael Nadal. Hkrati je Nemcu kar sedemkrat odvzel servis, sam pa se v podobnih težavah sploh ni znašel. Ob tem je napravil le tri neizsiljene napake ob 42 "winnerjih".

Strokovnjaki bi kljub temu vse razen gladke zmage Federerja v finalu verjetno označili kot senzacijo, v podporo temu pa govori tudi statistika medsebojnih dvobojev Švicarja in Čilenca. Federer je namreč doslej dobil vseh devet obračunov.

Liezel Huber in Cara Black se veselita zmage
Liezel Huber in Cara Black se veselita zmage FOTO: Reuters

Zmaga v Afriko

Petek pa je že bil odločilen za naslov med ženskimi dvojicami. Tega sta si priigrali Južnoafričanka Liezel Huber in Zimbabvejka Cara Black. V finalu sta afriški igralki, ki sta bili tretji nosilki, s 6:4, 6:7 (4:7), 6:1 premagali tajvansko navezo Chan Yung-Jan in Chuang Chia-Jung, ki je v tretjem krogu izločila peti nosilki, Katarino Srebotnik in Rusinjo Dinaro Safino. Kljub porazu sta imeli Tajvanki razlog za veselje, saj sta postali šele prvi teniški igralki iz te države v finalu enega izmed štirih največjih turnirjev. Sicer pa sta Huberjeva in Blackova že zmagali v Wimbledonu leta 2005, vso lansko leto pa nista zaigrali skupaj zaradi poškodbe levega kolena Južnoafričanke.

Izid:

ženske dvojice, finale:
|| Cara Black/Liezel Huber (Zim/JAR/3) - Chan Yung-Jan/Chuang Chia-Jung (Tvn) | 6:4, 6:7 (4:7), 6:1||

moški, polfinale:
|| Fernando Gonzalez (Čil/10) - Tommy Haas (Nem/12) | 6:1, 6:3 in 6:1||

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.