Šport

Garnbretova: Moram se spočiti, ampak Los Angelesa ne izključujem

Ljubljana, 15. 08. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
20

Uspelo ji je to, kar uspe le redkim športnikom. Ubranila je zlato olimpijsko medaljo. In potem priznala, da je veliko lažje zlato osvojiti, kot pa ga ubraniti. Ves svet, ne samo Slovenija, je lahko po osvojitvi druge olimpijske zlate medalje v športnem plezanju videl, kakšne emocije, čustva in pritisk so bili na naši olimpijki Janji Garnbret, ki je tako samo še enkrat potrdila, da ji ni para v svetovnem športnem plezanju.

Dvakratna zlata olimpijka Janja Garnbret je povedala, da se še ni povsem spočila in da trenutno spi 12 ur na dan. 

Po osvojitvi zlate medalje in na sprejemu za novinarje je dejala, da še ni povsem dojela, kaj točno se je zgodilo in da mora naprej sprocesirati vsa čustva in občutke, ki jih doživlja. Da se tudi danes še ne zaveda povsem, kaj je dosegla, razlaga Garnbretova. "Za zdaj še nisem imela pravega miru in časa zase, ker sem imela veliko obveznosti. V torek je bil sprejem v domačem kraju, tako da se še nisem imela časa zares usesti, morda še enkrat pogledati finalnega nastopa in se zares zavedati, kaj mi je dejansko uspelo," je povedala. 

Kako pa je zdržala psihični pritisk, ki ga je bila deležna pred finalnim plezanjem? Tako mediji kot ljudje so jo razglasili za absolutno favoritko. "Še sama ne vem, kako mi je to uspelo. Veliko pritiska je bilo, od medijev, navijačev, plezalne skupnosti, navsezadnje pa sem sama nase polagala največ pritiska, ker sem si res želela osvojiti še drugo zlato medaljo. Tako, da ni bilo lahko," je priznala. 

Janja Garnbret v oddaji 24UR ZVEČER
Janja Garnbret v oddaji 24UR ZVEČER FOTO: POP TV

A hkrati je bila po eni strani pomirjena. "Ker sem dobro trenirala, eno olimpijsko izkušnjo sem že imela, eno zlato medaljo in sem šla v to tekmo lahko mogoče malo bolj sproščeno. Po drugi strani pa tudi nisem imela nobenih obžalovanj, bila sem najmočnejša, kar sem kadarkoli bila in sem tudi sama sebi rekla, da moram odplezati samo tako, kot plezam na treningu in uživati tako kot zmeraj," je pojasnila. 

Njen trener pravi celo, da ima nadnaravne sposobnosti soočanja s pritiskom. "Ko se poskušam še enkrat vživeti vase, v vse, čez kar sem morala iti, se mi zdi še toliko bolj noro, da mi je uspelo. Ta pritisk doživljati in prenašati seveda ni najlažje, ampak res sem si želela to zlato medaljo in nekako mi v takšnih trenutkih uspe pozabiti na publiko, pričakovanja in pritiske in se lahko osredotočim samo na sebe in to, kar bom naredila," je povedala in dodala, da ji spopadanje s tem stresom po nekaj letih, ko je favoritka, ni več tako tuje. 

"Olimpijske igre so konec koncev še vedno olimpijske igre. Vsi športniki govorimo, da moraš olimpijske igre vzeti kot še eno tekmo, ker se tako malo razbremeniš pritiska, ampak še vseeno so olimpijske igre na štiri leta in torej štiri leta treniraš za to, da bi dosegel svoje sanje. Lahko ti uspe, lahko pa tudi ne. Na koncu imaš en poskus," pravi. 

Je olimpijsko medaljo lažje osvojiti ali obraniti?

Garnbretova je pojasnila, da je šla tako v Tokio kot tudi v Pariz kot favoritka. "Obakrat sem na nek način morala zmagati. Ampak v Tokiu sem še vseeno prvič nastopila na olimpijskih igrah in takrat sem nekaj napadala. Tri leta pozneje pa sem šla to zlato medaljo branit, ampak so bile tudi ostale punce zelo dobro pripravljene, seveda so me želele premagati. Jaz pa sem vedno skušala ostati dva koraka pred njimi," je povedala. 

Spregovorila je tudi o tem, da se ji je pri zadnjem balvanu zataknil prst. "To je bil ta prst, ki je enkrat že bil zlomljen. Zdaj pa se mi je zataknil med dva oprimka in prav, ko sem želela skočiti, ni šel več ven. V tisti situaciji bi si prst res lahko zlomila ali pa si potrgala kakšen ligament. Takrat sem se res ustrašila, ker nisem vedela, ali bom lahko nadaljevala s plezanjem. Prst je bil kar fajn zatečen, ampak sem ga lahko takoj premikala, tako da sem vedela, da ne more biti nič bolj resnega," je pojasnila. 

Sprejem Janje Garnbret v Slovenj Gradcu
Sprejem Janje Garnbret v Slovenj Gradcu FOTO: Damjan Žibert

Prst je seveda pokazala tudi fizioterapevtu, ki ji je zagotovil, da je vse v redu in šla tudi sama na steno preizkusit, če lahko pleza. "Sicer me je malo bolelo, ampak v tistem trenutku je adrenalin naredil svoje. Rekla sem si, da mi lahko manjka prst ali pa tudi roka, pa bom to še vedno odplezala," je povedala. 

