Šport

FOTO: Usodna zadnja tarča

Pokljuka, 13. 12. 2007 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Matic Flajšman
Komentarji
0

Biatlonsko preizkušnjo je na Pokljuki dobila Rusinja Jurjeva. Gregorinova je vrhunski dosežek zapravila na zadnjem streljanju.

Rusinja Jekaterina Jurjeva je bila več kot zadovoljna ob zmagi.
Rusinja Jekaterina Jurjeva je bila več kot zadovoljna ob zmagi. FOTO: Damjan Žibert

V popoldanskih urah se je sonce na Pokljuki popolnoma skrilo, zapihal pa je tudi močnejši veter. Posamezni gledalci so se počasi odpravili v dolino, na snežnem stadionu pa so se prikazali navijači Teje Gregorin.

Spremenljive vremenske razmere so bile za posamezne tekmovalke boljše, za druge slabše, nekatere favoritke pa so se v skromnejših okoliščinah slabše znašle. Med njimi tudi Nemka Kati Wilhelm, ki je s tremi zgrešenimi streli zapravila uvrstitev tik pod vrh, podobno nesrečna pa je lahko po tekmi tudi Magdalena Neuner. Izkušena tekmovalka je bila namreč do zadnjega strelskega nastopa v igri za odličje, nato pa je kar štirikrat zgrešila na zadnji tarči.

Najboljša Slovenka je bila Teja Gregorin na 18. mestu.
Najboljša Slovenka je bila Teja Gregorin na 18. mestu. FOTO: Damjan Žibert

Podobna nesreča je doletela tudi letos najboljšo slovensko tekmovalko Tejo Gregorin. Ob silni spodbudi s tribun, navijači so bili predvsem iz njenega rodnega Ihana, je namreč odlično izhodišče zapravila v zadnjem strelskem nastopu. Dva zgrešena strela na zadnji tarči (v skupnem seštevku je slabo merila trikrat), sta bila preveč, da bi lahko 27-letnica razmišljala o uvrstitvi med deset najboljših. Na koncu se je morala zadovoljiti z 18. mestom.

Preostali Slovenki, Andreja Mali (35. mesto) in Dijana Grudiček Ravnikar (41. mesto), se nista uvrstili med dobitnice točk, medtem ko Tadeja Brankovič Likozar sploh ni nastopila. Kranjčanka naj bi namreč imela težave z ramenom, tako da je preizkušnjo raje izpustila in se bo na progo podala šele v soboto, ko bo na sporedu sprinterska preizkušnja.

Presenetljiva zmagovalka uvodne tekme na Pokljuki pa je postala Rusinja Jekatarina Jurjeva, ki je brez napak pri streljanju za skorajda minuto ugnala drugouvrščeno Italijanko Michaelo Ponzo, pred to tekmo šele 34. tekmovalko v skupnem seštevku svetovnega pokala, tretja je bila Nemka Martina Glagow. »Proga je bila dobra. Odlično sem streljala, vse je bilo skratka na najvišjem nivoju,« je po koncu tekme dejala zmagovalka, ki je z zmago na Pokljuki dosegla tudi prvo zmago odkar nastopa med svetovno elito.

Sandrine Bailly je končala šele na 22. mestu.
Sandrine Bailly je končala šele na 22. mestu. FOTO: Damjan Žibert

Sandrine kot Ole
Na 15-kilometrski preizkušnji pa so zaradi slabih vremenskih razmer slabše nastopile tudi nekatere najbolj uspešne tekmovalke v letošnji sezoni. Vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala, Francozinja Sandrine Bailly je podobno kot na moški preizkušnji Ole Einar Bjorendalen končala daleč za najboljšimi. S petimi zgrešenimi streli se je morala zadovoljiti s končnim 22. mestom.

Izidi:
1. Jekaterina Jurjeva (Rus) 43:47,3/0
2. Michaela Ponza (Ita) + 55,1/0
3. Martina Glagow (Nem) 1:18,2/1
4. Anna Carin Olofsson (Šve) 1:31,4/2
5. Helena Jonsson (Šve) 1:37,9/1
6. Anna Maria Nilsson (Šve) 2:25,3/1
7. Magdalena Neuner (Nem) 2:26,3/4
8. Delphine Peretto (Fra) 2:46,7/1
9. Tatijana Moijzejeva (Rus) 2:56,2/2
10. Simone Denkinger (Nem) 3:01,3/3


18. Teja Gregorin (Slo) 3:47,3/3
35. Andreja Mali (Slo) 5:18,9/3
41. Dijana Grudiček Ravnikar (Slo) 6:08,2/5

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.