Bo župana Jankovića držala za besedo glede gradnje plezalnega centra v Ljubljani? 

"Absolutno ga bom držala za besedo. Obljubil mi je. Jaz sem svoje naredila, zdaj pa upam, da bo tudi on držal svojo besedo," pravi. 

Garnbretova je globalna zvezda. Tako kot, denimo, Primož Roglič in Luka Dončič je tudi ona odprla svojo spletno trgovino. "Tam je na voljo moja kolekcija oblačil, športnih rekvizitov. Za vso podporo, ki jo dobim, se mi je zdelo prav, da tudi vrnem s temi stvarmi. V bistvu morajo vsi pogledati mojo trgovino, da vidijo, kaj ponujam". Doslej so navijači in oboževalci njene stvari lahko kupovali le na dogodkih. 

Bo šla v Los Angeles še po tretje zlato?

Garnbretova pravi, da se mora najprej spočiti. "Zdi se mi, da se dogaja isto, kot se je dogajalo po Tokiu. Je obdobje, ko ti motivacija malo pade. Potrebuješ nekaj časa, da se spočiješ, da se glava spočije in da se motivacija vrne. Ampak Los Angelesa ne izključujem," je povedala. 

Že 6. septembra pa bo nastopila na tekmi svetovnega prvenstva v Kopru. "Načrt je, da tekmujem na tej tekmi svetovnega pokala. Ta tekma mi je bila vedno zelo pri srcu, čeprav mi je bilo težko tekmovati, ampak se mi zdi, da je lepo, da se pokažem pred navijači, da tekmujem in da še vsi skupaj proslavimo zlato olimpijsko," je sklenila. 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ime24
15. 08. 2024 11.12
+1
meni je najbolj všeč da je leta 2021 kot pripadnica slovenske vojske javno pozivala k cepljenju, da smo potem družbeno-odgovorno s skupnimi močmi premagali covid, kot bomo tudi zdaj opičje koze in ptičjo gripo!
jank
15. 08. 2024 11.07
+6
Zelo sem trpel, vem da ne edini, ko sem jo gledal na tekmovanju in upal, da ji bo uspelo. To kar pa sedaj počnejo novinarji z njo pa se ne da primerjati s tistim v steni. Vsak jo hoče intervjuvati in tako, da ji vsi, s Slakom vred, postavljajo ista in nič kaj pametna vprašanja. Uboga Janja! Čimprej pojdi nekam daleč vstran na dopust!
Anion6anion
15. 08. 2024 10.04
+8
Zdaj ji pa že dajte mir. Punca rabi odklop od vsega . Počitek je pač tako pomemben kot trening.
jozefStefan
15. 08. 2024 10.01
Trijo bi bil adijo!
prinašalec2
15. 08. 2024 09.55
+5
To pa je športnica v pravem pomenu besede. Polna veselja, optimizma, oseba z notranjo toplino.to lahko potem uspe. Z razliko od kakšnega naduteža, ki je imel plačano karto za Pariz pa edini aktivni dan ko bi moral zalucati kos železa "ni bil njegov dan". Kapo dol Janja..tale ki te je intervjujal bi se moral učiti od tebe. Glede pristopa k svojemu delu..
traparija
15. 08. 2024 09.09
+8
ta izpraševalec je tut en kramp. dolgovezenje. ne zna normalno vprašat. mencač.
frenk707
15. 08. 2024 11.45
+3
Treba je napolniti predviden čas,.... sploh je pa pogovor v studiu najcenejša produkcija programa in komercialke to še kako dobro vedo,..... ni pa to opravičilo za tako obupno in primitivno izpraševanje.
Magic-G-spot
15. 08. 2024 08.59
+6
Spočij se. Do ta čas pa bo potrebno preevzgojit novinarje, saj podpirajo napačne vrednote.
traparija
15. 08. 2024 08.49
-8
jest tut spim po 12 ur tako kot Janja. imava skupno tocko. se pocutim priviligiranega.
vrtnar _
15. 08. 2024 08.35
+9
edina,ki je po pričakovanjih,osvojila medaljo
Slap.
15. 08. 2024 08.21
+6
Srečno Slovenija.
Pa kaj
15. 08. 2024 08.09
+6
Dajte romom vodo, da bo mir...pol bodo pridni, hodili v solo, ne bodo ropali, vlamljali, delali izpite za avto, koncali 6 razred in ne samo 4...voda je vir zivljenja...😂
tron3
15. 08. 2024 08.08
-3
V tej zlati medalji je še samo 1% zlata!!
Svetlana na brezovi metli
15. 08. 2024 08.23
+3
St. Gallen
15. 08. 2024 08.35
+1
Delavec_Slo
15. 08. 2024 08.06
+17
Ne vem, vi ne znate vremena napovedat za dva dni, Janjo pa sprašujete kaj bo čez delala čez 4 leta, kdo je tu...., za neuspehe ostalih športnikov pa ste krivi tudi vi!